Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Kolesarski turizem: kako v petih letih privabiti goste iz 48 držav

Čas branja: 3 min
13.06.2018  14:22  Dopolnjeno: 13.06.2018 18:18
To je uspelo ekokmetiji Koroš iz okolice Prevalj na Koroškem, ki jo je skorajšnje svetovno prvenstvo uvrstilo na svetovni zemljevid prestižnih destinacij gorskega kolesarstva
Kolesarski turizem: kako v petih letih privabiti goste iz 48 držav
Foto: Mountain Bike Nomad

»Pred desetimi leti smo v Jamnici pri Prevaljah kupili ekološko turistično kmetijo in jo spremenili v kolesarski ekohotel Koroš,« pravi Dušan Štrucl, ki ga kolesarji poznajo kot Dixija. Pred tem je imel v Črni na Koroškem v najemu prvi hotel za gorske kolesarje v Sloveniji, dejavnost pa so preselili na nekdanjo kmetijo.

Nova lokacija je boljša, saj je sredi tur za gorske kolesarje, prav tako so uredili tudi tako imenovani trail park s potmi za enduro kolesarje, ki so največja ciljna skupina gorskih kolesarjev.

Ponujajo kolesarske avanture in domačo ekohrano

Sezona se začne aprila in traja do novembra, največji obisk pa je med majem in septembrom. Obiskujejo jih kolesarji, stari od 30 do 70 let, 65 odstotkov je tujcev. V zadnjih petih letih so prišli kar iz 48 držav. V desetih sobah lahko sprejmejo 20 ljudi.

»Ostali bomo butični hotel, saj je naš cilj, da gostom poleg dobrih kolesarskih avantur ponudimo tudi domačo ekološko hrano. Približno 40 odstotkov hrane, ki jo postrežemo gostom, sami tudi pridelamo, nekaj pa je odkupimo od drugih ekokmetij,« pravi Dixi. V svoj kolesarski park so vključili še sedem kmetij. Sosede najamejo, da opravijo delo s traktorjem. V okolici sta še dve turistični kmetiji in tudi njihovo ponudbo tržijo pri Korošu. »Poleg za promocijo naše in njune ponudbe skrbimo tudi za programe. Delujemo kot razpršen hotel, partnerskim kmetijam pomagamo pri trženju, te pa nam pomagajo s kmetijsko mehanizacijo in svojimi pridelki,« dodaja Dixi.

Konec junija bo tekma za svetovni pokal v enduro gorskem kolesarjenju

Vlagajo zlasti v promocijo, glavni dogodek tega leta pa je svetovno prvenstvo v enduro gorskem kolesarjenju, ki bo na slovenskem in avstrijskem Koroškem zadnji teden v juniju. Prijavljenih je več kot 400 gorskih kolesarjev. Polovica mest pripada po točkah najboljšim gorskim kolesarjem, polovico pa bodo izžrebali med 500 prijavljenimi kolesarji. Že to, da gostijo to prvenstvo, je velik uspeh, saj je po svetu samo 11 dirk v svetovnem prvenstvu, ki bo tokrat prvič v tem delu Evrope, zato v ekohotelu Koroš računajo na še večjo prepoznavnost med kolesarji. To pa je dobro tako za slovenske kot avstrijske turistične kmetije in druge turistične ponudnike na Koroškem, ki postaja elitna lokacija gorskega kolesarjenja. »Dvajset let smo se trudili, da smo Slovenijo postavili na evropski kolesarski zemljevid, zdaj vstopa na svetovnega,« sklene Dixi.

Kolesarili bodo tudi po podzemlju Pece

Udeležence prvenstva čaka posebno doživetje. Del proge namreč poteka po podzemlju Pece, kot pravijo opuščenim rovom mežiškega rudnika, ki so že vrsto let urejeni za kolesarje, zadnja leta pa se lahko obiskovalci po rovih, zalitih z vodo, peljejo tudi s čolni.

»Svetovno prvenstvo v enduro gorskem kolesarjenju pripravljamo skupaj z Avstrijci čez mejo. Zelo dobro sodelujemo z novim lastnikom smučišča na Peci, ki je kmet slovenske narodnosti iz avstrijske Koroške. Začel je s kmetijstvom, širi se v turizem, tako da se lepo dopolnjujemo,« pravi Dixi.

Ponujajo kolesarske ture po Sloveniji in hrvaški Istri

Večino gostov za ekohotel Koroš dobijo po spletu. So člani združenja kolesarskih hotelov Slovenije, ki jih je skoraj 60, a imajo kar 90 odstotkov gostov kolesarjev. Ponujajo jim individualne in skupinske ture, ki jih organizirajo na Koroškem, po Sloveniji in hrvaški Istri. »S tako širokim programom smo tudi uspeli, tudi na zahtevnem ameriškem trgu,« pravi Dixi. Sodelujejo s partnerskimi lokalnimi vodniki. Iščejo podobne lokacije, da kolesarji spijo na turističnih kmetijah.

Kolesarji so hvaležni gostje

Lani so našteli 2.400 prenočitev, letos jih bo še več. Poleg družinskih članov imajo tudi nekaj zaposlenih. »Kolesarski turizem je za Slovenijo, ki ima veliko hribov in dolin, odlična priložnost. Kolesarji niso nizkocenovni gostje, uživajo v naravi, jo cenijo in si znajo privoščiti, pa še nezahtevni so,« za konec pravi Dixi. Za nekatere je gorsko kolesarjenje moteče, a Korošci živijo z okoljem. Pred nakupom kmetije se ni spoznal na kmetovanje, ohranil je tradicijo prejšnjega gospodarja, gostom ponujajo svojo zelenjavo in od sosedov, ki jim zagotavljajo odkup pridelkov in najem kmetijskih strojev.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...