Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.
Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre odličnosti bi potrebovali še za vrtnarstvo in mleko ter inkubator za razvoj novih živil.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso zadovoljni s spremembo uredbe o koncesiji za rabo termalne vode, saj ne predvideva obljubljene dodatne količine vode, ki je niso izkoristili drugi upravičenci in bi jo po sklepu vlade lahko uporabili v kmetijstvu.

Od jeseni bodo dunajske kmetije bolj digitalizirane

Čas branja: 1 min
02.07.2018  13:29  Dopolnjeno: 02.07.2018 15:15
Takrat jim bo računalniški program, ki ga še razvijajo, poenostavil poljedelstvo in jim pomagal izbrati primerne vrste rastlin, količino gnojila ali čas žetve, optimiral in poenostavil pa bo tudi načrtovanje drugih del na polju.
Od jeseni bodo dunajske kmetije bolj digitalizirane

Cilj sodobnega poljedelstva je zanesljiva, ugodna in trajnostna pridelava živil. Da bi jo dosegli, je treba upoštevati kakovost tal, lastnosti rastlinskih vrst, vremenske pojave in druge dejavnike. Univerza za naravne vire in biotehniške znanosti na Dunaju (BOKU) in Tehniška univerza Dunaj sta se povezali pri raziskovalnem projektu Farm/IT, v okviru katerega zbirata koristne podatke, ki bodo kmetom pomagale pri poljedeljstvu. Informacijska tehnologija jim bo poenostavila sprejemanje pomembnih odločitev, da bo kmetovanje bolj gospodarno, učinkovitejše in do okolja prijaznejše. Računalniški program bo previdoma od jeseni dostopen na spletu in povsem enostaven za uporabo. Do takrat pa lahko zainteresirani uporabniki sodelujejo v pilotskem projektu.

S podatki iz več virov do čim natančnejših simulacij

»Kdor se že dolgo časa ukvarja s poljedelstvom, ima zagotovo veliko izkušenj in odločitve sprejema intuitivno. Vendar je poljedelstvo dandanes postalo tako zelo kompleksno, da zgolj občutek ne zadostuje,« pravi Thomas Neubauer z dunajske tehniške univerze. S projektom Farm/IT, ki bo trajal do leta 2021, povezujejo podatke iz najrazličnejših virov, s tem pa omogočajo čim bolj natančne simulacije. S pomočjo modelov rasti rastlin in satelitskih podatkov lahko kmetje predvidevajo rast poljščin in na ta način določijo optimalen čas za pobiranje pridelkov. Ob pomoči spektralnih senzorjev pa dobijo informacijo, kdaj je najprimerneje gnojiti z dušikom. Računalnik lahko med seboj primerja različne scenarije kolobarjenja in predlaga za določeno polje optimalne poljščine.

Računalnik bo najboljši svetovalec za poljedelstvo

Računalniško poljedeljstvo je koristno tudi za okolje, saj lahko predvideva, koliko izpustov ogljikovega dioksida nastane, kakšna je poraba vode in vsebnost nitratov v zemlji. Prav tako lahko kmetje s pomočjo tega programa pridobijo okoljske podatke, ki jih morajo navesti za pridobitev subvencij. Razvijalci programa so prepričani, da bo računalnik postal nepogrešljiv strokovni svetovalec za poljedelstvo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in...

AGROBIZ
Novice
Novice ARSO išče prostovoljce za poročanje o posledicah suše 4

Agencija za okolje išče terenske opazovalce, ki bi opisali poškodbe in prizadetost rastlin zaradi suše v okviru projekta DriDanube, ki...

AGROBIZ
Novice
Novice V Paradajzu nezadovoljni s spremenjeno uredbo o termalni vodi 4

V podjetju Paradajz iz Renkovcev, kjer gradijo reinjekcijsko vrtino, prek katere bodo vračali neonesnaženo vodo v vodonosnik, niso...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kaj imata skupnega turizem in kmetijstvo? Povezovanje v obeh panogah prinaša uspeh in več denarja 1

V videu in reportaži z Agrobiznisovega posveta o sodelovanju boste izvedeli, kdaj pride prvi denar za štiri podukrepe in novi razpisi za...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja center odličnosti za kmetijske znanosti SLO-ACE

V njem bodo razvijali nova znanja za rastlinsko pridelavo, vinogradništvo in vinarstvo ter prirejo in predelavo mesa; podobne centre...

AGROBIZ
Novice
Novice Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Od lani gostom ponujajo tudi spanjem na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Kje se je izgubila konkurenčnost slovenskega kmetijstva? 4

Na primeru mleka in sivnjine pišemo o pomenu dovolj visokih odkupnih cen in močne živilskopredelovalne industrije za lokalno kmetijstvo.