Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka

Čas branja: 3 min
12.07.2018  12:03  Dopolnjeno: 12.07.2018 12:56
Mlada gospodarja kmetije Pr' Benk povečujeta predelavo mleka
Eva in Matjaž Porovne s kmetije Pr' Benk pri Cerkljah na Gorenjskem živita od živinoreje in predelave mleka.
Foto: Petra Šubic

Matjaž Porovne je lani prevzel kmetijo Pr' Benk v Poženku na Gorenjskem, kjer s partnerko Evo redita 25 krav molznic, nekaj mlade živine in 40 koz. V krogu 20 kilometrov imajo edini izdelke iz kozjega mleka, večino od dobrih sto tisoč evrov letnih prihodkov pa jim prinese predelava kravjega mleka. Med temi izdelki je njihova posebnost skuta iz surovega mleka.

Obdelujejo 15 hektarjev, od tega je tretjina njihove zemlje, dve tretjini pa v najemu. Matjaž se je od malega videl na kmetiji, pred sedmimi leti pa je starše prepričal o predelavi mleka v okviru dopolnilne dejavnosti na kmetiji.

Hišna specialiteta je skuta iz surovega mleka

»Lani sva z Evo obseg predelave potrojila, vsak dan iz 200 litrov kravjega mleka delava več vrst jogurtov, kislo smetano, skuto in skuto s sadjem. Iz kozjega mleka pa delamo navadni in sadni jogurt ter skuto, ki jo med redkimi kmetijami po 20-urnem postopku delamo iz surovega mleka. Eva se bo v predelavi mleka tudi zaposlila,« razlaga mlad in podjeten gospodar, ki je na ljubljanski biotehniški fakulteti študiral zootehniko in živinorejo. S tem znanjem je vpeljal nekaj izboljšav pri krmi.

Širijo obseg predelave in prodajno mrežo

Mlečne izdelke prodajajo na kmetiji, na tržnici v Medvodah in v zadružnih trgovinah, prodajo bi radi razširili še v druge trgovine. Kmalu bodo ponudbo razširili še s čvrstimi jogurti in kislim mlekom, v prihodnje bi radi povečali tudi čredo krav. »Ko povečamo obseg predelave, bomo zaslužili dovolj, da se bo na kmetiji zaposlila še Eva,« računa Matjaž Porovne. Dodelali bodo etikete za mlečne izdelke, da bodo za kupce še privlačnejše, o čemer se že dogovarjajo z oblikovalko.

S podporo za mladega prevzemnika so lažje kupili nov traktor in česalo. Mlad par je uredil tudi hladilnico, v prihodnje pa želita urediti še okolico kmetije. Okoli 300 litrov mleka na dan prodajo Kmetijski zadrugi Cerklje.

Uvedli bodo prosto rejo

Pridelujejo koruzo in ječmen. Pašnike imajo, a trenutno ni možnosti za prosto rejo živali, kar ostaja njihov dolgoročni cilj.

Ko sta kmetijo prej vodila Matjaževa starša, je Matjaž Porovne še kot osnovnošolec navijal za predelavo mleka, o njej pa starša prepričal pred sedmimi leti.

S kozjerejo so se začeli ukvarjati pred šestimi leti zaradi povpraševanja po izdelkih iz kozjega mleka. »V krogu 20 kilometrov smo edini rejci koz in predelovalci kozjega mleka. Pri izdelkih iz kravjega mleka pa imamo v okolici kar nekaj tekmecev,« priznava sogovornik.

Strojne storitve za druge kmetije

Kozjereje ne bodo povečevali, ker bi potrebovali še en hlev. Matjaž Porovne razmišlja tudi o tem, da bi drugim kmetijam ponujal storitve s kmetijsko mehanizacijo. »Z Evo ves denar, ki ga zasluživa, vlagava v kmetijo. Dokupujeva stroje, in da bodo čim več ur v pogonu, bi razna dela opravljala tudi za druge, po naročilu,« dodaja.

Poslovna žilica

S partnerko Evo, ki ima 24 let, zadnjih pet let o vsem odločata na kmetiji. »Mladi se vračajo v kmetijstvo in vzpenjajo, saj so bolj podjetni kot starejše generacije,« opaža Eva. Težava je, da starejše težko spreobrneš in navdušiš za novosti, brez katerih je kmetovanje manj donosno. »Midva gledava, da zasluživa dovolj za razvoj kmetije,« dodaja.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji