(Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno (Intervju) Agrarni ekonomist Aleš Kuhar: Slovenci moramo končno spoznati, da ima kakovost svojo ceno Z agrarnim ekonomistom dr. Alešem Kuharjem smo se pogovarjali o poslovanju slovenske živilskopredelovalne industrije in o njenih glavnih izzivih
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.

Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Čas branja: 3 min
04.07.2018  12:09  Dopolnjeno: 04.07.2018 15:38
Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  

Pivovarna Union Laško jim je odprla vrata do Heinekena. Iz centralne nabavne službe Heinekena so jim poslali povpraševanje za dolgoročno dobavo slovenskim in drugim pivovarnam v koncernu, kjer uporabljajo slovenski hmelj. Po uspešnih pogajanjih so sklenili dolgoročno pogodbo o dobavi hmelja za pet let, v kateri so določene fiksne količine in cena. Prihodnjih pet let bo Hmeljarstvo Čas 30 odstotkov od 300 do 350 ton hmelja, kolikor ga pridelajo na leto, dobavljalo Heinekenu, pravi Jože Čas, lastnik Hmeljarstva Čas iz Radelj ob Dravi.

Večino hmelja prodajo prek dolgoročnih pogodb

»Letošnja odkupna cena hmelja na prostem trgu še ni znana, oblikuje se šele oktobra ali novembra, ko bodo znane letošnje količine in kakovost hmelja. Potrebe pivovarn po hmelju so dokaj stabilne, ponudba pa je odvisna predvsem od letne količine pridelka, na kar najbolj vpliva vreme, zato je trg zelo nestabilen. Če je ponudba manjša od potreb pivovarn, cena skokovito zraste. Ko je hmelja več, kot ga potrebujejo pivovarne, cena upade na raven, ki pokrije stroške pridelave, ali pa se celo zgodi, da hmelja ni mogoče prodati niti za minimalno ceno,« ponazarja.

Da se pivovarne in hmeljarji zavarujejo pred takšnim tveganjem, se hmelj navadno prodaja dolgoročno, vsaj pet let vnaprej. V tem primeru so odkupne cene in količine fiksne, kar daje ekonomsko varnost pridelovalcem, pivovarnam pa zagotovljeno dobavo hmelja. »Prek dolgoročnih pogodb prodamo 80 odstotkov hmelja, največ nemškima trgovcema Steinerju in skupini Barth Haas. Preostanek hmelja prodamo neposredno pivovarnam. Največji odjemalec je Heineken, sledijo manjše pivovarne v Veliki Britaniji in Belgiji,« pravi Čas.

Časovi so največji pridelovalci hmelja pri nas

S hmeljem se ukvarja že skoraj 40 let, v tem času pa so zrasli v največjega pridelovalca hmelja pri nas. Na posestvih v Radljah ob Dravi, Turiški vasi in na Polskavi ga pridelujejo na več kot 170 hektarjih. »Hmeljišč ne bomo povečevali,« pravi Čas, ki že zaposluje deset ljudi.

Leta 2007 je bilo po svetu 47 tisoč hektarjev hmeljišč, letos jih je že 60 tisoč hektarjev. »Ob velikem povečanju površin s hmeljem menimo, da lahko ob dobri ali rekordni letini pride do presežkov hmelja na svetovnem trgu, cena pa občutno upade. Ker slovenska pridelava pomeni le tri odstotke svetovne, dobra ali slaba letina v Sloveniji ne vpliva na gibanje cene na svetovnem trgu, ampak je odločilna letina v ZDA in Nemčiji,« pojasnjuje, zakaj ostajajo pri trenutnem obsegu pridelave.

Hmeljarstvo je zahteven posel, sezona traja od pomladi do jeseni. Zaradi slabega vremena je pridelava tvegana, zato imajo pridelek na vseh nasadih zavarovan proti toči in viharju. Na pretežnem delu nasadov imajo kapljično namakanje, ki pripomore k stabilnemu pridelku, redni dobavi in izpolnjevanju pogodbenih obveznosti.

Kosajo se z Američani in Nemci

Pri tehnologiji pridelave hmelja in opremljenosti naših obratov se kosamo z Američani in Nemci, razlika je le v velikosti hmeljišč. Veliki ameriški kmetje obdelujejo več hmeljišč, kot jih ima celotna Slovenija, nemški pridelovalci pa imajo podobno velike nasade kot naši. »Vso opremo kupujemo v Nemčiji,« še pravi Jože Čas.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 2

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...