(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Cilj Kraševcev je bolj kakovosten teran in turistična destincija Kras

Čas branja: 3 min
21.05.2018  10:13  Dopolnjeno: 21.05.2018 11:23
Zakaj Kras postaja najbolj digitaliziran vinorodni okoliš
Cilj Kraševcev je bolj kakovosten teran in turistična destincija Kras

Na Krasu je 630 hektarjev vinogradov sorte reforšk, iz katerega okoli 900 vinogradonikov pridela okoli milijon litrov terana na leto. Vsak vinogradnik v povprečju obdeluje 0,25 hektarja vinogradov. Čeprav je Kras najmanjši vinorodni okoliš, je v zadnjih letih med najglasnejšimi. Tudi zaradi tožbe Evropske komisije v zadevi teran.

"Zadnji dve leti se borimo za ohranjanje zaščite kraškega terana, vprašljiva je uporaba imena teran za drugo sorto vina na Hrvaškem, kar je dovolila Evropska komisija," je v petek pred festivalom terana v ljubljani spomnil Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana. "Kraševci ne bomo nikoli odstopili od tega, da je teran zaščiteno vino z naših vinogradov," dodaja Boris Lisjak, eden od najbolj znanih kraških vinarjev.

"Še v maju naj bi se spremenila evropska uredba, ki predvideva spreminjanje evropskih zaščit, da geografsko zaščito terana razširili še na italijanski del Krasa, kjer teran pridelujejo zamejski Slovenci. Čez leto in pol bo čezmejna zaščita veljala," pričakuje Marjan Colja.

Klet Vinakras Sežana svoja vina predstavlja na glavnih vinskih sejmih v Hong Kongu, Düsseldorfu in Veroni. Želi si, da bi teranu še dvignili kakovost in vsega prodali v steklenici. Velika želja je tudi razvoj vinske turistične destinacije Kras.

Manj grozdja na trs, boljše vino

Že dolgo časa ima teran posebno vlogo v kmetijstvu na Krasu. Pred leti so ga prodajali kot odprtro vino v balonih, zdaj prodajo večino ustekleničenega. Več sonca daje bolj kakovostno vino. Na novih vinogradih zraste le kilogram do dva grozdja na trs, ki je boljše kakovosti, kar se pozna tudi pri vinu.

Teran je kolektivna vinska znamka

Teran ima oznako PTP, kar pomeni "priznano tradicionalno poimenovanje". V EU so teran registrirali kot kolektivno vinsko znamko, kar je šele tretji tak primer v Evropski uniji.

Že od leta 2006 ima teran zaščiteno geografsko označbo, Bojan Pretnar, strokovnjak za intelektualno lastnino, pa je predlagal še registracijo kolektivne znamke. "Kolektivna znamka se od običajnih blagovnih znamk razlikuje le po tem, da jo pod določenimi pogoji lahko uporablja več vinarjev," pojasnjuje Bojan Pretnar. Pravni argumenti so v tožbo Evropske komisije na slovenski strani, dodaja.

Najbolj digitaliziran vinski okoliš

Cilj kraških vinarjev je boljša kakovost terana PTP, boljša prodaja in boljše povezave z univerzami in raziskovalnimi inštituti. S kmečkim turizmom želijo na Kras pripeljati več gostov, tudi iz tujine. "V okviru čezmejnega projekta so naredili mrežo 17 turističnih kmetij na obeh straneh Krasa, ki imajo svoj teran, v Hotel dobrega počutja, promovirajo agroturizem ob ohranjanju narave. Obnavljajo grad Štanjel, kjer bodo do konca leta odprli 400 kvadratnih metrih veliko vinoteko s krakšim vinom, pravi Marko Bandelli, župan občine Komen.

Portal o Krasu

Junija bo zaživel portal e-carst.eu, kjer bodo objavljali vremenske podatke, evidenco bolezni in škodljivcev na vinski trti, digitaliziralli bodo vinograde in ponudili tehnološke nasvete. "Pričakujemo, da bomo tako zmanjšali vnos fitofarmacevtskih sredstev, dobili boljši ternan. Kras bo najverjetneje postal najbolj digitaliziran vinorodni okoliš," pravi Klemen Lisjak, vodja projekta Agrotur.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...