Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane
Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Vinske trte sekamo, namizno grozdje uvažamo Prostora je še za nekaj hektarjev namiznega grozdja, ki terja visoke začetne stroške, zahtevni sta tudi pridelava in prodaja

Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena

Čas branja: 3 min
04.07.2018  12:09  Dopolnjeno: 04.07.2018 15:38
Hmeljarstvo Čas in še en slovenski ponudnik hmelja sta se kot dobavitelja Pivovarne Laško Union dogovorila za dobavo hmelja Heinekenu in drugim pivovarnam v njegovi skupini.
Kako je naš hmeljar vstopil v globalno dobavno verigo Heinekena
Foto: Shutterstock

Pivovarna Union Laško jim je odprla vrata do Heinekena. Iz centralne nabavne službe Heinekena so jim poslali povpraševanje za dolgoročno dobavo slovenskim in drugim pivovarnam v koncernu, kjer uporabljajo slovenski hmelj. Po uspešnih pogajanjih so sklenili dolgoročno pogodbo o dobavi hmelja za pet let, v kateri so določene fiksne količine in cena. Prihodnjih pet let bo Hmeljarstvo Čas 30 odstotkov od 300 do 350 ton hmelja, kolikor ga pridelajo na leto, dobavljalo Heinekenu, pravi Jože Čas, lastnik Hmeljarstva Čas iz Radelj ob Dravi.

Večino hmelja prodajo prek dolgoročnih pogodb

»Letošnja odkupna cena hmelja na prostem trgu še ni znana, oblikuje se šele oktobra ali novembra, ko bodo znane letošnje količine in kakovost hmelja. Potrebe pivovarn po hmelju so dokaj stabilne, ponudba pa je odvisna predvsem od letne količine pridelka, na kar najbolj vpliva vreme, zato je trg zelo nestabilen. Če je ponudba manjša od potreb pivovarn, cena skokovito zraste. Ko je hmelja več, kot ga potrebujejo pivovarne, cena upade na raven, ki pokrije stroške pridelave, ali pa se celo zgodi, da hmelja ni mogoče prodati niti za minimalno ceno,« ponazarja.

Da se pivovarne in hmeljarji zavarujejo pred takšnim tveganjem, se hmelj navadno prodaja dolgoročno, vsaj pet let vnaprej. V tem primeru so odkupne cene in količine fiksne, kar daje ekonomsko varnost pridelovalcem, pivovarnam pa zagotovljeno dobavo hmelja. »Prek dolgoročnih pogodb prodamo 80 odstotkov hmelja, največ nemškima trgovcema Steinerju in skupini Barth Haas. Preostanek hmelja prodamo neposredno pivovarnam. Največji odjemalec je Heineken, sledijo manjše pivovarne v Veliki Britaniji in Belgiji,« pravi Čas.

Časovi so največji pridelovalci hmelja pri nas

S hmeljem se ukvarja že skoraj 40 let, v tem času pa so zrasli v največjega pridelovalca hmelja pri nas. Na posestvih v Radljah ob Dravi, Turiški vasi in na Polskavi ga pridelujejo na več kot 170 hektarjih. »Hmeljišč ne bomo povečevali,« pravi Čas, ki že zaposluje deset ljudi.

Leta 2007 je bilo po svetu 47 tisoč hektarjev hmeljišč, letos jih je že 60 tisoč hektarjev. »Ob velikem povečanju površin s hmeljem menimo, da lahko ob dobri ali rekordni letini pride do presežkov hmelja na svetovnem trgu, cena pa občutno upade. Ker slovenska pridelava pomeni le tri odstotke svetovne, dobra ali slaba letina v Sloveniji ne vpliva na gibanje cene na svetovnem trgu, ampak je odločilna letina v ZDA in Nemčiji,« pojasnjuje, zakaj ostajajo pri trenutnem obsegu pridelave.

Hmeljarstvo je zahteven posel, sezona traja od pomladi do jeseni. Zaradi slabega vremena je pridelava tvegana, zato imajo pridelek na vseh nasadih zavarovan proti toči in viharju. Na pretežnem delu nasadov imajo kapljično namakanje, ki pripomore k stabilnemu pridelku, redni dobavi in izpolnjevanju pogodbenih obveznosti.

Kosajo se z Američani in Nemci

Pri tehnologiji pridelave hmelja in opremljenosti naših obratov se kosamo z Američani in Nemci, razlika je le v velikosti hmeljišč. Veliki ameriški kmetje obdelujejo več hmeljišč, kot jih ima celotna Slovenija, nemški pridelovalci pa imajo podobno velike nasade kot naši. »Vso opremo kupujemo v Nemčiji,« še pravi Jože Čas.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...