Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Kje lahko praznujete prvi svetovni dan čebel

Čas branja: 3 min
15.05.2018  14:06  Dopolnjeno: 15.05.2018 17:17
Praznovanje se začne danes, 18. maja, z mednarodno konferenco o čebelarstvo v Žirovnici in z odprtjem obeležja kranjski čebeli v Višnji Gori. V soboto, 19. maja, bo na Brdu pri Kranju ministrska konferenca o o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti, v nedeljo, 20. maja, pa bo praznpvanje v Breznici pri Žirovnici na Gorenjskem.
Kje lahko praznujete prvi svetovni dan čebel
Spominske kovance za dva evra, ki imajo na hkrbtni strani globus iz satja, lahko kupite na blagajni Banke Slovenije, DBS in NKBM.
Foto: Aleš Beno

Ta teden je v znamenju čebel, saj bomo v nedeljo, 20. maja, na rojstni dan utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše praznovali prvi svetovni dan čebel. Čebele so glavni opraševalci, od opraševanja pa je odvisna vsaka tretja žlica hrane. Kjer so čebele, je okolje čisto.

Čebele so ogrožene

Poznamo 20 tisoč vrst čebel. Čebele so vse bolj ogrožene. Pomembne so zato, ker oprašujejo kar 170 tisoč vrst rastlin. V Evropi grozi izumrtje skoraj desetine čebel, leta 2016 je v ZDA poginila kar tretjina čebeljih družin. Ogrožajo jih bolezni, pomanjkanje hrane zaradi intenzivnega kmetijstva, pesticidi, novi škodljivci, tudi podnebne spremembe …

Z genomskim preurejanjem bi čebele postale odporne proti varoji

Pri nas največ čebel pomori varoja – zajedavec, ki prenaša viruse. Dobra novica pa je, da lahko to preprečimo z biotehnologijo. Genom editing – preurejanje genoma je sodobna metoda biotehnologije, pri kateri preurdimo obstoječe gene, ne da bi kakšnega dodali. Znanstveniki vedo, katere gene pri čebeli je treba spremeniti, da ob odporna proti varoji, nam je pred kratkim povedal Borut Bohanec, profesor za žlahtnjenje rastlin in rastlinsko biotehnologijo na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ker tega nočemo, podjetja razvijajo zdravilo v obliki RNK, ki ga čebele zaužijejo in s tem pomorijo zajedavce. Tako zdravilo seveda ne bo poceni, pravi Bohanec.

Na Kitajskem celo ljudje ročno oprašujejo, ker je čebel tako malo. V začetku leta je ameriška trgovska veriga Walmart vložila patent za robotske opraševalce – »čebelje mini drone«, ki ob pomoči senzorjev in mini kamer najdejo cvetove in jih oprašijo. Če bodo lahko dovolj dolgo v zraku, lahko postanejo učinkoviti opraševalci. S svetovnim dnevom čebel bi radi izpostavili pomen čebel in kako lahko preprečimo izumiranje čebel ter jim izboljšamo pogoje za življenje.

Danes sprejem programa odličnosti v čebelarstvu

»Svet za čebelarstvo bo danes obravnaval program odličnosti, saj bi radi še bolj razvili čebelarstvo in zagnali mednarodno čebelarsko akademijo, hkrati pa poskrbeli za dodatno zaščito čebel v Evropski uniji,« pravi Dejan Židan, kmetijski minister. Kdaj bo vso slovensko čebelarstvo ekološko? »Gibanje v smeri odličnosti pomeni uporabo fitofarmacevtskih sredstev, dovoljenih v ekološkem kmetijstvu,« dodaja Židan.

V EU bi radi čebele razglasili za ogrožene

»Svetovni dan čebel je namenjen temu, da zagotovimo boljše preživetje čebel. Program odličnosti bo prvi korak, drugi korak pa bo razglasitev čebel v EU za ogrožene, čemur bodo sledili ukrepi za izboljšanje življenja čebel,« dodaja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Praznovanja podaljšan vikend

Danes, 18. maja, bo ČZS v Žirovnici gostila mednarodno konferenco o čebelarstvu. V soboto, 19. maja, bo kmetijsko ministrstvo skupaj s FAO, organizacijo Združenih narodov za kmetijstvo in hrano, na Brdu pri Kranju gostilo ministrsko konferenco o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti.

»V prvem delu konference bomo razpravljali o vlogi čebel pri prehranski varnosti, v drugem delu pa še o čebelah kot nosilcih ekosistemskih storitev za kmetijstvo in ohranjanje okolja. Sprejeli bomo deklaracijo, s katero bodo vse države udeleženke priznale, da so čebele ogrožene,« napoveduje Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Danes popoldne bo v Višnji Gori otvoritev obeležja kranjski čebeli, ki ga je naredil oblikovalec Robert Kuhar. Sredi 19. stoletja je tam delovala družina Rotschütz, ki je postavila prvi trgovski čebelnjak s kranjsko sivko in z njo začela trgovati. V starem mestnem jedru Višnje gore napovedujejo Hišo kranjske čebele z interaktivnim muzejem, kjer bi radi izvajali del usposabljanj pod streho mednarodne čebelarske akademije. V Hiši kranjske čebele bi radi čebelarje izobraževali o vzgoji avtohtone slovenske čebele kranjska sivka.

V nedeljo, 20. maja, pa bo v vasi Breznica v občini Žirovnica veliko praznovanje svetovnega dneva čebel. Začne se ob 9. uri z otvoritvijo Medene vasi, kjer bodo prikazali medene izdelke, stare obrti in običaje, opoldne pa bo slavnostna proslava, ki ji bo sledilo druženje čebelarjev.

Spominski kovanec

Svetovni dan čebel se nam bo poznal tudi v denarnici, saj je Banka Slovenije izdala spominski kovanec za dva evra. Na hrbtni strani ima sliko satja, ki ponazarja globus, s tem da prazni sati prikazujejo kopno, polni sati pa morje. Med 32 predlogi so izbrali idejo Janeza Bizjaka. Te spominske kovance, ki so v obtoku od včeraj, lahko kupite na blagajni Banke Slovenije in v poslovalnicah Deželne banke Slovenije in NKBM.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji