Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka

Čas branja: 3 min
12.07.2018  12:03  Dopolnjeno: 12.07.2018 12:56
Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka
Eva in Matjaž Porovne s kmetije Pr' Benk pri Cerkljah na Gorenjskem živita od živinoreje in predelave mleka.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

Matjaž Porovne je lani prevzel kmetijo Pr' Benk v Poženku na Gorenjskem, kjer s partnerko Evo redita 25 krav molznic, nekaj mlade živine in 40 koz. V krogu 20 kilometrov imajo edini izdelke iz kozjega mleka, večino od dobrih sto tisoč evrov letnih prihodkov pa jim prinese predelava kravjega mleka. Med temi izdelki je njihova posebnost skuta iz surovega mleka.

Obdelujejo 15 hektarjev, od tega je tretjina njihove zemlje, dve tretjini pa v najemu. Matjaž se je od malega videl na kmetiji, pred sedmimi leti pa je starše prepričal o predelavi mleka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Hišna specialiteta je skuta iz surovega mleka

»Lani sva z Evo obseg predelave potrojila, vsak dan iz 200 litrov kravjega mleka delava več vrst jogurtov, kislo smetano, skuto in skuto s sadjem. Iz kozjega mleka pa delamo navadni in sadni jogurt ter skuto, ki jo med redkimi kmetijami po 20-urnem postopku delamo iz surovega mleka. Eva se bo v predelavi mleka tudi zaposlila,« razlaga mlad in podjeten gospodar, ki je na ljubljanski biotehniški fakulteti študiral zootehniko in živinorejo. S tem znanjem je vpeljal nekaj izboljšav pri krmi.

Širijo obseg predelave in prodajno mrežo

Mlečne izdelke prodajajo na kmetiji, na tržnici v Medvodah in v zadružnih trgovinah, prodajo bi radi razširili še v druge trgovine. Kmalu bodo ponudbo razširili še s čvrstimi jogurti in kislim mlekom, v prihodnje bi radi povečali tudi čredo krav. »Ko povečamo obseg predelave, bomo zaslužili dovolj, da se bo na kmetiji zaposlila še Eva,« računa Matjaž Porovne. Dodelali bodo etikete za mlečne izdelke, da bodo za kupce še privlačnejše, o čemer se že dogovarjajo z oblikovalko.

S podporo za mladega prevzemnika so lažje kupili nov traktor in česalo. Mlad par je uredil tudi hladilnico, v prihodnje pa želita urediti še okolico kmetije. Okoli 300 litrov mleka na dan prodajo Kmetijski zadrugi Cerklje.

Uvedli bodo prosto rejo

Pridelujejo koruzo in ječmen. Pašnike imajo, a trenutno ni možnosti za prosto rejo živali, kar ostaja njihov dolgoročni cilj.

Ko sta kmetijo prej vodila Matjaževa starša, je Matjaž Porovne še kot osnovnošolec navijal za predelavo mleka, o njej pa starša prepričal pred sedmimi leti.

S kozjerejo so se začeli ukvarjati pred šestimi leti zaradi povpraševanja po izdelkih iz kozjega mleka. »V krogu 20 kilometrov smo edini rejci koz in predelovalci kozjega mleka. Pri izdelkih iz kravjega mleka pa imamo v okolici kar nekaj tekmecev,« priznava sogovornik.

Strojne storitve za druge kmetije

Kozjereje ne bodo povečevali, ker bi potrebovali še en hlev. Matjaž Porovne razmišlja tudi o tem, da bi drugim kmetijam ponujal storitve s kmetijsko mehanizacijo. »Z Evo ves denar, ki ga zasluživa, vlagava v kmetijo. Dokupujeva stroje, in da bodo čim več ur v pogonu, bi razna dela opravljala tudi za druge, po naročilu,« dodaja.

Poslovna žilica

S partnerko Evo, ki ima 24 let, zadnjih pet let o vsem odločata na kmetiji. »Mladi se vračajo v kmetijstvo in vzpenjajo, saj so bolj podjetni kot starejše generacije,« opaža Eva. Težava je, da starejše težko spreobrneš in navdušiš za novosti, brez katerih je kmetovanje manj donosno. »Midva gledava, da zasluživa dovolj za razvoj kmetije,« dodaja.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...