Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Uporaba antibiotikov v prireji mesa je kazalnik kakovosti

Čas branja: 2 min
27.06.2018  11:47  Dopolnjeno: 27.06.2018 12:07
Evropski parlament zahteva ukrepanje proti zlorabi antibiotikov, z resolucijo bi radi omejili rabo antibiotikov v živinoreji. Slovenija je pet država v EU po najmanjši rabi teh zdravil, pomena načina vzreje živai pa se pri nakupu mesa še premalo zavedamo, opozarjajo v GIZ Mesne industrije Slovenije.
Uporaba antibiotikov v prireji mesa je kazalnik kakovosti

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Odpornost proti antibiotikom je treba obravnavati v enotnem paketu, katerega namen je dolgoročno ohranjanje zdravja ljudi in živali, je v resoluciji ugotovil odbor evropskega parlamenta za zdravje. Parlament poziva k skrbni in pravilni uporabi antibiotikov, da se prepreči širjenje odpornosti nanje. Zato bi se morali osredotočiti na omejevanje prodaje in predpisovanja antibiotikov.

Izkoreninili bi radi preventivno uporabo antibiotikov v živinoreji

"Treba je ukrepati proti nezakoniti in neregistrirani prodaji protimikrobnih sredstev v EU", so ugotovljali poslanci, ki podpirajo načrte za zmanjšanje uporabe antibiotikov v živinoreji. Predvsem je treba odpraviti preventivno in skupinsko uporabo antibiotikov, ki je pogosta praksa.

Vzrok za sprejetje te resolucije so podatki, da zaradi odpornosti proti antibiotikom v Evropski uniji vsako leto umre približno 25 tisoč ljudi, poleg tega pa je ocenjeno, da to povzroči 1,5 milijarde evrov dodatnih zdravstvenih stroškov. Glavni razlog za vse večjo odpornost na antibiotike je njihova pretirana uporaba tako pri živalih kot pri ljudeh. Pri tem je še vedno ključni dejavnik pomanjkanje znanja. Tako kar 57 odstotkov Evropejcev ne ve, da antibiotiki ne delujejo proti virusom, 44 odstotkov pa jih še vedno misli, da so učinkoviti proti prehladom in gripi.

Španci dajejo živalim največ antibiotikov

Resolucija lahko prispeva k resnejšim premikom pri regulaciji tega področja. Uporaba antibiotikov, ki jo lahko razumemo tudi kot kazalnik kakovosti reje, nekakšen indeks odličnosti, je v Evropi zelo različna. Giblje se od le nekaj miligramov porabljenih antibiotikov za prirejo kilograma prirasta na Norveškem, na Islandiji in na Švedskem, pa do 402 miligramov, ki so jih leta 2015 za kilogram prirasta porabili v Španiji. Slovenija je v tem letu s svojimi 26 miligrami na zelo častnem petem mestu.

Nemški kmetje porabijo štirikrat več antibiotikov kot slovenski rejci

Pomembna je primerjava podatkov za leti 2015 in 2014, ki potrjuje, da je poraba antibiotikov v Sloveniji padla iz 33 na 26 miligramov na kilogram prirasta, s tem da imajo nekateri slovenski proizvajalci še bistveno nižjo porabo, kot pa je nacionalno povprečje. Medtem ko v Sloveniji poraba pada, pa v nekaterih drugih državah raste (na primer v Španiji iz 419 na 434 miligramov na kilogram, na Madžarskem iz 193 na 211 miligramov na kilogram), v nekaterih pa le malenkostno pada, denimo na Poljskem iz 141 na 139 miligramov na kilogram. Nemčija, iz katere uvozimo zelo veliko svinjskega mesa, je porabo antibiotikov v enem letu močno znižala, iz 149 na 98 miligramov na kilogram, vendar jih še vedno porabi skoraj štirikrat toliko kot Slovenija.

Naprodaj naj bo kakovostno in zdravo, ne le najcenejše meso

Žal pa to še ne pomeni, da smo v Sloveniji varni pred slabšim mesom, saj na skupnem evropskem trgu vse prevečkrat prevlada le nizka cena. Predlagana resolucija vsekakor povečuje odgovornost trgovcev, naj na svoje police ne uvrščajo mesa in mesnih izdelkov zgolj na osnovi nizke cene.

Očitno si Slovenci, ko gre za meso, zaslužimo precej več priznanja, kot ga dobimo. Zato bi tistih nekaj deset centov višja cena, v primerjavi s kakovostjo, ki jo doma prirejeno meso zagotavlja, ne smela biti ovira na poti do naših krožnikov, še poudarjajo v GIZ Mesne industrije Slovenije.

*Komentarji izražajo stališča avtorjev, in ne nujno tudi organizacij, v katerih so zaposleni, ali uredništva Financ.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma