Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Pri mleku imamo rekord – najnižjo odkupno ceno v EU

Čas branja: 4 min
23.05.2018  19:49  Dopolnjeno: 23.05.2018 19:51
Milk Market Observatory navaja, da naj bi kmetje aprila za liter surovega mleka v Sloveniji dobili povprečno 27,3 centa, kar je najmanj v EU. Pri dnu sta tudi Latvija in Litva. Če izvzamemo Ciper, Malto in Grčijo, so kmetje za mleko največ iztržili v Avstriji in na Irskem – 36,56 in 35,93 centa za liter.
Pri mleku imamo rekord – najnižjo odkupno ceno v EU

Obveščaj me o novih člankih:  

Ko je 0dkupna cena mleka pred dvema letoma najprej upadla na 25 centov za liter, so kmetje opozarjali, da vse stroške pokrijejo šele, ko za liter dobijo vsaj 30 centov. Ko se je cena zniževala, so povečevali prirejo mleka, da bi z večjo količino iztržili nekaj več denarja. Kaj se dogaja zdaj?

Šest tisoč mlekarskih kmetij je nezadovoljnih

»S prirejo mleka se ukvarja okoli šest tisoč kmetij. Kmetje so nezadovoljni, ker je mleko tako poceni. Zakaj je odkupna cena tako upadla, je vprašanje za zadruge, ki od kmetij odkupijo skoraj vse mleko in ga prodajo mlekarnam. Kmetje so prav zato, da bi poudarili dodano vrednost slovenskega mleka in slovenske predelave, vstopili v shemo izbrane kakovosti, lokalno mleko in mlečne izdelke promovirajo v oglasih, učinka pa ni,« pravi Branko Ravnik, direktor kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS.

V Zadružni zvezi Slovenije, ki povezuje nekaj čez 60 zadrug, pravijo, da je po podatkih Evropske komisije marca bila bila povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji 29,2 centa za liter in je dva odstotka višja kot marcda lani. Povprečna odkupna cena mleka v Evropski uniji je v marcu 2018 znašala 33,8 centa za kilogram. "Ceno mleka določata ponudba in povpraševanje na trgu. Cene mleka se tudi po drugih evropskih državah od lanskega novembra znižujejo. Razloge gre iskati v povečani proizvodnji mleka po Evropi in kopičenju zalog mleka v prahu," pravijo pri Zadružni zvezi Slovenije.

Opozorilo: V eni od mlekarn opozarjajo, da smo navedli napačno povprečno odkupno ceno za marec, ki je 29,22 centa za liter. Napovedana cena za april je pa 27,3 centa na liter, kar tudi ni realno zaradi napačnih preračunov.

Ljubljanske mlekarne: Plačujemo več, kot navaja Milk Market Observatory

Odkupna cena mleka odseva dogajanje na trgu, v Ljubljanskih mlekarnah jo postavijo v dogovoru z več kot dva tisoč kmetijami po Sloveniji, od katerih odkupujejo mleko. Cena je zaupne narave in je ne razkrivajo. Pravijo pa, da dobaviteljem plačujejo več, in ne najnižje odkupne cene v Evropski uniji, kot navaja Milk Market Observatory.

V Ljubljanskih mlekarnah bodo letos odkupili približno toliko mleka kot lani, kar je več kot 200 milijonov litrov. Povečujejo proizvodnjo svežih mlečnih izdelkov, ki jih delajo za sestrska podjetja iz skupine Lactalis v tujini. Poleg rasti prodaje si letos želijo povečati ugled kot delodajalec.

Mlekarna Planika bo odkupila milijon litrov več mleka kot lani

Od mlekarne Celeia in Pomurskih mlekarn informacij nismo dobili. V zadružni Mlekarni Planika iz Kobarida odkupne cene nikoli ne razkrivajo, mleko pa dobro plačujejo, saj vračunajo premijo za težje delo in slabše razmere na gorskih kmetijah. Lani so odkupili devet milijonov litrov mleka, letos se bodo približali desetim milijonom litrov. Kot raste količinski odkup mleka, raste tudi predelava. Da bodo vse mlečne izdelke prodali, računajo na večji izvoz v Italijo. Povečujejo tudi ponudbo, vseh novosti ne razkrivajo. Povedali pa so, da s Torklo iz Izole razvijajo nov namaz z ekološkim sirom in ekološkimi oljkami. Zadovoljni bodo, če ponovijo lanskih 11 milijonov evrov prihodkov, še pravi Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika. Sredi junija napoveduje odprtje njihovega oglednega ekološkega posestva v Bovcu, kjer bodo ljudje od blizu spoznali domače živali, nastanek in predelavo mleka.

Ekokefir iz mlekarne Krepko kmalu naprodaj tudi v Italiji

Pol več mleka kot lani pa bodo odkupili v ekološki mlekarni Krepko iz Laz pri Logatcu, če bo šlo vse po načrtih. »Pri ekološkem mleku cena ne upada, plačujemo 39 centov za liter,« pravi Sandra Turnšek, direktorica mlekarne Krepko.

Pripravljajo se na prodor na enega od sosednjih trgov in skupno prodajo sirov z ekološko mlekarno Kärtnermilch iz avstrijske Koroške. Osnutek embalaže že imajo, iščejo še podjetje, ki jo bo izdelovalo. Obe mlekarni bosta ponudbo sirov spreminjali in dopolnjevali, odvisno od sezone in zalog. Kozjega mleka na primer ni vse leto, bo pa mlekarna Krepko začela prav s kozjim sirom z orehi ali papriko. Pozneje bodo dodali še sir krpan s poprom ali krepko južino – koščki sira v slanici s česnom, baziliko in oljčnim oljem.

Tudi pri izvozu bodo naredili velik korak naprej. Najpozneje jeseni bodo prodajo razširili v italijansko trgovsko verigo Coop. Kefir, ki je njihov najbolje prodajani izdelek, bodo najprej vozili v približno sto trgovin na Tržaškem. Nove trgovine bodo dodajali postopoma, odvisno od povpraševanja, še pravi Sandra Turnšek.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil