Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Od 22. junija bodo na severovzhodu države točo preganjali z letali

Čas branja: 4 min
13.06.2018  16:47  Dopolnjeno: 13.06.2018 18:14
Danes bo vlada obravnavala prvo poročilo o ukrepanju in posledicah močnega neurja s točo in poplavami, ki je vzhodni del Slovenije prizadelo v petek, 8. junija.
Od 22. junija bodo na severovzhodu države točo preganjali z letali
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Darko Kralj dodaj

"Trt v Runču, ki nam jih ni že v petek uničila toča, je včerajšnje neurje. Najbolj jo je skupil sivi pinot, kjer je škoda kar 90-odstotna. Naši vinogradi v Ilovcih so jo k sreči bolje odnesli, tam vse še ni izgubljeno," pravi Barbara Žličar, mlada vinarka, ki je pred petimi leti od očeta Romana prevzela vodenje družinskega vinogradništva s 4,5 hektarja vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah. Največ pridelajo šipona, laškega in renskega rizlinga, manj pa sauvignona, sivega pinota, traminca in muškata otonela.

Za Žličarjeve sta dve zaporedni toči hud udarec, saj jih je po zadnjem odličnem vinskem letniku 2015 dvakrat prizadela spomladanska pozeba. Lani so zaradi nje na različnih legah imeli od 40 do 60 odstotkov manj grozdja in pol manj vina, ki ga ob dobri letini pridelajo tudi do 40 tisoč litrov.

Vinogradov nimajo prekritih s protitočnimi mrežami. "Vinograde bi morali prirediti, drugače bi bila montaža predraga. Zaradi vremena imamo zadnja leta toliko škode, da razmišljamo o teh mrežah, a je trenutno to za nas prevelik strošek," pravi Barbara Žličar.

Vinogradov pred točo niso zavarovali. "Tudi okoliški vinarji nimajo tega zavarovanja, ker so premije previsoke," dodaja. Zaradi prevelike vlage in toplote je nevarno, da se na trti pojavi peronospora, zato morajo vinograde škropiti, čeprav ne vedo, koliko vina bodo imeli.

Neurja s točo tem krajem, kot tudi Beli Krajini in še nekaterim regijam, letos res ne prizanašajo. Voda je zalivala kleti in garaže, gladina vode je segla tudi meter in pol visoko. Podiralo je drevje. Uničilo je tudi buče. Voda je s cest v vinograde nanosla veliko gramoza. Petkovo neurje je največ škode povzročilo v občini Črnomelj, kjer škoda presega 18 milijonov evrov.

Zaradi birokracije letalske obrambe perd točo ne bo pred 22. junijem

"Hrvaška je v petek sprožila letalsko obrambo pred točo, kar vpliva e na Središče ob Dravi, do nas pa več ne," še pravi Barbara Žličar. Kot poroča STA, je kmetijsko ministrstvo zagotovilo dovolj denarja, da bo letalska obramba pred točo od 22. junija stekla tudi na severovzhodu države, a le, če bodo izvajalca izbrali do 21. junija in z njim takoj podpisali pogodbo.

Vodja protitočne obrambe pri Letalskem centru Maribor Darko Kralj obljublja, da bodo takoj po podpisu zagotavljali obrambo, saj so pripravljeni. Predlagali so, da bi jo začeli prej, vendar zaradi zakonodaje to ni mogoče. Kralj ne zna razložiti, kaj se je dogajalo letos oziroma zakaj pogodbe tako dolgo ni, saj gre vendarle za utečeno zadevo. Vlada se je z informacijo o obrambi pred točo seznanila šele 26. aprila, do zdaj pa so potekala pogajanja.

"Veliko škode bi preprečili, čeprav meteorologi še vedno menijo drugače, tudi škodo ob avstrijski meji pred kratkim, ki je bila v veliki meri posledica našega neukrepanja, upam pa, da ne bo še zdaj kakšnega nepredvidenega zapleta," trdi Darko Kralj.

Še bolj ogorčeni so v Pomurju, saj je tam toča klestila že nekajkrat, že lanskega decembra je bil sprejet dogovor o obrambi pred točo sprejet že decembra, birokrati pa so se zganili šele čez pol leta. Vseh 27 pomurskih občin se je že pred tremi leti strinjalo, da podprejo letalsko obrambo pred točo kot eno od možnosti zaščite. Pomurci predlagajo, da bi sistem za obrambo oziroma reševanje ob vseh naravnih nesrečah vzpostavili za celo regijo skupaj s sosednjimi pokrajinami v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Za letalsko obrambo pred točo imajo 243 tisoč evrov

Kmetijsko ministrstvo za obrambo pred točo prispeva do 35 odstotkov denarja, preostalo občine, ki so vključene v izvajanje letalske obrambe pred točo. Prijavilo se je 57 občin z deležem dobrih 158 tisoč evrov, vlada je dodala dobrih 85 tisoč evrov, tako da je skupna na voljo nekaj več kot 243 tisoč evrov.

Letalska obramba pred točo pokriva vseh 27 pomurskih in vseh 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije. Skupaj je to 71 občin in 3.776 kvadratnih kilometrov površin.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...