Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Evropski kmetijski ministri danes o kmetijskem proračunu po 2020

Čas branja: 1 min
18.06.2018  13:19  Dopolnjeno: 18.06.2018 13:38
Kmetijski ministri EU bodo danes v Luksemburgu razpravljali o prihodnosti skupne kmetijske politike po letu 2020. Francija, Španija, Portugalska, Grčija in Irska naj bi predstavile skupno izjavo v podporo močnemu kmetijskemu proračunu tudi v prihodnje. Slovenijo skrbijo zlasti rezi sredstev za razvoj podeželja.
avtor
Evropski kmetijski ministri danes o kmetijskem proračunu po 2020
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
BND EU dodaj
Dejan Židan dodaj

Zaradi brexita in novih prioritet, kot so migracije in varnost, bo za skupno kmetijsko politiko v evropskem proračunu za obdobje 2021-2027 na voljo manj denarja kot sedaj. V proračunu v vrednosti 1,114 odstotka BND EU je za to politiko predlaganih 324 milijard evrov v stalnih cenah (365 milijard v tekočih cenah, ob upoštevanju učinkov inflacije), kar je nekoliko manj kot 30 odstotkov celotnega proračuna. Komisija govori o petodstotnem rezu oziroma o 17 milijardah evrov razlike.

Sloveniji v letih 2021-2027 namenili 1,47 milijarde evrov v stalnih cenah

Slovenija naj bi v letih 2021-2027 v okviru skupne kmetijske politike prejela 1,47 milijarde evrov v stalnih cenah (1,66 milijarde evrov v tekočih cenah), od tega za neposredna plačila kmetom približno 803 milijone evrov v stalnih cenah (903 milijone v tekočih cenah), za razvoj podeželja 636 milijonov evrov v stalnih cenah (716 milijonov v tekočih cenah), za tržne ukrepe pa 34 milijonov evrov v stalnih cenah (38,5 milijona evrov v tekočih cenah).

Zaskrbljujoč je skoraj 15-odstotni rez denarja za razvoj podeželja

Predlagana sredstva za Slovenijo so po mnenju kmetijskega ministrstva preskromna in ne zagotavljajo doseganja ciljev. V primerjavi s sedanjim obdobjem naj bi se po izračunu ministrstva sredstva za neposredna plačila znižala za 3,9 odstotka, sredstva za razvoj podeželja pa za skoraj 15 odstotkov. Na ministrstvu pozdravljajo povečanje sredstev za čebelarske programe s sedanjih 383 tisoč na okoli 650 tisoč evrov.

Današnjega zasedanja se bo udeležil tudi slovenski minister za kmetijstvo Dejan Židan, ki bo kolegom poročal o dejavnostih ob prvem svetovnem dnevu čebel, podpisu skupne ministrske izjave ter sprejetem programu za zmanjšanje ogroženosti čebel in drugih opraševalcev. Poleg tega bo Slovenija sprožila pobudo za skupno ukrepanje EU na tem področju.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...