Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Evropska komisija predlaga ukrepe za lažje namakanje v kmetijstvu

Čas branja: 1 min
28.05.2018  14:29  Dopolnjeno: 28.05.2018 14:58
Predlagana nova pravila bodo kmetom omogočila, da bodo kar najbolje izkoristili nepitno odpadno vodo iz čistilnih naprav, s tem pa vsaj malo zmanjšali težave s pomanjkanjem vode.
Evropska komisija predlaga ukrepe za lažje namakanje v kmetijstvu
Foto: Aleš Beno

Evropska komisija predlaga nova pravila o ponovni uporabi vode za namakanje v kmetijstvu, da bodo kmetje kar najbolje izkoristili nepitno odpadno vodo, s tem zmanjšali pomanjkanje vode in prispevalii k varstvu okolja in porabnikov.

Evropska komisija predlaga:

  • Minimalne zahteve za ponovno uporabo očiščene odpadne vode iz komunalnih čistilnih naprav, ki vključujejo mikrobiološke elemente (na primer spremljanje ravni bakterije E. coli) ter zahteve glede rutinskega spremljanja in njegovega potrjevanja. Z določitvijo minimalnih zahtev se bo zagotovilo, da je predelana voda, pridobljena v skladu z novimi pravili, varna za namakanje.
  • Obvladovanje tveganj z obravnavanjem vseh dodatnih nevarnosti, da bo ponovna uporaba vode varna.
  • Večjo preglednost, saj bodo izkušnje o ponovni uporabi vode v vseh članicah EU dostopne po spletu.

Kmetje dobijo trajnostno oskrbo vode za namakanje

Komisar Karmenu Vella, ki je pristojen za okolje, pomorske zadeve in ribištvo, pravi, da bodo "kmetje imeli dostop do trajnostne oskrbe z vodo za namakanje, porabniki bodo vedeli, da uživajo varna živila, podjetja pa bodo dobila nove priložnosti. "Največjo korist pa bo imelo okolje, saj predlog prispeva k boljšemu upravljanju našega najdragocenejšega vira, vode,“ dodaja Karmenu Vella.

V EU je ogromno neizkoriščenega potenciala za ponovno uporabo vode, čeprav je okolju prijaznejša in zahteva manj energije kot črpanje in transport sladke vode. Tretjina kopnega v EU se skozi vse leto sooča z motnjami pri oskrbi z vodo, v številnih državah EU pa je pomanjkanje vode še vedno velika težava. Čedalje bolj nepredvidljivi vremenski vzorci, vključno s hudimi sušami, bodo prav tako verjetno negativno vplivali na količino in tudi kakovost sladkovodnih virov.

Nepitno odpadno vodo bomo znova uporabili

Z novimi pravil želi Evropska komisija zagotoviti, da bomo v Evropi čim bolje izkoristili očiščeno vodo iz komunalnih čistilnih naprav in s tem ustvarili zanesljiv alternativni vir oskrbe z vodo. V skladu z novimi pravili bomo nepitno odpadno vodo koristno uporabili ter s tem prispevali k zmanjševanju gospodarskih in okoljskih stroškov, povezanih z vzpostavitvijo novih vodnih virov.

Cilj uredbe, ki jo predlaga Evropska komisija, je odpraviti pomanjkanje vode po vsej EU in zagotoviti, da bo očiščena odpadna voda, namenjena za namakanje v kmetijstvu, varna za državljane in okolje. Predlagana nova pravila so del delovnega programa Evropske komisije za leto 2018 kot odziv na akcijski načrt EU za krožno gospodarstvo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...