Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Sadjarji se želijo z ekojabolki vrniti na trgovske police

Čas branja: 3 min
14.06.2018  07:01  Dopolnjeno: 14.06.2018 07:08
To in preseganje prodaje izpred dveh let sta glavna cilja Skupine proizvajalcev ekološkega sadja za letos
Sadjarji se želijo z ekojabolki vrniti na trgovske police

Šest ekoloških sadjarjev iz Dolenjske, Štajerske in okolice Ljubljane ima od leta 2011 posrednika, ki skrbi za odkup in prodajo njihovih pridelkov. Imenuje se Skupina proizvajalcev ekološkega sadja. Lani so k sodelovanju povabili druge ekokmetije in podpisali pogodbo s 24 kmetijami.

»Ciljali smo na tiste kmetije, ki imajo znanje in možnosti za pridelavo, nimajo pa žilice za trženje. Pomagamo jim pri prodaji, saj ekosadja in pridelkov ni več tako preprosto prodati po takšni ceni kot včasih,« pravi Jože Ocepek iz Skupine proizvajalcev ekološkega sadja.

Ekotrgovine v skupno nabavo sadja in zelenjave

Opaža, da so se specializirane trgovine za ekološko hrano, kot sta Kalček in Vitacare, začele povezovati pri nabavi. Kmetije so premajhne, da bi oskrbovale večje trgovske verige, zato je povezovanje pri skupnem nastopu na trgu nujno tudi za njih. A ne le za prodajo v trgovine, tudi pri prodoru v javne ustanove in gostinstvo.

Pri javnih ustanovah je težava v tem, da kmetije stiskajo s ceno, saj je najnižja cena še vedno prevladujoče merilo za izbor ponudnika.

Letošnji glavni cilj je vrnitev na trgovske police

Zadnji dve leti, ko zaradi spomladanske pozebe ni bilo veliko jabolk, ki jih člani Skupine proizvajalcev ekološkega sadja sicer pridelajo največ, so ponudbo razširili z odkupom drugih ekopridelkov in živil, ki jih kmetije pridelajo v okviru dopolnilnih dejavnosti. »Prodaja nam je močno upadla, imamo enega zaposlenega manj, čarali smo, da bi zajezili upad prodaje. Letos je glavni izziv, da spet pridemo na trgovske police,« razkriva Ocepek.

Trgovcem že ponujajo ameriške borovnice

Kupci lokalno pridelano sadje in svežo zelenjavo pogrešajo, zato upajo, da bodo imeli trgovci posluh za njihovo ponudbo. »Te dni tečejo pogovori s trgovci o odkupu ameriških borovnic, zgodnje sorte jabolk pa bodo dozorele avgusta,« dodaja.

Sadjarji pred skupinskim certificiranjem za izbrano kakovost

Dodatno spodbudo za prodajo kmetje vidijo v vključitvi v shemo kakovosti Izbrana kakovost Slovenije, ki se širi na sektor sadja, kmetje pa se pospešeno dogovarjajo o skupinskem certificiranju, da bodo prihodnje leto vključeni v promocijsko kampanjo, ki že teče za slovensko mleko in meso. Kljub pomislekom, da pojemo preveč mesa, pri kmetijskih površinah prevladuje travinje, ki je najprimernejše za živinorejo. Sadovnjakov je premalo, da bi zraslo toliko sadja, kot ga v Sloveniji pojemo. Zaradi spomladanske pozebe je bila lani stopnja samooskrbe s sadjem le 21-odstotna, ugotavlja Surs.

Načrtujejo več kot 230 tisoč evrov prodaje

»Letos bi radi presegli prihodke od prodaje izpred dveh let, ko so znašali 230 tisoč evrov,« pravi Ocepek. Še vztrajajo pri odkupu in prodaji tudi drugih ekopridelkov in živil. Tako ponujajo sveže in predelano sadje ter zelenjavo.

Ogromno denarja je na nacionalni ravni že šlo za projekte lokalne samooskrbe, učinke bi bilo dobro bolj spremljati in prilagoditi ukrepe, da se prodaja domače ekohrane poveča.

Trgovci iščejo ekohrano, tudi sveže sadje in zelenjavo, a iščejo najcenejše dobavitelje, zato pogosto zmagajo uvozniki. »Včasih prav zaradi cene s težavo uspemo prodati ekološko korenje, celo ekojabolka,« razlaga Ocepek.

Pred tremi leti je ena od trgovskih verig pri njih naročala majhne količine, le nekaj dobrih deset kilogramov ekojabolk, da so jih imeli na polici. Zraven pa so ponujali skladovnico cenejših uvoženih jabolk iz Italije, slovenskih pa so dodali le za vzorec in za primerjavo cene. Trgovci so nabriti, a če bodo kupci povpraševali po lokalno pridelani hrani, jo bodo morali uvrstiti v ponudbo. Takšno povpraševanje želi kmetijsko ministrstvo spodbuditi s promocijo slovenske hrane z oznako izbrane kakovosti.

V trgovinah bo, kar kupci zahtevajo

Sogovornik ne pričakuje težav pri certificiranju njihovih ekosadjarjev za izbrano kakovost, saj sledljivost porekla in ekološke evidence v Skupini proizvajalcev ekološkega sadja že vodijo, dodatno bi morali spremljati in meriti le vsebnost sladkorja v sadju.

Lani se je Skupina proizvajalcev ekološkega sadja prijavila na razpis za sofinanciranje delovanja skupin in organizacij proizvajalcev, na odločitev agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja AKTRP o sofinanciranju pa še čakajo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji