Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Cilj Kraševcev je bolj kakovosten teran in turistična destincija Kras

Čas branja: 3 min
21.05.2018  10:13  Dopolnjeno: 21.05.2018 11:23
Zakaj Kras postaja najbolj digitaliziran vinorodni okoliš
Cilj Kraševcev je bolj kakovosten teran in turistična destincija Kras

Obveščaj me o novih člankih:  
Kras dodaj
Evropska komisija dodaj
Marjan Colja dodaj
Vinakras dodaj
Bojan Pretnar dodaj

Na Krasu je 630 hektarjev vinogradov sorte reforšk, iz katerega okoli 900 vinogradonikov pridela okoli milijon litrov terana na leto. Vsak vinogradnik v povprečju obdeluje 0,25 hektarja vinogradov. Čeprav je Kras najmanjši vinorodni okoliš, je v zadnjih letih med najglasnejšimi. Tudi zaradi tožbe Evropske komisije v zadevi teran.

"Zadnji dve leti se borimo za ohranjanje zaščite kraškega terana, vprašljiva je uporaba imena teran za drugo sorto vina na Hrvaškem, kar je dovolila Evropska komisija," je v petek pred festivalom terana v ljubljani spomnil Marjan Colja, direktor Vinakras Sežana. "Kraševci ne bomo nikoli odstopili od tega, da je teran zaščiteno vino z naših vinogradov," dodaja Boris Lisjak, eden od najbolj znanih kraških vinarjev.

"Še v maju naj bi se spremenila evropska uredba, ki predvideva spreminjanje evropskih zaščit, da geografsko zaščito terana razširili še na italijanski del Krasa, kjer teran pridelujejo zamejski Slovenci. Čez leto in pol bo čezmejna zaščita veljala," pričakuje Marjan Colja.

Klet Vinakras Sežana svoja vina predstavlja na glavnih vinskih sejmih v Hong Kongu, Düsseldorfu in Veroni. Želi si, da bi teranu še dvignili kakovost in vsega prodali v steklenici. Velika želja je tudi razvoj vinske turistične destinacije Kras.

Manj grozdja na trs, boljše vino

Že dolgo časa ima teran posebno vlogo v kmetijstvu na Krasu. Pred leti so ga prodajali kot odprtro vino v balonih, zdaj prodajo večino ustekleničenega. Več sonca daje bolj kakovostno vino. Na novih vinogradih zraste le kilogram do dva grozdja na trs, ki je boljše kakovosti, kar se pozna tudi pri vinu.

Teran je kolektivna vinska znamka

Teran ima oznako PTP, kar pomeni "priznano tradicionalno poimenovanje". V EU so teran registrirali kot kolektivno vinsko znamko, kar je šele tretji tak primer v Evropski uniji.

Že od leta 2006 ima teran zaščiteno geografsko označbo, Bojan Pretnar, strokovnjak za intelektualno lastnino, pa je predlagal še registracijo kolektivne znamke. "Kolektivna znamka se od običajnih blagovnih znamk razlikuje le po tem, da jo pod določenimi pogoji lahko uporablja več vinarjev," pojasnjuje Bojan Pretnar. Pravni argumenti so v tožbo Evropske komisije na slovenski strani, dodaja.

Najbolj digitaliziran vinski okoliš

Cilj kraških vinarjev je boljša kakovost terana PTP, boljša prodaja in boljše povezave z univerzami in raziskovalnimi inštituti. S kmečkim turizmom želijo na Kras pripeljati več gostov, tudi iz tujine. "V okviru čezmejnega projekta so naredili mrežo 17 turističnih kmetij na obeh straneh Krasa, ki imajo svoj teran, v Hotel dobrega počutja, promovirajo agroturizem ob ohranjanju narave. Obnavljajo grad Štanjel, kjer bodo do konca leta odprli 400 kvadratnih metrih veliko vinoteko s krakšim vinom, pravi Marko Bandelli, župan občine Komen.

Portal o Krasu

Junija bo zaživel portal e-carst.eu, kjer bodo objavljali vremenske podatke, evidenco bolezni in škodljivcev na vinski trti, digitaliziralli bodo vinograde in ponudili tehnološke nasvete. "Pričakujemo, da bomo tako zmanjšali vnos fitofarmacevtskih sredstev, dobili boljši ternan. Kras bo najverjetneje postal najbolj digitaliziran vinorodni okoliš," pravi Klemen Lisjak, vodja projekta Agrotur.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...