(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Pri mleku imamo rekord – najnižjo odkupno ceno v EU

Čas branja: 4 min
23.05.2018  19:49  Dopolnjeno: 23.05.2018 19:51
Milk Market Observatory navaja, da naj bi kmetje aprila za liter surovega mleka v Sloveniji dobili povprečno 27,3 centa, kar je najmanj v EU. Pri dnu sta tudi Latvija in Litva. Če izvzamemo Ciper, Malto in Grčijo, so kmetje za mleko največ iztržili v Avstriji in na Irskem – 36,56 in 35,93 centa za liter.
Pri mleku imamo rekord – najnižjo odkupno ceno v EU

Ko je 0dkupna cena mleka pred dvema letoma najprej upadla na 25 centov za liter, so kmetje opozarjali, da vse stroške pokrijejo šele, ko za liter dobijo vsaj 30 centov. Ko se je cena zniževala, so povečevali prirejo mleka, da bi z večjo količino iztržili nekaj več denarja. Kaj se dogaja zdaj?

Šest tisoč mlekarskih kmetij je nezadovoljnih

»S prirejo mleka se ukvarja okoli šest tisoč kmetij. Kmetje so nezadovoljni, ker je mleko tako poceni. Zakaj je odkupna cena tako upadla, je vprašanje za zadruge, ki od kmetij odkupijo skoraj vse mleko in ga prodajo mlekarnam. Kmetje so prav zato, da bi poudarili dodano vrednost slovenskega mleka in slovenske predelave, vstopili v shemo izbrane kakovosti, lokalno mleko in mlečne izdelke promovirajo v oglasih, učinka pa ni,« pravi Branko Ravnik, direktor kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS.

V Zadružni zvezi Slovenije, ki povezuje nekaj čez 60 zadrug, pravijo, da je po podatkih Evropske komisije marca bila bila povprečna odkupna cena mleka v Sloveniji 29,2 centa za liter in je dva odstotka višja kot marcda lani. Povprečna odkupna cena mleka v Evropski uniji je v marcu 2018 znašala 33,8 centa za kilogram. "Ceno mleka določata ponudba in povpraševanje na trgu. Cene mleka se tudi po drugih evropskih državah od lanskega novembra znižujejo. Razloge gre iskati v povečani proizvodnji mleka po Evropi in kopičenju zalog mleka v prahu," pravijo pri Zadružni zvezi Slovenije.

Opozorilo: V eni od mlekarn opozarjajo, da smo navedli napačno povprečno odkupno ceno za marec, ki je 29,22 centa za liter. Napovedana cena za april je pa 27,3 centa na liter, kar tudi ni realno zaradi napačnih preračunov.

Ljubljanske mlekarne: Plačujemo več, kot navaja Milk Market Observatory

Odkupna cena mleka odseva dogajanje na trgu, v Ljubljanskih mlekarnah jo postavijo v dogovoru z več kot dva tisoč kmetijami po Sloveniji, od katerih odkupujejo mleko. Cena je zaupne narave in je ne razkrivajo. Pravijo pa, da dobaviteljem plačujejo več, in ne najnižje odkupne cene v Evropski uniji, kot navaja Milk Market Observatory.

V Ljubljanskih mlekarnah bodo letos odkupili približno toliko mleka kot lani, kar je več kot 200 milijonov litrov. Povečujejo proizvodnjo svežih mlečnih izdelkov, ki jih delajo za sestrska podjetja iz skupine Lactalis v tujini. Poleg rasti prodaje si letos želijo povečati ugled kot delodajalec.

Mlekarna Planika bo odkupila milijon litrov več mleka kot lani

Od mlekarne Celeia in Pomurskih mlekarn informacij nismo dobili. V zadružni Mlekarni Planika iz Kobarida odkupne cene nikoli ne razkrivajo, mleko pa dobro plačujejo, saj vračunajo premijo za težje delo in slabše razmere na gorskih kmetijah. Lani so odkupili devet milijonov litrov mleka, letos se bodo približali desetim milijonom litrov. Kot raste količinski odkup mleka, raste tudi predelava. Da bodo vse mlečne izdelke prodali, računajo na večji izvoz v Italijo. Povečujejo tudi ponudbo, vseh novosti ne razkrivajo. Povedali pa so, da s Torklo iz Izole razvijajo nov namaz z ekološkim sirom in ekološkimi oljkami. Zadovoljni bodo, če ponovijo lanskih 11 milijonov evrov prihodkov, še pravi Anka Lipušček Miklavič, direktorica Mlekarne Planika. Sredi junija napoveduje odprtje njihovega oglednega ekološkega posestva v Bovcu, kjer bodo ljudje od blizu spoznali domače živali, nastanek in predelavo mleka.

Ekokefir iz mlekarne Krepko kmalu naprodaj tudi v Italiji

Pol več mleka kot lani pa bodo odkupili v ekološki mlekarni Krepko iz Laz pri Logatcu, če bo šlo vse po načrtih. »Pri ekološkem mleku cena ne upada, plačujemo 39 centov za liter,« pravi Sandra Turnšek, direktorica mlekarne Krepko.

Pripravljajo se na prodor na enega od sosednjih trgov in skupno prodajo sirov z ekološko mlekarno Kärtnermilch iz avstrijske Koroške. Osnutek embalaže že imajo, iščejo še podjetje, ki jo bo izdelovalo. Obe mlekarni bosta ponudbo sirov spreminjali in dopolnjevali, odvisno od sezone in zalog. Kozjega mleka na primer ni vse leto, bo pa mlekarna Krepko začela prav s kozjim sirom z orehi ali papriko. Pozneje bodo dodali še sir krpan s poprom ali krepko južino – koščki sira v slanici s česnom, baziliko in oljčnim oljem.

Tudi pri izvozu bodo naredili velik korak naprej. Najpozneje jeseni bodo prodajo razširili v italijansko trgovsko verigo Coop. Kefir, ki je njihov najbolje prodajani izdelek, bodo najprej vozili v približno sto trgovin na Tržaškem. Nove trgovine bodo dodajali postopoma, odvisno od povpraševanja, še pravi Sandra Turnšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...