Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Kaj prinaša nova evropska direktiva o ekološkem kmetovanju

Čas branja: 1 min
07.06.2018  14:22  Dopolnjeno: 07.06.2018 14:25
Nova pravila v Evropski uniji dovoljujejo le prodajo visokokakovostne ekološke hrane, uvožena ekohrana pa bo morala izpolnjevati enake standarde kot evropska
Kaj prinaša nova evropska direktiva o ekološkem kmetovanju

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Z novo direktivo o ekološkem kmetovanju, ki so jo sprejeli pred dvema mesecema, bi radi v EU zagotovili predvsem visoko kakovost ekohrane. Uzakonjeni so tudi strogi pregledi po vsej prehranski verigi, ki bodo vsako ekokmetijo doleteli enkrat na leto oziroma na dve leti, če v zadnjih treh letih ne bo odkritih kršitev.

Enake zahteve za ekohrano iz EU in uvoza

Pomembna novost je tudi, da mora tudi uvožena ekohrana izpolnjevati stroge evropske standarde. V petih letih bodo odpravili še veljavna pravila, da lahko ekohrana iz tretjih držav, torej nečlanic EU, izpolnjuje podobne, ne pa identičnih standardov, ki veljajo v EU. Z novo evropsko direktivo bi radi povečali pridelavo ekohrane, tudi z večjo ponudbo ekoloških semen in živali, saj bo odstopanje (derogacija), ki dovoljuje uporabo konvencionalno pridelanih semen in vzgojenih živali, poteklo v nekaj letih.

Kmetije z mešano, ekološko in konvencionalno pridelavo nova direktiva spodbuja v ekološko preusmeritev. Mešano kmetovanje bo še mogoče, če sta obe vrsti pridelave jasno ločeni.

Malim kmetijam poenostavljajo certificiranje s skupinskim certifikatom, ki je cenejše in hitrejše.

Strožje kazni ob uporabi neodobrenih škropiv in gnojil

Nova direktiva preprečuje tudi kontaminacijo s kemičnimi pesticidi in sintetičnimi gnojili. Pri previdnostnih ukrepih je novost to, da bodo kmetje in drugi v prehranski verigi morali uporabiti vrsto novih ukrepov, da preprečijo onesnaženje z neustreznimi fitofarmacevtskimi sredstvi. Ob sumu na vsebnost neustreznega pesticida ali gnojila pridelek ali živilo ne bo imelo ekološke oznake do nadaljnje preiskave. Če pri nadzoru ugotovijo, da je bila kontaminacija namerna ali če kmet ni uporabil previdnostnih ukrepov, sledi še strožja kazen – izguba ekološkega statusa za pridelek ali živilo.

Države članice, ki trenutno uporabljajo mejne vrednosti za neodobrene snovi v ekološki hrani, kot so pesticidi, to lahko še počnejo, če ekološkim živilom drugih držav EU, ki so v skladu s pravili EU, omogočijo vstop na svoj trg.



Štiri leta po začetku veljavnosti te uredbe bo evropska komisija poročala o učinkovitosti pravil EU o preprečevanju kontaminacije in nacionalnih pragov. Če bo treba, bo evropska komisija pripravila osnutek zakona za uskladitev teh predpisov.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...