Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

V EU so izboljšali dostop do znanstvenih študij o varnosti hrane

Čas branja: 1 min
30.05.2018  11:54  Dopolnjeno: 30.05.2018 12:12
Evropska komisija se je aprila s predlogom za izboljšanje preglednosti znanstvenih študij o varnosti hrane odzvala na pomisleke, ki so jih državljani izrazili v uspešni evropski državljanski pobudi »Prepovejmo glifosat ter obvarujmo ljudi in okolje pred strupenimi pesticidi«.
V EU so izboljšali dostop do znanstvenih študij o varnosti hrane

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Po novem bodo državljani imeli boljši dostop do informacij, predloženih evropski agenciji za varnost hrane EFSA, glede odobritev v zvezi z agroživilsko verigo. Prav tako pa bo v prihodnje Evropska komisija (EK) lahko zahtevala dodatne študije, znanstveniki držav članic pa bodo bolj vključeni v postopke odobritev. V predlogu je EK upoštevala tudi preverjanje ustreznosti splošne živilske zakonodaje, ki izhaja iz leta 2002 in jo je zato treba posodobiti.

Strogo ocenjevanje tveganj pri hrani

Znanstveno ocenjevanje tveganja glede varnosti hrane v EU je sicer med najstrožjimi na svetu, jasnejša pravila o preglednosti in učinkovitejšem obveščanju o tveganju med celotnim postopkom pa bodo postopek še poostrili. Zakonodajni predlog EK morajo sedaj pregledati in odobriti še evropski parlament in države članice, torej tudi Slovenija.

Dodajmo, da je Bruselj hkrati predlagal še nov dogovor za potrošnike, s pomočjo katerega bodo lahko vsi evropski kupci v celoti izkoristili svoje pravice, ki izhajajo iz prava EU. Tudi evropska pravila o varstvu potrošnikov so že zdaj med najstrožjimi na svetu, vendar so nedavni primeri, kot je bil škandal z dizelskimi vozili dieselgate, pokazali, da jih je v praksi težko izvajati.

Novi ukrepi

Novi dogovor za potrošnike bo okrepil pravice potrošnikov na spletu, okrepil pooblastila organov za varstvo potrošnikov v državah članicah na področju sankcioniranja in pojasnil, kako bo z zakonodajo EU prepovedana praksa trženja izdelkov neenotne kakovosti, ki zavaja kupce.

Cilj novega dogovora je pravičnejši enotni trg, ki koristi tako potrošnikom kot tudi podjetjem, za kar si prizadeva tudi organizacija GS1 Slovenija: »Naša vizija je svet, v katerem z močjo standardov blago in informacije učinkovito in zanesljivo krožijo po vsem svetu, za dobrobit gospodarstva in izboljšanje vsakodnevnega življenja ljudi.«

Kolektivno pravno varstvo skupin potrošnikov

Nov dogovor uvaja evropsko kolektivno pravno sredstvo za primere, ko so oškodovane skupine potrošnikov. Ustrezni predlagani zaščitni ukrepi bodo preprečevali zlorabe. Potrošniki bodo vedeli, od koga kupujejo izdelke na spletu, ter bodo obveščeni, ali je prodajalec plačal za to, da se uvrsti med rezultate iskanja. Za večino trgovcev, ki poslujejo pošteno, se bodo bremena zmanjšala, peščica trgovcev, ki namerno zlorablja zaupanje evropskih potrošnikov, pa bo strožje kaznovana.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...