Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Nov zakon in evropska direktiva za boljše odnose v prehranski verigi

Čas branja: 4 min
16.05.2018  15:55  Dopolnjeno: 16.05.2018 16:35
»Še vedno se nadaljujejo nepoštene prakse, ki jih trgovci prenašajo tudi v pogodbe z dobavitelje za leto 2018. Upam, da bo novela zakona o kmetijstvu, ki našteva 23 nedovoljenih ravnanj in prinaša kazni za kršitelje, pripomogla, da bo v prehranski verigi manj spornih praks,« pravi Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano.
Nov zakon in evropska direktiva za boljše odnose v prehranski verigi
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

»S kombinacijo varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, kodeksa pravičnih odnosov v prehranski verigi in spremembo zakona o kmetijstvu skuša kmetijsko ministrstvo vplivati na to, da bi bilo v prehranski verigi čim manj nepoštenih praks. Naš zakon o kmetijstvu, ki ureja odnose v vsej prehranski verigi, je dokaj usklajen s predlogom nove evropske direktive, ki prepoveduje nepoštene prakse med malimi, srednjimi in velikimi podjetji pri oskrbi s hrano, Evropska komisija pa jo želi sprejeti še v tem mandatu, ki se izteče prihodnjo pomlad,« dodaja Janja Kokolj Prošek s kmetijskega ministrstva.

Kdo je stranka z znatno tržno močjo

Med glavnimi spremembami zakona o kmetijstvu Podgoršek omenja definicijo stranke z znatno tržno močjo, ki je kupec z vsaj 25 milijoni evrov letnih prihodkov. Po noveli tega zakona morajo biti pogodbe med trgovci in dobavitelji hrane pisne in sklenjene pred dobavo blaga.

Pisne pogodbe ni treba skleniti za vsakega bika

V pogodbah je treba navesti okvirno vrednost prometa in okvirni cenik blaga, okvirno količino blaga, trajanje pogodbe, ki se lahko sklene za določen ali nedoločen čas z določili o odpovedi, podrobnosti o plačilnih rokih in postopkih, načine dobave blaga, pravila, ki se uporabljajo za spremembo cene blaga, in pravila, ki se uporabijo v primeru višje sile.

»Če bi bil vodja odkupa, bi hotel imeti pogodbo za vsako naročilo. Za vsakega bika in vsako glave solate ni treba skleniti pogodbe. Pisne pogodbe so obvezne le za nabave nad 15 tisoč evri letno,« poudarja Podgoršek.

Čaka, da bodo trgovci z dobavitelji sklepali pogodbe za leto 2019, ki morajo biti usklajene z novelo zakona o kmetijstvu. Agenciji za varstvo konkurence letos še ni prijavil nobene domnevno nedovoljene oziroma nepoštene prakse. "Dobavitelje je strah, da bi v neto neto ceni obračunali vse popuste in da bo cena zato nižja," še pravi. Sam sicer ne more zahtevati vpogleda v pogodbe, to pa lahko naredi agencija za varstvo konkurence. Kmetijsko ministrstvo ji bo financiralo dva zaposlena, ki se bosta ukvarjala z odnosi v prehranski verigi.

Pozitivne prakse med trgovci in dobavitelji

Spodbudno je, da varuh vsako leto zazna nove pozitivne prakse. Tako je Hofer lani vpeljal poseben portal za dobavitelje, ki lahko zaprosijo za hitrejše plačilo blaga. Temu diskonterju, ki prek izotopov vode spremlja poreklo živil, so sledili tudi drugi trgovci in z različnimi metodami dokazujejo slovensko poreklo hrane. Trgovci s promocijo slovenske hrane privabljajo kupce. »Pri tem izstopata Mercator, ki je v okviru projekta Radi imamo domače pripeljal več kot 800 različnih živil lokalnih manjših dobaviteljev na svoje police, in Tuš s svojo blagovno znamko Slovensko, s podeželja. Oba trgovca s tema projektoma spodbujata lokalno pridelavo,« dodaja Podgoršek.

Za vztrajanje pri neto nabavni ceni pohvali Lidl in Hofer. Pa tudi Perutnino Ptuj in Pivko perutninarstvo, ki del tveganja pri ceni krmil prevzameta na svoja ramena, s tem da v Pivki pomagajo rejcem celo pri vlaganjih v nove hleve.

LumparijeNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma