(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Skriti potenciali krškopoljskega prašiča

Čas branja: 2 min
14.06.2018  15:56  Dopolnjeno: 14.06.2018 16:37
Skriti potenciali krškopoljskega prašiča
»Z boljšo prepoznavnostjo avtohtonega krškopoljskega prašiča in optimizirano rejo bo kakovost mesnin večja. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika,« pravi Marjeta Čandek - Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije.
Foto: Petra Subic

Lokalne posebnosti, kot so avtohtone rastline in pasme, vse bolj pridobivajo ugled. Tak skriti zaklad je tudi krškopoljski prašič, edina avtohtona pasma prašiča pri nas. O poti, ki bi nas pripeljala do renesanse te pasme in prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljca, smo se pogovarjali z Marjeto Čandek - Potokar, raziskovalko s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS).

Potenciale za preporod krškopoljskega prašiča raziskuje v evropskem znanstvenoraziskovalnem projektu Treasure, ki ga koordinira prav KIS. Pri tem projektu raziskujejo lokalne avtohtone pasme prašičev še v devetih evropskih državah, da bi jim povrnili veljavo, ki so jo nekoč imele, in da bi jih živilskopredelovalna industrija lahko čim bolje izkoristila. Cilja sta boljša prepoznavnost starih avtohtonih pasem in optimizacija sistemov reje, da bo kakovost mesnin čim večja in bo zadovoljila potrebe zahtevnejših jedcev. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika.

Zadnjih 15 let populacija krškopoljca raste

Krškopoljskemu prašiču je pred 15 leti grozilo izumrtje, od takrat pa se populacija počasi povečuje in trenutno šteje 350 svinj in 70 merjascev. Krškopoljce redijo na več kot sto kmetijah. »Zanimanje zanj je veliko, a včasih upade, ker ni organizirane prodaje. Rejci so prepuščeni sami sebi, saj ni zadruge ali drugega posrednika za odkup in prodajo. Rejci so se povezali v Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je od lani priznana rejska organizacija. To je šele začetek dolge poti, ki bo pripeljala do preporoda te pasme, v petih do desetih letih pa tudi do prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljskega pašiča,« pravi Marjeta Čandek - Potokar.

Gurmani cenijo mast in ocvirke krškopoljca

Najprej je treba povečati populacijo teh prašičev, dodaja. Gre za manj produktivno in kompetitivno staro pasmo, ki je prilagojena našim agro-geo-podnebnim razmeram, kar je njena glavna prednost. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Kot pravi Tomaž Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani, so ocvirki in mast vrhunski. Ko na Primorskem prodajajo vino, gostom postrežejo kulinarične dobrote, tudi krškopoljca. Prašiči imajo maščobo z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so z zdravstvenega vidika zaželene. Ker so maščobe nosilci arome in okusa, je meso krškopoljca zelo aromatično.

Rejci pogrešajo predvsem standardizirane krmne obroke, da bi izboljšali rejo, veliko izzivov pa vidijo tudi pri predelavi tega mesa. Nekaj nasvetov za izboljšanje reje in trženjsko strategijo, ki zajema paleto izdelkov, cenovno strategijo, prodajne poti in oblike promocije, bodo rejci dobili iz ugotovitev projekta Treasure. »Raziskali smo prehranske potrebe krškopoljskih prašičev, delali primerjavo med ekološko in konvencionalno rejo,« našteva Marjeta Čandek - Potokar. V poskusu so jih krmili s krompirjem in okopavinami.

Z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

»Predvsem moramo promovirati našo pasmo prašiča, o prednostih njegovega mesa in masti je treba ozaveščati ljudi,« pravi o izzivih, ki jih res ni malo, a s pozitivno energijo rejcev in drugih v prehranski verigi lahko krškopoljec dobi veljavo, ki jo je nekdaj že imel. Če se bodo rejci povezali in po vzoru ekoloških kmetov o prednostih te pasme, mesa in maščob ozaveščali na spletnem portalu, kjer bi kupci našli tudi rejce in prodajna mesta, bo to obetaven začetek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...