Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva

Čas branja: 2 min
21.06.2018  09:33  Dopolnjeno: 21.06.2018 11:26
Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva
Foto: KGZS

Obveščaj me o novih člankih:  

Predvideno 3,9-odstotno zmanjšanje denarja za neposredna plačila in skoraj 15-odstotno rezanje denarja za Program za razvoj podeželja, ki ju predlaga Evropska komisija v finančnem okviru za skupno kmetijsko politiko (SKP) po letu 2020, je za upravni odbor KGZS nesprejemljivo in zahteva dodatno financiranje iz nacionalnih sredstev. Znižanje sredstev ne odraža pričakovanj reforme SKP, saj ne omogoča doseganja ciljev v kmetijstvu. Ker gre znova za večji poseg v dohodke kmetov, je ogrožena stabilnost celotne panoge.

Ker pripravljanje sprememb SKP že poteka, upravni odbor KGZS zahteva, da kmetijsko-gozdarska zbornica redno sodeluje pri pripravi stališč o SKP po letu 2020. Od kmetijskega ministrstva pričakuje, da čim prej začne pripravljati strateški načrt, kjer bodo zajeti ukrepi SKP po letu 2020, da kmetijsko-gozdarska zbornica imela dovolj časa za pripravo ključnih odločitev.

Ukrepi za učinkovitejše upravljanje s tveganji

Tveganja v kmetijstvu se v zadnjem desetletju stopnjujejo, tako z večjimi nihanji cen, kot tudi s posledicami podnebih sprememb. Za pripravo ukrepov, s katerimi bi se kmetje uspešnejše soočili s temi tveganji, je bila kmetijsko ministrstvo oblikovalo delovna skupina, v kateri sodelujejo tudi predstavniki KGZS.

KGZS je pripravila izhodišča in predlaga, da se običajna tveganja rešujejo na ravni kmetije in s skupnim pristopom. Dohodkovna tveganja večjih razsežnosti bi bilo treba reševati s prostovoljno shemo minimalne cene v okviru posameznih proizvodnih verig; za panoge, kjer so nihanja cen zelo velika, s proizvodno vezanimi plačili; s sektorskimi programi v okviru prvega stebra SKP; z »de minimis« izplačili posameznim sektorjem ter sofinanciranjem zavarovanja in pozavarovanja.

Za katastrofična tveganja pa je nujna uvedba rizičnega sklada v sklopu sofinanciranja zavarovanj. Upravni odbor KGZS pričakuje, da bo država skladno s temi usmeritvami pripravila ustrezne ukrepe.

Predlogi novi vladi za napredek kmetijstva in podeželja

KGZS predlaga uresničljive ukrepe, ki so v pristojnosti države, z usmeritvijo v zagotavljanje primernih pogojev za napredek kmetijstva, gozdarstva in celotnega podeželja.

KGZS med drugim izpostavlja pravočasno izvedbo ukrepov SKP, njihovega financiranja ter rednih izplačil; izvedbo ukrepov za prilagajanje kmetijstva in gozdarstva na podnebne spremembe; promocijo slovenske hrane in krepitev agroživilske verige; aktivno zemljiško politiko; stabilno in stimulativno davčno politiko; ukrepe socialne politike; ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest v okviru dopolnilnih in dodatnih dejavnosti na kmetijah; poenostavitev administrativnih postopkov ter nemoteno izvajanje javnih služb in delovanje nevladnih organizacij v kmetijstvu in gozdarstvu.

Pridelovalci mleka v škripcih

Upravni odbor se je seznanil tudi s cenovnimi razmerji pri prireji mleka. Čeprav je ta najbolje organizirana kmetijska panoga pri nas, ni imuna na nihanja cen na trgu. Večina mleka se proda prek zadrug, ki z mlekarnami tudi oblikujejo odkupne cene. Zadruge morajo za mlekarske kmetije iztržiti višje cene mleka.

Kmetje so, da bi poudarili slovensko kakovost mleka, vstopili v shemo Izbrana kakovost, da bi s tem dosegli tudi višjo odkupno ceno, vendar teh učinkov še ni. Zdaj so odkupovalci in tudi mlečno-predelovalna industrija na potezi, da uravnotežijo razmere.

Pri (pre)prodaji ob cestah naj država že naredi red

Posebej so se na upravbem odboru KGZS dotaknili prodaje sadja in zelenjave ob cestah. Tu je velika zmeda, ki povzroča škodo kmetom, ki se ukvarjajo s pridelavo, še zlasti tistim, ki pridelke tudi neposredno tržijo. Preprodajalci prodajajo ob cestah, ne da bi jim državni upravljavec cest izdal kakršnokoli soglasje. Tudi ob zaplembi, ki jo opravi inšpekcija uprave za varno hrano UVHVVR, ni resnih posledic, saj praksa kaže, da se že po zelo kratkem času stojnice spet napolnijo. Upravni odbor KGZS zato zahteva, da država naredi red na tem področju.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma