Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Od 22. junija bodo na severovzhodu države točo preganjali z letali

Čas branja: 4 min
13.06.2018  16:47  Dopolnjeno: 13.06.2018 18:14
Danes bo vlada obravnavala prvo poročilo o ukrepanju in posledicah močnega neurja s točo in poplavami, ki je vzhodni del Slovenije prizadelo v petek, 8. junija.
Od 22. junija bodo na severovzhodu države točo preganjali z letali
Foto: Shutterstock

"Trt v Runču, ki nam jih ni že v petek uničila toča, je včerajšnje neurje. Najbolj jo je skupil sivi pinot, kjer je škoda kar 90-odstotna. Naši vinogradi v Ilovcih so jo k sreči bolje odnesli, tam vse še ni izgubljeno," pravi Barbara Žličar, mlada vinarka, ki je pred petimi leti od očeta Romana prevzela vodenje družinskega vinogradništva s 4,5 hektarja vinogradov v Ljutomersko-Ormoških goricah. Največ pridelajo šipona, laškega in renskega rizlinga, manj pa sauvignona, sivega pinota, traminca in muškata otonela.

Za Žličarjeve sta dve zaporedni toči hud udarec, saj jih je po zadnjem odličnem vinskem letniku 2015 dvakrat prizadela spomladanska pozeba. Lani so zaradi nje na različnih legah imeli od 40 do 60 odstotkov manj grozdja in pol manj vina, ki ga ob dobri letini pridelajo tudi do 40 tisoč litrov.

Vinogradov nimajo prekritih s protitočnimi mrežami. "Vinograde bi morali prirediti, drugače bi bila montaža predraga. Zaradi vremena imamo zadnja leta toliko škode, da razmišljamo o teh mrežah, a je trenutno to za nas prevelik strošek," pravi Barbara Žličar.

Vinogradov pred točo niso zavarovali. "Tudi okoliški vinarji nimajo tega zavarovanja, ker so premije previsoke," dodaja. Zaradi prevelike vlage in toplote je nevarno, da se na trti pojavi peronospora, zato morajo vinograde škropiti, čeprav ne vedo, koliko vina bodo imeli.

Neurja s točo tem krajem, kot tudi Beli Krajini in še nekaterim regijam, letos res ne prizanašajo. Voda je zalivala kleti in garaže, gladina vode je segla tudi meter in pol visoko. Podiralo je drevje. Uničilo je tudi buče. Voda je s cest v vinograde nanosla veliko gramoza. Petkovo neurje je največ škode povzročilo v občini Črnomelj, kjer škoda presega 18 milijonov evrov.

Zaradi birokracije letalske obrambe perd točo ne bo pred 22. junijem

"Hrvaška je v petek sprožila letalsko obrambo pred točo, kar vpliva e na Središče ob Dravi, do nas pa več ne," še pravi Barbara Žličar. Kot poroča STA, je kmetijsko ministrstvo zagotovilo dovolj denarja, da bo letalska obramba pred točo od 22. junija stekla tudi na severovzhodu države, a le, če bodo izvajalca izbrali do 21. junija in z njim takoj podpisali pogodbo.

Vodja protitočne obrambe pri Letalskem centru Maribor Darko Kralj obljublja, da bodo takoj po podpisu zagotavljali obrambo, saj so pripravljeni. Predlagali so, da bi jo začeli prej, vendar zaradi zakonodaje to ni mogoče. Kralj ne zna razložiti, kaj se je dogajalo letos oziroma zakaj pogodbe tako dolgo ni, saj gre vendarle za utečeno zadevo. Vlada se je z informacijo o obrambi pred točo seznanila šele 26. aprila, do zdaj pa so potekala pogajanja.

"Veliko škode bi preprečili, čeprav meteorologi še vedno menijo drugače, tudi škodo ob avstrijski meji pred kratkim, ki je bila v veliki meri posledica našega neukrepanja, upam pa, da ne bo še zdaj kakšnega nepredvidenega zapleta," trdi Darko Kralj.

Še bolj ogorčeni so v Pomurju, saj je tam toča klestila že nekajkrat, že lanskega decembra je bil sprejet dogovor o obrambi pred točo sprejet že decembra, birokrati pa so se zganili šele čez pol leta. Vseh 27 pomurskih občin se je že pred tremi leti strinjalo, da podprejo letalsko obrambo pred točo kot eno od možnosti zaščite. Pomurci predlagajo, da bi sistem za obrambo oziroma reševanje ob vseh naravnih nesrečah vzpostavili za celo regijo skupaj s sosednjimi pokrajinami v Avstriji, na Hrvaškem in Madžarskem.

Za letalsko obrambo pred točo imajo 243 tisoč evrov

Kmetijsko ministrstvo za obrambo pred točo prispeva do 35 odstotkov denarja, preostalo občine, ki so vključene v izvajanje letalske obrambe pred točo. Prijavilo se je 57 občin z deležem dobrih 158 tisoč evrov, vlada je dodala dobrih 85 tisoč evrov, tako da je skupna na voljo nekaj več kot 243 tisoč evrov.

Letalska obramba pred točo pokriva vseh 27 pomurskih in vseh 41 podravskih občin ter občini Slovenske Konjice in Zreče iz savinjske ter občino Podvelka iz koroške regije. Skupaj je to 71 občin in 3.776 kvadratnih kilometrov površin.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...