Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše

Čas branja: 2 min
20.06.2018  11:02  Dopolnjeno: 20.06.2018 11:45
Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.
ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše
Foto: Shutterstock

ARSO, agencija za okolje, vabi k sodelovanju prostovoljce za poročanje o posledicah suše. V sistem poročanja se lahko prijavi vsak, kdor je pripravljen enkrat tedensko izpolniti spletni vprašalnik. Izpolnjeni vprašalniki bodo neprecenljiv vir podatkov za ocene suše in zmanjševane povzročene škode. Satelitski sistemi namreč zaznavajo, kje suše je, slabo pa opišejo poškodbe in prizadetost rastlin. Ta opis lahko zagotovijo le terenski opazovalci.

Da suša ne bi prišla nenapovedana

Za Podonavje, v katerem je tudi 80 odstotkov ozemlja Slovenije, je značilno, da nima tradicije obrambe pred sušo, kot jo imajo nekatere sredozemske države. To se odraža pri slabšem sledenju sušam in upravljanju z njimi. Zato ARSO vodi projekt DriDanube, ki razvija spremljanje suš, ocene tveganj in posledic ter izboljšuje upravljanje s sušami.

Sušni uporabniški servis, ki nastaja v sklopu projekta, bo omogočal uporabnikom hitro in učinkovito odzivanje ob sušah. Pomemben del projekta je vzpostavitev skupine poročevalcev, ki bodo tedensko poročali o morebitni prisotnosti suše.

Opis sistema poročanja o suši

Ocene posledic suš težko opredelimo. Obstajajo orodja - zaznavanje suš s sateliti, meritve vlažnosti tal, izhlapevanja itd. - ki omogočajo vpogled v trenutno stanje, slabo pa opišejo poškodbe in prizadetost rastlin, ki jih suša povzroča na terenu. Poročevalci s terena pa lahko zagotovijo podatke o dejanskih posledicah suše. Njihovi podatki bodo napajali Sušni uporabniški servis in bodo tedensko osveženi na razpolago vsem uporabnikom servisa.

Poročanje je povezano z delom v naravi, zato poročanje najlažje izvedejo kmetovalci, gozdarji, sadjarji, vinogradniki, meteorologi … Vsak poročevalec na svoji lokaciji tedensko ocenjuje posledice suše na dogovorjenih kulturah in vlažnost tal. Za poročanje so na voljo spletni vprašalniki. S prvim izpolnjevanjem je izvedena samodejna registracija. Na elektronski naslov prejme opazovalec potrdilo o registraciji z geslom za naslednji vstop.

Ocena stanja med petkom in nedeljo

Stanje na opazovanih kulturah si je potrebno ogledati med petkom in nedeljo. Pridobljene podatke je potrebno vnesti do nedelje. Opazovanja se izvajajo na isti lokaciji skozi vso sezono, tudi če ni suše. Najlažje bo, če to lokacijo opazovalec že pogosto obiskuje. Izpolnjevanje vprašalnika bo vzelo največ pet minut oziroma manj, če se stanje na terenu ne bo bistveno spreminjalo.

Vprašalniki so razdeljena v tri sklope, in sicer: poljedelstvo, kmetijstvo (sadjarstvo, vinogradništvo, oljkarstvo) in gozdarstvo. Vsi sklopi vprašalnikov imajo prva tri vprašanja enaka in se nanašajo na oceno vlažnosti tal in oceno vodne bilance. Naslednja vprašanja se nanašajo na oceno posledic suše na pridelek ali proizvodnjo kmetijskih rastlin oz. v gozdovih na vpliv na rast oziroma na letni prirast dreves. V času vegetacije, ko pridelovalne kulture še rastejo oziroma zorijo, se ocenjuje vpliv na rastline in plodove, v času ko se pridelek pobira oziroma pobere, se ocenjuje vpliv suše na pridelek. V primeru, da rastlin na poljih ni, npr. preko zime pri nekaterih kulturah v poljedelstvu, oziroma pri kmetijstvu v splošni dormanci rastlin, se lahko ocenjuje samo vlažnost tal in stanje vodne bilance.Delovanje spletnega vprašalnikaRegistracija

Registracija bo izvedena s prvim izpolnjevanjem vprašalnika. Za kasnejše izpolnjevanje je potrebna prijava z elektronskim naslovom.

Izpolnitev vprašalnika

Vprašalnik se izpolnjuje glede na dogovorjene opazovane kulture in glede na lokacijo.

Redno poročanje

Poroča se tedensko. Neprekinjenost poročanja je ključna za kakovost podatkov.Za kakršnokoli pomoč sta na voljo Ana Žust, ana.zust@gov.si, 01 478 4074 in Gal Oblišar, gal.oblisar@gov.si, 01 478 4111.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.