Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Ministri 22 držav na Brdu podpisali deklaracijo o zaščiti čebel

Čas branja: 3 min
20.05.2018  08:29  Dopolnjeno: 20.05.2018 08:53
Mednarodne konference o pomenu čebel in drugih opraševalcev za trajnostno kmetijstvo in prehransko varnost, ki je bila včeraj Na Brdu pri Kranju, so se udeležili Ministri in predstavniki iz 22 držav z vseh kontinentov. Razpravljali so o stanju, aktivnostih in potrebnih ukrepih za ohranitev čebel v svetu. S skupno politično deklaracijo so se zavezali k krepitvi mednarodnega sodelovanja pri ukrepih za zaščito čebel in drugih opraševalcev, ozaveščanju javnosti, izobraževanju in izmenjavi dobrih čebelarskih praks. Poudarjajo pomen raziskav in ukrepov za preventivo in zatiranje bolezni in škodljivcev ter nujnost nadaljnjih ukrepov za blažitev podnebnih sprememb, ki tudi vplivajo na spreminjanje življenjskih razmer čebel.
Ministri 22 držav na Brdu podpisali deklaracijo o zaščiti čebel
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

»Ta deklaracija dokazuje, da obstaja ne samo politično zavedanje o pomenu čebel za človeštvo, pač pa tudi pripravljenost ukrepati. Je prvi korak h krepitvi mednarodnega sodelovanja pri zaščiti čebel, izobraževanju, spodbujanju čebelarstva in še večjemu ozaveščanju javnosti. Z ohranjanjem čebel ne ohranjamo samo okolja in biotske raznovrstnosti, pač pa pomembno prispevamo k odpravi lakote in revščine po svetu. Pri tem mora odigrati vlogo vsaka država,« pravi kmetijski minister v odstopu Dejan Židan.

Razglasitev čebel v EU za ogroženo vrsto

Napoveduje, da je Slovenija ustanovila Slovensko čebelarsko akademijo, ki bo znanje o čebelarstvu delila tudi tujim čebelarjem. Napovedal je tudi prizadevanja za zaščito čebel na ravni Evropske unije: »Pripravljamo program ogroženosti medonosnih čebel in ostalih opraševalcev, da bi vzpostavili in ohranili številčno primerne populacije medonosnih čebel in divjih opraševalcev. Program bomo posredovali Evropski komisiji s pobudo, da pripravi ustrezne pravne podlage za zaščito medonosnih čebel in ostalih opraševalcev.«

Čebele pomagajo dvema milijardama kmetom

»Čebele in drugi opraševalci izboljšujejo proizvodnjo hrane dveh milijard kmetov po vsem svetu, pri tem pa prispevajo k zagotavljanju hrane in k ohranjanju raznolikega ekosistema za rastline, ljudi in za čebele. Igrajo pomembno vlogo pri uresničevanju trajnostnih razvojnih ciljev – brez čebel ne bi mogli uresničiti izziva izkoreninjenja lakote (Zero Hunger). Preiti moramo na trajnostnejšo verigo preskrbe s hrano in spodbujati do opraševalcev prijazne prakse in politike, ki varujejo te dragocene storitve ekosistema ter ščitijo biotsko raznovrstnost,« je na konferenci povedal José Graziano da Silva, generalni direktor FAO, Organizacije Združenih narodov za hrano in kmetijstvo.

Ministri v skupni deklaraciji poudarjajo, da imajo čebele pomembno vlogo pri trajnostni kmetijski proizvodnji in prehranski varnosti. Pomembne pa so tudi za ohranjanje okolja, saj s svojim delovanjem prispevajo k biotski raznovrstnosti ter večji raznolikosti vrst in genski pestrosti. Opraševanje je pomembna ekosistemska storitev, ki malim pridelovalcem in ranljivim skupinam, predvsem ženskam in mladim zagotavlja kmetijsko proizvodnjo in bolj stabilen dohodek ter njihovo lažje preživetje. S tem pa posledično prispeva k razvoju podeželja, kjer živi večina revnega in lačnega prebivalstva sveta.

Od zelenih delovnih mest do apiturizma

Čebelarstvo pa med drugim omogoča tudi nova, zelena delovna mesta in priložnosti za mlade in ženske, kot na primer razvoj čebelarskega turizma, čebeljih izdelkov z dodano vrednostjo in apiterapije. Ministri izražajo zaskrbljenost nad ogroženostjo čebel in drugih opraševalcev tako z vidika njihove raznolikosti kot številčnosti. Kot glavne razloge navajajo človekovo ravnanje, predvsem intenzivno kmetijsko proizvodnjo in uporabo nekaterih fitofarmacevtskih sredstev. Obenem pa na čebele vplivajo tudi podnebne spremembe. Te namreč vplivajo na medovite rastline in na izgube nekaterih čebeljih paš, s čimer se spreminjajo življenjski ritem in vedenje čebel, kar lahko vpliva tudi na njihovo počasno izumiranje.

Pozivajo k varovanju narave in opraševalcev

V izjavi se ministri zato zavzemajo za varovanje življenjskega okolja opraševalcev, s poudarkom na prehranskih virih in gnezdiščih, in sicer predvsem s povečanjem rastlinske pestrosti. Izpostavljajo pomen ozaveščanja javnosti o pomenu čebel, s poudarkom na promocijskih in izobraževalnih akcijah namenjenih mladim ter prenosu znanja do čebelarjev in izmenjavi dobrih čebelarskih praks.

Ministri pa se posebej zavzemajo za nadaljnje izvajanje ukrepov za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanja čebelarstva na podnebne spremembe. Pri tem omenjajo spodbujanje trajnostnega kmetijstva in čebelarstva, strokovno izobraževanje čebelarjev in prilagajanje pristopov in tehnologij čebelarjenja ter sajenjem medovitih rastlin, ki so bolj odporne na spreminjajoče se podnebje.

Vabljeni v medeno vas v Breznicio pri Žirovnici

Čebelarji, družine in vsi, ki želijo praznovati svetovni dan čebel, lahko danes obiščejo tudi tako imenovano medeno vas v Breznici, kjer bo mogoče kupiti čebelje pridelke in izdelke domače obrti na več kot 80 stojnicah. Prav tako pa bo mogoče tudi okusiti kulinarične medene dobrote iz različnih slovenskih regij.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...