Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice

Čas branja: 3 min
31.05.2018  13:54  Dopolnjeno: 31.05.2018 14:49
Povezovanje z rejci drobnice pri odkupu se pozna tudi pri odkupni ceni, ki so jo Loške mesnine v zadnjih dveh letih zvišale za dva evra
Kako je loška zadruga postala največji ponudnik drobnice
»Z gorenjskimi zadrugami se povezujemo tudi pri oskrbi kmetov z repromaterialom. Zadruge si ne konkuriramo s pošiljanjem cenejših ponudb kmetom, ampak s skupno nabavo kmetom zagotavljamo gnojila in vse drugo po ugodnejših cenah,« pravi Mitja Vodnjov, direktor loške zadruge.
Foto: Aleš Beno

Obveščaj me o novih člankih:  

Kmetijsko-gozdarska zadruga Škofja Loka sodeluje s 560 kmeti iz Poljanske in Selške doline ter Škofje Loke. Od njih odkupujejo les in kmetijske pridelke, zlasti mleko, govedo in drobnico. Kmete pa oskrbujejo z gnojili in vsem drugim, kar potrebujejo za kmetovanje. Nižje cene dosegajo tako, da se pri nabavi povezujejo z drugimi zadrugami.

Vse, kar kmetije v okviru dopolnilnih dejavnosti predelajo, loška zadruga prodaja v svojih trgovinah v Domačem kotičku. Marmelade, piškote, kruh, med, sir, klobase …

V okviru zadruge deluje tudi loška mlekarna. Ta ni samostojno podjetje, temveč proizvodna enota. Poleg predelave mleka imajo tudi predelavo mesa.

Največji ponudnik slovenske govedine in drobnice

Loška zadruga je največji lastnik Loških mesnin, solastnice pa so okoliške zadruge. Loške mesnine, ki so med največjimi ponudniki slovenskega govejega mesa, imajo mesnice in tri proizvodne enote. Prva je klavnica, kjer zakoljejo 16 tisoč glav govedi na leto. »V zadnjih treh letih smo povezali rejce drobnice in postali največji dobavitelj tega mesa slovenskega porekla trgovcem. Pri drobnici smo v zadnjih dveh letih odkupno ceno zvišali s štirih na šest evrov za kilogram,« pravi Mitja Vodnjov, direktor loške zadruge. Drobnico odkupujejo od 300 rejcev, sodelujejo tudi z društvom rejcev drobnice.

Druga proizvodna enota Loških mesnin so trajne mesnine, ki jih prodajajo pod blagovno znamko Mesnine Bohinja, tretja pa program poltrajnih in obarjenih mesnin Arvaj. Mesarijo Arvaj so kupili lani in s tem preprečili njen stečaj, v Britofu pri Kranju pa nadaljujejo proizvodnjo tatarskega bifteka, hrenovk, kranjske klobase, šunke …

Večina mleka iz Gorenjske se proda prek Mlekopa

Uspešna zgodba je tudi pri mleku, kjer loška zadruga sodeluje z zadrugo Mlekop, ki so jo leta 2005 ustanovile gorenjske zadruge, v zadnjem času pa se vključujejo tudi druge. »Vse zadruge, povezane v Mlekop, kmetom ponujamo enako odkupno ceno. Ta se je letos znižala s 34 na 28 centov za liter, ustalila pa se je pri 30 centih za liter,« pravi Mitja Vodnjov. Loška zadruga odkupi več kot 12 milijonov litrov mleka na leto. Nekaj ga predela loška mlekarna, večino mleka pa prodajo Mlekopu, ki ga največ proda Ljubljanskim mlekarnam, precej pa izvozi tudi v Italijo.

Več zadrug v skupno nabavo

»Z gorenjskimi zadrugami se povezujemo tudi pri oskrbi kmetov z repromaterialom. Zadruge si ne konkuriramo s pošiljanjem cenejših ponudb kmetom, ampak s skupno nabavo kmetom zagotavljamo gnojila in vse drugo po ugodnejših cenah,« razlaga Vodnjov.

Odkupijo največ lesa med zadrugami

Loška zadruga odkupi tudi 90 tisoč kubičnih metrov hlodovine na leto, kar je največ med vsemi zadrugami. »Okoli 70 odstotkov hlodovine izvozimo v Avstrijo, z drugimi zadrugami se povezujemo tudi pri prodaji lesa. Lesa ni težko prodati, vprašanje pa je, po kakšni ceni,« dodaja Vodnjov.

Letos računa na 35 milijonov evrov prihodkov loške zadruge in malo manj kot 30 milijonov evrov prihodkov Loških mesnin. Pol prihodkov zadruga ustvari z oskrbovanjem kmetov, pol pa s predelavo in prodajo pridelkov in hlodovine.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

OGLAS
AGROBIZ
Praktično pakiranje za ljubitelje narave

Topli pomladni dnevi kar kličejo po aktivnostih na prostem. Pikniki v dobri družbi, prvi izleti in družinska potepanja. Kmalu pa bodo na...

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...