Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Povpraševanje po pleteninah znamke Koštrun je večje od ponudbe Najbolje se prodajajo unikatni šali in rute z dodatki iz polsti, kupci prihajajo tudi iz ZDA in z Nove Zelandije
Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Kmetija Bedekovič prodira z unikatnim bezgovim ekološkim kisom Poleg bezgovega delajo tudi jabolčni kis, prodajo bi radi razširili po Sloveniji in sčasoma tudi v tujino, za kar morajo povečati obseg proizvodnje
Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Lestvica: To so največji in najboljši slovenski živilci Predelava hrane v Sloveniji je lahko zelo donosen posel. Najboljši živilci in pijačarji se po dobičkonosnosti lahko kosajo s farmacevti
Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Čas branja: 3 min
04.07.2018  12:09  Dopolnjeno: 04.07.2018 15:38
Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Pivovarna Union Laško jim je odprla vrata do Heinekena. Iz centralne nabavne službe Heinekena so jim poslali povpraševanje za dolgoročno dobavo slovenskim in drugim pivovarnam v koncernu, kjer uporabljajo slovenski hmelj. Po uspešnih pogajanjih so sklenili dolgoročno pogodbo o dobavi hmelja za pet let, v kateri so določene fiksne količine in cena. Prihodnjih pet let bo Hmeljarstvo Čas 30 odstotkov od 300 do 350 ton hmelja, kolikor ga pridelajo na leto, dobavljalo Heinekenu, pravi Jože Čas, lastnik Hmeljarstva Čas iz Radelj ob Dravi.

Večino hmelja prodajo prek dolgoročnih pogodb

»Letošnja odkupna cena hmelja na prostem trgu še ni znana, oblikuje se šele oktobra ali novembra, ko bodo znane letošnje količine in kakovost hmelja. Potrebe pivovarn po hmelju so dokaj stabilne, ponudba pa je odvisna predvsem od letne količine pridelka, na kar najbolj vpliva vreme, zato je trg zelo nestabilen. Če je ponudba manjša od potreb pivovarn, cena skokovito zraste. Ko je hmelja več, kot ga potrebujejo pivovarne, cena upade na raven, ki pokrije stroške pridelave, ali pa se celo zgodi, da hmelja ni mogoče prodati niti za minimalno ceno,« ponazarja.

Da se pivovarne in hmeljarji zavarujejo pred takšnim tveganjem, se hmelj navadno prodaja dolgoročno, vsaj pet let vnaprej. V tem primeru so odkupne cene in količine fiksne, kar daje ekonomsko varnost pridelovalcem, pivovarnam pa zagotovljeno dobavo hmelja. »Prek dolgoročnih pogodb prodamo 80 odstotkov hmelja, največ nemškima trgovcema Steinerju in skupini Barth Haas. Preostanek hmelja prodamo neposredno pivovarnam. Največji odjemalec je Heineken, sledijo manjše pivovarne v Veliki Britaniji in Belgiji,« pravi Čas.

Časovi so največji pridelovalci hmelja pri nas

S hmeljem se ukvarja že skoraj 40 let, v tem času pa so zrasli v največjega pridelovalca hmelja pri nas. Na posestvih v Radljah ob Dravi, Turiški vasi in na Polskavi ga pridelujejo na več kot 170 hektarjih. »Hmeljišč ne bomo povečevali,« pravi Čas, ki že zaposluje deset ljudi.

Leta 2007 je bilo po svetu 47 tisoč hektarjev hmeljišč, letos jih je že 60 tisoč hektarjev. »Ob velikem povečanju površin s hmeljem menimo, da lahko ob dobri ali rekordni letini pride do presežkov hmelja na svetovnem trgu, cena pa občutno upade. Ker slovenska pridelava pomeni le tri odstotke svetovne, dobra ali slaba letina v Sloveniji ne vpliva na gibanje cene na svetovnem trgu, ampak je odločilna letina v ZDA in Nemčiji,« pojasnjuje, zakaj ostajajo pri trenutnem obsegu pridelave.

Hmeljarstvo je zahteven posel, sezona traja od pomladi do jeseni. Zaradi slabega vremena je pridelava tvegana, zato imajo pridelek na vseh nasadih zavarovan proti toči in viharju. Na pretežnem delu nasadov imajo kapljično namakanje, ki pripomore k stabilnemu pridelku, redni dobavi in izpolnjevanju pogodbenih obveznosti.

Kosajo se z Američani in Nemci

Pri tehnologiji pridelave hmelja in opremljenosti naših obratov se kosamo z Američani in Nemci, razlika je le v velikosti hmeljišč. Veliki ameriški kmetje obdelujejo več hmeljišč, kot jih ima celotna Slovenija, nemški pridelovalci pa imajo podobno velike nasade kot naši. »Vso opremo kupujemo v Nemčiji,« še pravi Jože Čas.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno 10

Z agrarnim ekonomistom dr. Alešem Kuharjem smo se pogovarjali o poslovanju slovenske živilskopredelovalne industrije in o njenih glavnih...

AGROBIZ
Novice
Novice Študenti mariborske univerze razvili zmagovalnega robota za odstranjevanje plevela

Z manjšim poljskim robotom so zmagali na študentskem tekmovanju Field robot event 2019 v Heilbronnu v Nemčiji

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija Je ekološko kmetovanje dobra poslovna priložnost?

Pri porabi ekoloških živil na prebivalca na leto v Sloveniji kar močno zaostajamo za zahodnimi državami; priložnosti za rast je zato...

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kraški brinjevec je adut turistične kmetije pri Filetu 1

Poleg prenočitev in domače hrane gostom ponujajo še kraški slivovec, viljamovko, staran vinjak, žganje iz kutin in rožičev ter gin

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Kastelic - Žonta bo prenovila sirarno

Poletno ponudbo mlečnih izdelkov bi radi razširili s sladoledom, čez nekaj let pa vpeljali tudi rejo goveda za meso

AGROBIZ
Agro Podjetnik
Agro Podjetnik Kmetija Jerala povečuje prodajo in predelavo jabolk

Obnavljajo sadovnjak in vlagajo v nove tehnologije, načrtujejo tudi novi prostor za predelavo sadja

OGLAS
AGROBIZ
Vroče je! Imamo odličen predlog za osvežitev

Predstavljamo lahek napitek, s katerim se lahko v vročih poletnih mesecih odlično osvežimo.