Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva

Čas branja: 2 min
21.06.2018  09:33  Dopolnjeno: 21.06.2018 11:26
Na 13. seji upravnega odbora kmetijsko-gozdarske zbornice KGZS, ki je bila včeraj, so obravnavali predlog finančnega okvira skupne kmetijske politike (SKP) in zakonodaje po letu 2020, ukrepe za upravljanje tveganj v kmetijstvu in sprejeli nekaj predlogov o kmetijstvu in podeželju, ki jih bodo posredovai novi vladi.
KGZS: manj denarja za subvencije po letu 2020 bi ogrozilo stabilnost kmetijstva
Foto: KGZS

Predvideno 3,9-odstotno zmanjšanje denarja za neposredna plačila in skoraj 15-odstotno rezanje denarja za Program za razvoj podeželja, ki ju predlaga Evropska komisija v finančnem okviru za skupno kmetijsko politiko (SKP) po letu 2020, je za upravni odbor KGZS nesprejemljivo in zahteva dodatno financiranje iz nacionalnih sredstev. Znižanje sredstev ne odraža pričakovanj reforme SKP, saj ne omogoča doseganja ciljev v kmetijstvu. Ker gre znova za večji poseg v dohodke kmetov, je ogrožena stabilnost celotne panoge.

Ker pripravljanje sprememb SKP že poteka, upravni odbor KGZS zahteva, da kmetijsko-gozdarska zbornica redno sodeluje pri pripravi stališč o SKP po letu 2020. Od kmetijskega ministrstva pričakuje, da čim prej začne pripravljati strateški načrt, kjer bodo zajeti ukrepi SKP po letu 2020, da kmetijsko-gozdarska zbornica imela dovolj časa za pripravo ključnih odločitev.

Ukrepi za učinkovitejše upravljanje s tveganji

Tveganja v kmetijstvu se v zadnjem desetletju stopnjujejo, tako z večjimi nihanji cen, kot tudi s posledicami podnebih sprememb. Za pripravo ukrepov, s katerimi bi se kmetje uspešnejše soočili s temi tveganji, je bila kmetijsko ministrstvo oblikovalo delovna skupina, v kateri sodelujejo tudi predstavniki KGZS.

KGZS je pripravila izhodišča in predlaga, da se običajna tveganja rešujejo na ravni kmetije in s skupnim pristopom. Dohodkovna tveganja večjih razsežnosti bi bilo treba reševati s prostovoljno shemo minimalne cene v okviru posameznih proizvodnih verig; za panoge, kjer so nihanja cen zelo velika, s proizvodno vezanimi plačili; s sektorskimi programi v okviru prvega stebra SKP; z »de minimis« izplačili posameznim sektorjem ter sofinanciranjem zavarovanja in pozavarovanja.

Za katastrofična tveganja pa je nujna uvedba rizičnega sklada v sklopu sofinanciranja zavarovanj. Upravni odbor KGZS pričakuje, da bo država skladno s temi usmeritvami pripravila ustrezne ukrepe.

Predlogi novi vladi za napredek kmetijstva in podeželja

KGZS predlaga uresničljive ukrepe, ki so v pristojnosti države, z usmeritvijo v zagotavljanje primernih pogojev za napredek kmetijstva, gozdarstva in celotnega podeželja.

KGZS med drugim izpostavlja pravočasno izvedbo ukrepov SKP, njihovega financiranja ter rednih izplačil; izvedbo ukrepov za prilagajanje kmetijstva in gozdarstva na podnebne spremembe; promocijo slovenske hrane in krepitev agroživilske verige; aktivno zemljiško politiko; stabilno in stimulativno davčno politiko; ukrepe socialne politike; ukrepe za ustvarjanje novih delovnih mest v okviru dopolnilnih in dodatnih dejavnosti na kmetijah; poenostavitev administrativnih postopkov ter nemoteno izvajanje javnih služb in delovanje nevladnih organizacij v kmetijstvu in gozdarstvu.

Pridelovalci mleka v škripcih

Upravni odbor se je seznanil tudi s cenovnimi razmerji pri prireji mleka. Čeprav je ta najbolje organizirana kmetijska panoga pri nas, ni imuna na nihanja cen na trgu. Večina mleka se proda prek zadrug, ki z mlekarnami tudi oblikujejo odkupne cene. Zadruge morajo za mlekarske kmetije iztržiti višje cene mleka.

Kmetje so, da bi poudarili slovensko kakovost mleka, vstopili v shemo Izbrana kakovost, da bi s tem dosegli tudi višjo odkupno ceno, vendar teh učinkov še ni. Zdaj so odkupovalci in tudi mlečno-predelovalna industrija na potezi, da uravnotežijo razmere.

Pri (pre)prodaji ob cestah naj država že naredi red

Posebej so se na upravbem odboru KGZS dotaknili prodaje sadja in zelenjave ob cestah. Tu je velika zmeda, ki povzroča škodo kmetom, ki se ukvarjajo s pridelavo, še zlasti tistim, ki pridelke tudi neposredno tržijo. Preprodajalci prodajajo ob cestah, ne da bi jim državni upravljavec cest izdal kakršnokoli soglasje. Tudi ob zaplembi, ki jo opravi inšpekcija uprave za varno hrano UVHVVR, ni resnih posledic, saj praksa kaže, da se že po zelo kratkem času stojnice spet napolnijo. Upravni odbor KGZS zato zahteva, da država naredi red na tem področju.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji