Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Lani najnižja stopnja samooskrbe pri sadju, zelenjavi in medu

Čas branja: 1 min
12.06.2018  11:01  Dopolnjeno: 12.06.2018 12:38
Prebivalec Slovenije je lani za hrano porabil 121 kilogramov žit, 113 kilogramov zelenjave, 71 kilogramov svežega sadja, 93 kilogramov mesa, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc in skoraj kilogram medu, kažejo izračuni statističnega urada Surs.
Lani najnižja stopnja samooskrbe pri sadju, zelenjavi in medu
Foto: Shutterstock

Vreme je krivo, da je bila lani zelo slaba letina sadja in smo imeli le 21-odstotno stopnjo samooskrbe. Nizka stopnja samooskrbe je bila tudi pri zelenjavi (39-odstotna), medu (45-odstotna) in krompirju (50-odstotna). Lani so kmetje, kot kažejo začasni podatki, pridelali skoraj 550 tisoč ton žit, ob porabi več kot 865 tisoč ton pa je bila stopnja samooskrbe precej nizka, 63-odstotna. Še nižja je bila stopnja samooskrbe pri svežem sadju, le 21-odstotna. Zaradi spomladanske pozebe so sadjarji lani pridelali le približno 40 tisoč ton svežega sadja, pojedli pa smo ga več kot 185 tisoč ton.

Pojemo manj krompirja, mesa in medu

Prebivalec Slovenije je lani za hrano porabil povprečno tudi 93 kilogramov mesa, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc in skoraj kilogram medu.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...