Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Skriti potenciali krškopoljskega prašiča

Čas branja: 2 min
14.06.2018  15:56  Dopolnjeno: 14.06.2018 16:37
Skriti potenciali krškopoljskega prašiča
»Z boljšo prepoznavnostjo avtohtonega krškopoljskega prašiča in optimizirano rejo bo kakovost mesnin večja. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika,« pravi Marjeta Čandek - Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije.
Foto: Petra Subic

Obveščaj me o novih člankih:  

Lokalne posebnosti, kot so avtohtone rastline in pasme, vse bolj pridobivajo ugled. Tak skriti zaklad je tudi krškopoljski prašič, edina avtohtona pasma prašiča pri nas. O poti, ki bi nas pripeljala do renesanse te pasme in prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljca, smo se pogovarjali z Marjeto Čandek - Potokar, raziskovalko s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS).

Potenciale za preporod krškopoljskega prašiča raziskuje v evropskem znanstvenoraziskovalnem projektu Treasure, ki ga koordinira prav KIS. Pri tem projektu raziskujejo lokalne avtohtone pasme prašičev še v devetih evropskih državah, da bi jim povrnili veljavo, ki so jo nekoč imele, in da bi jih živilskopredelovalna industrija lahko čim bolje izkoristila. Cilja sta boljša prepoznavnost starih avtohtonih pasem in optimizacija sistemov reje, da bo kakovost mesnin čim večja in bo zadovoljila potrebe zahtevnejših jedcev. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika.

Zadnjih 15 let populacija krškopoljca raste

Krškopoljskemu prašiču je pred 15 leti grozilo izumrtje, od takrat pa se populacija počasi povečuje in trenutno šteje 350 svinj in 70 merjascev. Krškopoljce redijo na več kot sto kmetijah. »Zanimanje zanj je veliko, a včasih upade, ker ni organizirane prodaje. Rejci so prepuščeni sami sebi, saj ni zadruge ali drugega posrednika za odkup in prodajo. Rejci so se povezali v Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je od lani priznana rejska organizacija. To je šele začetek dolge poti, ki bo pripeljala do preporoda te pasme, v petih do desetih letih pa tudi do prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljskega pašiča,« pravi Marjeta Čandek - Potokar.

Gurmani cenijo mast in ocvirke krškopoljca

Najprej je treba povečati populacijo teh prašičev, dodaja. Gre za manj produktivno in kompetitivno staro pasmo, ki je prilagojena našim agro-geo-podnebnim razmeram, kar je njena glavna prednost. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Kot pravi Tomaž Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani, so ocvirki in mast vrhunski. Ko na Primorskem prodajajo vino, gostom postrežejo kulinarične dobrote, tudi krškopoljca. Prašiči imajo maščobo z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so z zdravstvenega vidika zaželene. Ker so maščobe nosilci arome in okusa, je meso krškopoljca zelo aromatično.

Rejci pogrešajo predvsem standardizirane krmne obroke, da bi izboljšali rejo, veliko izzivov pa vidijo tudi pri predelavi tega mesa. Nekaj nasvetov za izboljšanje reje in trženjsko strategijo, ki zajema paleto izdelkov, cenovno strategijo, prodajne poti in oblike promocije, bodo rejci dobili iz ugotovitev projekta Treasure. »Raziskali smo prehranske potrebe krškopoljskih prašičev, delali primerjavo med ekološko in konvencionalno rejo,« našteva Marjeta Čandek - Potokar. V poskusu so jih krmili s krompirjem in okopavinami.

Z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

»Predvsem moramo promovirati našo pasmo prašiča, o prednostih njegovega mesa in masti je treba ozaveščati ljudi,« pravi o izzivih, ki jih res ni malo, a s pozitivno energijo rejcev in drugih v prehranski verigi lahko krškopoljec dobi veljavo, ki jo je nekdaj že imel. Če se bodo rejci povezali in po vzoru ekoloških kmetov o prednostih te pasme, mesa in maščob ozaveščali na spletnem portalu, kjer bi kupci našli tudi rejce in prodajna mesta, bo to obetaven začetek.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma