Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Nov zakon in evropska direktiva za boljše odnose v prehranski verigi

Čas branja: 4 min
16.05.2018  15:55  Dopolnjeno: 16.05.2018 16:35
»Še vedno se nadaljujejo nepoštene prakse, ki jih trgovci prenašajo tudi v pogodbe z dobavitelje za leto 2018. Upam, da bo novela zakona o kmetijstvu, ki našteva 23 nedovoljenih ravnanj in prinaša kazni za kršitelje, pripomogla, da bo v prehranski verigi manj spornih praks,« pravi Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.
Nov zakon in evropska direktiva za boljše odnose v prehranski verigi
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

»S kombinacijo varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, kodeksa pravičnih odnosov v prehranski verigi in spremembo zakona o kmetijstvu skuša kmetijsko ministrstvo vplivati na to, da bi bilo v prehranski verigi čim manj nepoštenih praks. Naš zakon o kmetijstvu, ki ureja odnose v vsej prehranski verigi, je dokaj usklajen s predlogom nove evropske direktive, ki prepoveduje nepoštene prakse med malimi, srednjimi in velikimi podjetji pri oskrbi s hrano, Evropska komisija pa jo želi sprejeti še v tem mandatu, ki se izteče prihodnjo pomlad,« dodaja Janja Kokolj Prošek s kmetijskega ministrstva.

Kdo je stranka z znatno tržno močjo

Med glavnimi spremembami zakona o kmetijstvu Podgoršek omenja definicijo stranke z znatno tržno močjo, ki je kupec z vsaj 25 milijoni evrov letnih prihodkov. Po noveli tega zakona morajo biti pogodbe med trgovci in dobavitelji hrane pisne in sklenjene pred dobavo blaga.

Pisne pogodbe ni treba skleniti za vsakega bika

V pogodbah je treba navesti okvirno vrednost prometa in okvirni cenik blaga, okvirno količino blaga, trajanje pogodbe, ki se lahko sklene za določen ali nedoločen čas z določili o odpovedi, podrobnosti o plačilnih rokih in postopkih, načine dobave blaga, pravila, ki se uporabljajo za spremembo cene blaga, in pravila, ki se uporabijo v primeru višje sile.

»Če bi bil vodja odkupa, bi hotel imeti pogodbo za vsako naročilo. Za vsakega bika in vsako glave solate ni treba skleniti pogodbe. Pisne pogodbe so obvezne le za nabave nad 15 tisoč evri letno,« poudarja Podgoršek.

Čaka, da bodo trgovci z dobavitelji sklepali pogodbe za leto 2019, ki morajo biti usklajene z novelo zakona o kmetijstvu. Agenciji za varstvo konkurence letos še ni prijavil nobene domnevno nedovoljene oziroma nepoštene prakse. "Dobavitelje je strah, da bi v neto neto ceni obračunali vse popuste in da bo cena zato nižja," še pravi. Sam sicer ne more zahtevati vpogleda v pogodbe, to pa lahko naredi agencija za varstvo konkurence. Kmetijsko ministrstvo ji bo financiralo dva zaposlena, ki se bosta ukvarjala z odnosi v prehranski verigi.

Pozitivne prakse med trgovci in dobavitelji

Spodbudno je, da varuh vsako leto zazna nove pozitivne prakse. Tako je Hofer lani vpeljal poseben portal za dobavitelje, ki lahko zaprosijo za hitrejše plačilo blaga. Temu diskonterju, ki prek izotopov vode spremlja poreklo živil, so sledili tudi drugi trgovci in z različnimi metodami dokazujejo slovensko poreklo hrane. Trgovci s promocijo slovenske hrane privabljajo kupce. »Pri tem izstopata Mercator, ki je v okviru projekta Radi imamo domače pripeljal več kot 800 različnih živil lokalnih manjših dobaviteljev na svoje police, in Tuš s svojo blagovno znamko Slovensko, s podeželja. Oba trgovca s tema projektoma spodbujata lokalno pridelavo,« dodaja Podgoršek.

Za vztrajanje pri neto nabavni ceni pohvali Lidl in Hofer. Pa tudi Perutnino Ptuj in Pivko perutninarstvo, ki del tveganja pri ceni krmil prevzameta na svoja ramena, s tem da v Pivki pomagajo rejcem celo pri vlaganjih v nove hleve.

Lumparije



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.