Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Skriti potenciali krškopoljskega prašiča

Čas branja: 2 min
14.06.2018  15:56  Dopolnjeno: 14.06.2018 16:37
Skriti potenciali krškopoljskega prašiča
»Z boljšo prepoznavnostjo avtohtonega krškopoljskega prašiča in optimizirano rejo bo kakovost mesnin večja. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika,« pravi Marjeta Čandek - Potokar s Kmetijskega inštituta Slovenije.
Foto: Petra Subic

Lokalne posebnosti, kot so avtohtone rastline in pasme, vse bolj pridobivajo ugled. Tak skriti zaklad je tudi krškopoljski prašič, edina avtohtona pasma prašiča pri nas. O poti, ki bi nas pripeljala do renesanse te pasme in prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljca, smo se pogovarjali z Marjeto Čandek - Potokar, raziskovalko s Kmetijskega inštituta Slovenije (KIS).

Potenciale za preporod krškopoljskega prašiča raziskuje v evropskem znanstvenoraziskovalnem projektu Treasure, ki ga koordinira prav KIS. Pri tem projektu raziskujejo lokalne avtohtone pasme prašičev še v devetih evropskih državah, da bi jim povrnili veljavo, ki so jo nekoč imele, in da bi jih živilskopredelovalna industrija lahko čim bolje izkoristila. Cilja sta boljša prepoznavnost starih avtohtonih pasem in optimizacija sistemov reje, da bo kakovost mesnin čim večja in bo zadovoljila potrebe zahtevnejših jedcev. To bo osnova, iz katere bi lahko razvili trajnostne in kratke verige od reje do krožnika.

Zadnjih 15 let populacija krškopoljca raste

Krškopoljskemu prašiču je pred 15 leti grozilo izumrtje, od takrat pa se populacija počasi povečuje in trenutno šteje 350 svinj in 70 merjascev. Krškopoljce redijo na več kot sto kmetijah. »Zanimanje zanj je veliko, a včasih upade, ker ni organizirane prodaje. Rejci so prepuščeni sami sebi, saj ni zadruge ali drugega posrednika za odkup in prodajo. Rejci so se povezali v Društvo rejcev krškopoljskih prašičev, ki je od lani priznana rejska organizacija. To je šele začetek dolge poti, ki bo pripeljala do preporoda te pasme, v petih do desetih letih pa tudi do prestižne blagovne znamke butičnih izdelkov iz krškopoljskega pašiča,« pravi Marjeta Čandek - Potokar.

Gurmani cenijo mast in ocvirke krškopoljca

Najprej je treba povečati populacijo teh prašičev, dodaja. Gre za manj produktivno in kompetitivno staro pasmo, ki je prilagojena našim agro-geo-podnebnim razmeram, kar je njena glavna prednost. Odlika krškopoljskega prašiča je, da je bolj zamaščen, meso je kakovostno in sočno, saj je lepo marmorirano. Kot pravi Tomaž Bratovž iz restavracije JB v Ljubljani, so ocvirki in mast vrhunski. Ko na Primorskem prodajajo vino, gostom postrežejo kulinarične dobrote, tudi krškopoljca. Prašiči imajo maščobo z mononenasičenimi maščobnimi kislinami, ki so z zdravstvenega vidika zaželene. Ker so maščobe nosilci arome in okusa, je meso krškopoljca zelo aromatično.

Rejci pogrešajo predvsem standardizirane krmne obroke, da bi izboljšali rejo, veliko izzivov pa vidijo tudi pri predelavi tega mesa. Nekaj nasvetov za izboljšanje reje in trženjsko strategijo, ki zajema paleto izdelkov, cenovno strategijo, prodajne poti in oblike promocije, bodo rejci dobili iz ugotovitev projekta Treasure. »Raziskali smo prehranske potrebe krškopoljskih prašičev, delali primerjavo med ekološko in konvencionalno rejo,« našteva Marjeta Čandek - Potokar. V poskusu so jih krmili s krompirjem in okopavinami.

Z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice

»Predvsem moramo promovirati našo pasmo prašiča, o prednostih njegovega mesa in masti je treba ozaveščati ljudi,« pravi o izzivih, ki jih res ni malo, a s pozitivno energijo rejcev in drugih v prehranski verigi lahko krškopoljec dobi veljavo, ki jo je nekdaj že imel. Če se bodo rejci povezali in po vzoru ekoloških kmetov o prednostih te pasme, mesa in maščob ozaveščali na spletnem portalu, kjer bi kupci našli tudi rejce in prodajna mesta, bo to obetaven začetek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji