Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka

Čas branja: 3 min
12.07.2018  12:03  Dopolnjeno: 12.07.2018 12:56
Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka
Eva in Matjaž Porovne s kmetije Pr' Benk pri Cerkljah na Gorenjskem živita od živinoreje in predelave mleka.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

Matjaž Porovne je lani prevzel kmetijo Pr' Benk v Poženku na Gorenjskem, kjer s partnerko Evo redita 25 krav molznic, nekaj mlade živine in 40 koz. V krogu 20 kilometrov imajo edini izdelke iz kozjega mleka, večino od dobrih sto tisoč evrov letnih prihodkov pa jim prinese predelava kravjega mleka. Med temi izdelki je njihova posebnost skuta iz surovega mleka.

Obdelujejo 15 hektarjev, od tega je tretjina njihove zemlje, dve tretjini pa v najemu. Matjaž se je od malega videl na kmetiji, pred sedmimi leti pa je starše prepričal o predelavi mleka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Hišna specialiteta je skuta iz surovega mleka

»Lani sva z Evo obseg predelave potrojila, vsak dan iz 200 litrov kravjega mleka delava več vrst jogurtov, kislo smetano, skuto in skuto s sadjem. Iz kozjega mleka pa delamo navadni in sadni jogurt ter skuto, ki jo med redkimi kmetijami po 20-urnem postopku delamo iz surovega mleka. Eva se bo v predelavi mleka tudi zaposlila,« razlaga mlad in podjeten gospodar, ki je na ljubljanski biotehniški fakulteti študiral zootehniko in živinorejo. S tem znanjem je vpeljal nekaj izboljšav pri krmi.

Širijo obseg predelave in prodajno mrežo

Mlečne izdelke prodajajo na kmetiji, na tržnici v Medvodah in v zadružnih trgovinah, prodajo bi radi razširili še v druge trgovine. Kmalu bodo ponudbo razširili še s čvrstimi jogurti in kislim mlekom, v prihodnje bi radi povečali tudi čredo krav. »Ko povečamo obseg predelave, bomo zaslužili dovolj, da se bo na kmetiji zaposlila še Eva,« računa Matjaž Porovne. Dodelali bodo etikete za mlečne izdelke, da bodo za kupce še privlačnejše, o čemer se že dogovarjajo z oblikovalko.

S podporo za mladega prevzemnika so lažje kupili nov traktor in česalo. Mlad par je uredil tudi hladilnico, v prihodnje pa želita urediti še okolico kmetije. Okoli 300 litrov mleka na dan prodajo Kmetijski zadrugi Cerklje.

Uvedli bodo prosto rejo

Pridelujejo koruzo in ječmen. Pašnike imajo, a trenutno ni možnosti za prosto rejo živali, kar ostaja njihov dolgoročni cilj.

Ko sta kmetijo prej vodila Matjaževa starša, je Matjaž Porovne še kot osnovnošolec navijal za predelavo mleka, o njej pa starša prepričal pred sedmimi leti.

S kozjerejo so se začeli ukvarjati pred šestimi leti zaradi povpraševanja po izdelkih iz kozjega mleka. »V krogu 20 kilometrov smo edini rejci koz in predelovalci kozjega mleka. Pri izdelkih iz kravjega mleka pa imamo v okolici kar nekaj tekmecev,« priznava sogovornik.

Strojne storitve za druge kmetije

Kozjereje ne bodo povečevali, ker bi potrebovali še en hlev. Matjaž Porovne razmišlja tudi o tem, da bi drugim kmetijam ponujal storitve s kmetijsko mehanizacijo. »Z Evo ves denar, ki ga zasluživa, vlagava v kmetijo. Dokupujeva stroje, in da bodo čim več ur v pogonu, bi razna dela opravljala tudi za druge, po naročilu,« dodaja.

Poslovna žilica

S partnerko Evo, ki ima 24 let, zadnjih pet let o vsem odločata na kmetiji. »Mladi se vračajo v kmetijstvo in vzpenjajo, saj so bolj podjetni kot starejše generacije,« opaža Eva. Težava je, da starejše težko spreobrneš in navdušiš za novosti, brez katerih je kmetovanje manj donosno. »Midva gledava, da zasluživa dovolj za razvoj kmetije,« dodaja.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.