Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Pri projektu Ecobreed bomo dobili ekološka semena za krompir, pšenico, sojo in ajdo.

Čas branja: 3 min
28.06.2018  13:59  Dopolnjeno: 28.06.2018 16:16
"Kmetijski inštitut Slovenije (KIS), ki koordinira ta projekt, želi skupaj s 24 partnerji iz Evrope, ZDA, Kitajske in Avstralije v petih letih zagotoviti boljšo oskrbo z ekološkim semenom za te štiri poljščine, pa tudi boljše nove sorte, ki bodo prilagojene novi evropski zakonodaji," pravi Vladimir Meglič s KIS.
Pri projektu Ecobreed bomo dobili ekološka semena za krompir, pšenico, sojo in ajdo.
Foto: CMMeissner/Evropska Komisija

KIS kot vodilni partner projekta, ki je pridobil 5,8 milijona evrov iz raziskovalnega programa Obzorje 2020, je v konzorcij povabil še 24 univerz, znanstvenih inštitutov in podjetij iz Evrope, ZDA, Avstralije in Kitajske, ki bodo v petih letih oblikovali prilagojeni setveni sortiment za ekološko pridelavo pšenice, krompirja, soje in ajde.

Bolj odporna ekosemena

Razvili bodo selekcijske metode in infrastrukturo za ekološko pridelavo semen, ki bodo bolj odporna na stres, bolj kakovostna in učinkovita. Razvili bodo tudi programe za usposabljanje pridelovalcev za žlahtnjenje rastlin. Rezultate projekta bodo hitro prenesli do kmetov in drugih.

Za ekološko pridelavo se sme uporabljati samo ekološko pridelano seme, semenski krompir in drug vegetativni

razmnoževalni material, ki je bil pridobljen v skladu s Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil, uredbo Sveta št. 834/2007 in uredbo Evropske komisije št. 889/2008.

Trenutno je v Sloveniji registriranih in na trgu prisotnih več sort ekološkega semena. Izhodišče za projekt Ecobreed je:

  • 6 sort ekološkega semenskega krompirja, od katerih sta bili dve sorti razviti na Kmetijskem inštitutu Slovenije, in sicer KIS Kokra in KIS Vipava;
  • 1 sorta ajde;
  • 2 sorti pšenice in
  • 1 sorta soje.

Boljši dostop do ekosemen

Projekt Ecobreed je skladen z željo Evropske komisije, ki si prizadeva za boljši dostop do ekološkega semena na trgu in večjo heterogenost ponudbe. Trenutno je ponudba ekoloških semen v EU z visoko stopnjo genetske in fenotipske raznolikosti omejena. Ta raznolikost je pri ekološkem kmetovanju pomemben dejavnik uspešnega razvoja, kar je v nasprotju s semensko prakso v konvencionalnem kmetijstvu, kjer je zahtevana visoka stopnja homogenosti semena.

Ekološka semena z enakim ali večjim donosom na hektar kot konvencionalna

Vsak žlahtnitelj teži k temu, da bi vzgojil ekonomsko uspešno sorto zase in za kmeta. Prizadevali si bomo, da bi nove sorte ekoloških poljščin imele enak hektarski donos kot konvecionalne, če ne večjega, razlaga Vladimir Meglič s KIS.

KIS je lani nekaj hektarjev posestva Jable certificiral za ekološko pridelavo in tam bodo opravljali del poskusov za potrebe projekta Ecobreed. Nekaj poskusov načrtujejo v osrednji in severovzhodni Sloveniji na certificiranih ekoloških kmetijah in pri podjetju RGA, enem od partnerjev projekta, ki se ukvarja tudi z žlahtnjenjem pšenice in koruze.

Ekoloških kmetij je premalo

Lani je bilo v ekološko kontrolo vključenih 3.635 kmetij s 46.224 hektarji kmetijskih zemljišč v uporabi. Lani je bilo v kontrolo vključenih tudi 393 predelovalnih obratov, od tega je bilo 15 obratov javne prehrane. Cilj kmetijskega ministrstva je, da je do leta 2020 vključenih v kontrolo 55 tisoč hektarjev kmetijskih zemljišč in pet tisoč kmetij.

Z obsegom ekološkega kmetijstva v Sloveniji Vladimir Meglič ni zadovoljen: “V ekološki obdelavi je največ travnih površin, pogrešam pa več ekoloških poljščin in vrtnin. Popolnoma se ne bi mogli preusmeriti v ekopridelavo, saj je ekohrana še vedno butična, brez podpor – subvencij pa kmetje z ekološkimi pridelki ne bi preživeli. S projektom Ecobreed bomo poskušali najti nove prijeme in tehnologije za odpravljanje plevela in zmanjšanje ročnega dela. Glavni cilj projekta pa je, da bi ekokmetje dobili sorte, odporne proti boleznim. Raziskali bomo, kako bi spodbudili rastline k boljši presnovi dušika, fosforja in drugih hranil.”

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...