Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Kje lahko praznujete prvi svetovni dan čebel

Čas branja: 3 min
15.05.2018  14:06  Dopolnjeno: 15.05.2018 17:17
Praznovanje se začne danes, 18. maja, z mednarodno konferenco o čebelarstvo v Žirovnici in z odprtjem obeležja kranjski čebeli v Višnji Gori. V soboto, 19. maja, bo na Brdu pri Kranju ministrska konferenca o o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti, v nedeljo, 20. maja, pa bo praznpvanje v Breznici pri Žirovnici na Gorenjskem.
Kje lahko praznujete prvi svetovni dan čebel
Spominske kovance za dva evra, ki imajo na hkrbtni strani globus iz satja, lahko kupite na blagajni Banke Slovenije, DBS in NKBM.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Ta teden je v znamenju čebel, saj bomo v nedeljo, 20. maja, na rojstni dan utemeljitelja modernega čebelarstva Antona Janše praznovali prvi svetovni dan čebel. Čebele so glavni opraševalci, od opraševanja pa je odvisna vsaka tretja žlica hrane. Kjer so čebele, je okolje čisto.

Čebele so ogrožene

Poznamo 20 tisoč vrst čebel. Čebele so vse bolj ogrožene. Pomembne so zato, ker oprašujejo kar 170 tisoč vrst rastlin. V Evropi grozi izumrtje skoraj desetine čebel, leta 2016 je v ZDA poginila kar tretjina čebeljih družin. Ogrožajo jih bolezni, pomanjkanje hrane zaradi intenzivnega kmetijstva, pesticidi, novi škodljivci, tudi podnebne spremembe …

Z genomskim preurejanjem bi čebele postale odporne proti varoji

Pri nas največ čebel pomori varoja – zajedavec, ki prenaša viruse. Dobra novica pa je, da lahko to preprečimo z biotehnologijo. Genom editing – preurejanje genoma je sodobna metoda biotehnologije, pri kateri preurdimo obstoječe gene, ne da bi kakšnega dodali. Znanstveniki vedo, katere gene pri čebeli je treba spremeniti, da ob odporna proti varoji, nam je pred kratkim povedal Borut Bohanec, profesor za žlahtnjenje rastlin in rastlinsko biotehnologijo na biotehniški fakulteti v Ljubljani. Ker tega nočemo, podjetja razvijajo zdravilo v obliki RNK, ki ga čebele zaužijejo in s tem pomorijo zajedavce. Tako zdravilo seveda ne bo poceni, pravi Bohanec.

Na Kitajskem celo ljudje ročno oprašujejo, ker je čebel tako malo. V začetku leta je ameriška trgovska veriga Walmart vložila patent za robotske opraševalce – »čebelje mini drone«, ki ob pomoči senzorjev in mini kamer najdejo cvetove in jih oprašijo. Če bodo lahko dovolj dolgo v zraku, lahko postanejo učinkoviti opraševalci. S svetovnim dnevom čebel bi radi izpostavili pomen čebel in kako lahko preprečimo izumiranje čebel ter jim izboljšamo pogoje za življenje.

Danes sprejem programa odličnosti v čebelarstvu

»Svet za čebelarstvo bo danes obravnaval program odličnosti, saj bi radi še bolj razvili čebelarstvo in zagnali mednarodno čebelarsko akademijo, hkrati pa poskrbeli za dodatno zaščito čebel v Evropski uniji,« pravi Dejan Židan, kmetijski minister. Kdaj bo vso slovensko čebelarstvo ekološko? »Gibanje v smeri odličnosti pomeni uporabo fitofarmacevtskih sredstev, dovoljenih v ekološkem kmetijstvu,« dodaja Židan.

V EU bi radi čebele razglasili za ogrožene

»Svetovni dan čebel je namenjen temu, da zagotovimo boljše preživetje čebel. Program odličnosti bo prvi korak, drugi korak pa bo razglasitev čebel v EU za ogrožene, čemur bodo sledili ukrepi za izboljšanje življenja čebel,« dodaja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije (ČZS).

Praznovanja podaljšan vikend

Danes, 18. maja, bo ČZS v Žirovnici gostila mednarodno konferenco o čebelarstvu. V soboto, 19. maja, bo kmetijsko ministrstvo skupaj s FAO, organizacijo Združenih narodov za kmetijstvo in hrano, na Brdu pri Kranju gostilo ministrsko konferenco o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in zagotavljanje prehranske varnosti.

»V prvem delu konference bomo razpravljali o vlogi čebel pri prehranski varnosti, v drugem delu pa še o čebelah kot nosilcih ekosistemskih storitev za kmetijstvo in ohranjanje okolja. Sprejeli bomo deklaracijo, s katero bodo vse države udeleženke priznale, da so čebele ogrožene,« napoveduje Tanja Strniša, državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu.

Danes popoldne bo v Višnji Gori otvoritev obeležja kranjski čebeli, ki ga je naredil oblikovalec Robert Kuhar. Sredi 19. stoletja je tam delovala družina Rotschütz, ki je postavila prvi trgovski čebelnjak s kranjsko sivko in z njo začela trgovati. V starem mestnem jedru Višnje gore napovedujejo Hišo kranjske čebele z interaktivnim muzejem, kjer bi radi izvajali del usposabljanj pod streho mednarodne čebelarske akademije. V Hiši kranjske čebele bi radi čebelarje izobraževali o vzgoji avtohtone slovenske čebele kranjska sivka.

V nedeljo, 20. maja, pa bo v vasi Breznica v občini Žirovnica veliko praznovanje svetovnega dneva čebel. Začne se ob 9. uri z otvoritvijo Medene vasi, kjer bodo prikazali medene izdelke, stare obrti in običaje, opoldne pa bo slavnostna proslava, ki ji bo sledilo druženje čebelarjev.

Spominski kovanec

Svetovni dan čebel se nam bo poznal tudi v denarnici, saj je Banka Slovenije izdala spominski kovanec za dva evra. Na hrbtni strani ima sliko satja, ki ponazarja globus, s tem da prazni sati prikazujejo kopno, polni sati pa morje. Med 32 predlogi so izbrali idejo Janeza Bizjaka. Te spominske kovance, ki so v obtoku od včeraj, lahko kupite na blagajni Banke Slovenije in v poslovalnicah Deželne banke Slovenije in NKBM.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil