Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Tedenske zabojčke zelenjave ponuja tudi Permakulturni inštitut Maribor

Čas branja: 1 min
23.05.2018  19:41  Dopolnjeno: 23.05.2018 19:49
Letos vstopajo še v pašno živinorejo, sadjarstvo in zeliščarstvo
Tedenske zabojčke zelenjave ponuja tudi Permakulturni inštitut Maribor

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Permakulturni inštitut Maribor že leto in pol ponuja tedenske zabojčke s svežo zelenjavo. Letos se širijo v holistično pašno živinorejo in sadjarstvo. Revitalizirali bodo tudi degradirano območje za divjad. Širijo se na obrobje Maribora in v Haloze.

Od divjadi do trajnostnega sadnega gozda

Delujejo od oktobra 2016. Obdelujejo 1,5 hektarja zemlje v najemu, letos pa se širijo s trajnostnimi praksami še na dve parceli. Zelenjavo na Pobrežju v Mariboru že gojijo, pripravljajo pa se tudi na obnavljanje degradiranih površin v Halozah, kjer so včasih gojili divjačino. »To parcelo bomo revitalizirali s premično pašno rejo divjadi. Plenilci divjad zadržujejo v gručah, pase se in prestavlja,« pravi Jernej Domanjko, direktor Permakulturnega inštituta Maribor. Zadnja letošnja novost pa bo skok v sadjarstvo, saj v Trčovi pri Malečniku urejajo prvi trajnostni sadni gozd z več kot 90 vrstami sadja in zelišč, dodaja Domanjko.

Iščejo nove kupce zelenjave v zabojčku

Z zabojčki zdravja s tedensko zalogo sveže zelenjave že tretje leto oskrbujejo 35 gospodinjstev, vrtec in restavracijo v Mariboru. Še 40 naročil na tedenski zabojček pa bi radi čim prej pridobili. Nimajo ekološkega certifikata, saj je njihova pridelava še bolj kakovostna. »Inštitut smo ustanovili prav zato, da bomo sami izdajali certifikat za ekosistemsko pridelavo. Letos se to še ne bo zgodilo,« pravi Domanjko.

Trenutno ponujajo štiri vrste solate, dve vrsti kolerabe, redkvice, koromač, mlado zelje, korenje, blitvo, peteršilj, mladi česen in krešo. Mali tedenski zabojček za dve osebi stane osem, velik za štiri ljudi pa 16 evrov. Kupci naročilo oddajo po spletu, prevzamejo pa ga na izbranem prevzemnem mestu. Spletno aplikacijo za naročanje, kjer vsak izbere zelenjavo, so letos sami razvili.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...