Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

Čas branja: 1 min
29.05.2018  14:32  Dopolnjeno: 29.05.2018 15:25
V poročilu o ukrepih za mlade kmete predlagajo, kako bi na podeželju zadržali mlade kmete, pospešili generacijsko menjavo na kmetijah in tudi druge navdušili za kmetijstvo
Kako bi Evropski parlament izboljšal pogoje za mlade kmete

Obveščaj me o novih člankih:  

Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta potrdili poročilo o ukrepih nove Skupne kmetijske politike (SKP) za mlade kmete. V poročilu priporočajo, da bi izboljšali podporne sheme za mlade kmete in pozivajo k novim načinom za učinkovitejšo menjavo generacij v čedalje bolj starajočem se evropskem kmetijstvu.

Mladi kmetje bodo modernizirali kmetijstvo

Pri pripravi poročila je sodeloval tudi evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP), ki poudarja predvsem vlogo novih tehnologij in digitalizacije v kmetijstvu, kar uveljavlja tudi akcija za pametne vasi, mlade kmete pa vidi kot ključne nosilce modernizacije.

Višje podpore za mlade kmete in zgodnejše upokojevanje starejših kmetov

“Evropski parlament s tem poročilom priznava, da je ustvarjanje boljših pogojev za mlade kmete, ki so ključni za prihodnost evropskega kmetijstva, ena od njegovih prioritet. Ker imajo mladi kmetje slab dostop do kmetijskih zemljišč, predlagamo spremembe sistema neposrednih plačil, ki bi spodbujala zaokroževanje kmetijskih gospodarstev. Da bi spodbudili hitrejšo menjavo generacij na kmetijah, predlagamo ukrepe, kot je zgodnejše upokojevanje. Predlagamo tudi povečanje zgornje meje plačila za mlade prek meje dveh odstotkov nacionalne ovojnice, kot to velja trenutno. Spodbuditi želimo tudi dostop do kapitala in zmanjšati administrativne obremenitve za mlade kmete, predvsem v smeri večje prožnosti poslovnih načrtov, ki morajo upoštevati spreminjajoče se razmere na trgih,” našteva Bogovič.

Cilj je, da mladi tudi na podeželju dovolj zaslužijo

“Vzpostaviti moramo pogoje, ki bodo mlade obdržali na podeželju in v kmetovanje privabili nove ljudi. S pobudo za pametne vasi želimo doseči, da mladi na podeželju vidijo prihodnost v svojem delu in zadovoljivem zaslužku. To lahko uresničimo z medsektorskim sodelovanjem na lokalni, regionalni, državni in evropski ravni. Pričakujem, da bodo v petek objavljeni zakonodajni predlogi o novi SKP to tudi vsebovali,” za konec dodaja Bogovič.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...