Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Čas branja: 3 min
12.07.2018  12:57  Dopolnjeno: 12.07.2018 15:12
Od lani gostom ponujajo tudi spanje na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška
"Do konca avgusta smo zasedeni, potem pa bomo prenovili hleva za govedo in prašiče, ki bodo dobili dostop do pašnika," napoveduje Urška Topolšek Planinšek, energična mlada prevzemnica turistične ekokmetije Urška iz Križevca pri Zrečah, ki jo je angleški The Guradian junija uvrstil med 20 top počitniških destinacij srednje Evrope.

Obveščaj me o novih člankih:  

Kaj na turistični kmetiji Urška iz Križevca blizu Zreč tako izstopa, da jo je angleški The Guardian junija uvrstil med 20 počitniških destinacij srednje Evrope? »Naš adut poleg lepe narave, velnesa, urejenih sob in gostoljubja je nedvomno hrana, ki je v 80 odstotkih pridelamo sami. Gostje cenijo, da pride v 'pisker' naravnost z njive, in nas priporočijo drugim,« pravi nekdanja gospodarica kmetije Vilma Topolšek, ki kljub upokojitvi še vedno najbolj uživa v delu na vrtu.

S turizmom na kmetiji se ukvarjajo od leta 1991, v stalnem izboljševanju butične ponudbe pa mlada prevzemnica, Vilmina hči Urška Topolšek Planinšek, z možem Jernejem vidi prihodnost in še veliko izzivov.

40 odstotkov gostov imajo iz tujine

Od konca junija do konca avgusta imajo vrhunec sezone, ko je 18 ležišč stalno zasedenih. Poleti prevladujejo gostje iz tujine. Če gledamo vse leto, imajo 60 odstotkov domačih gostov, ki pri njih radi preživljajo podaljšane vikende, in 40 odstotkov tujcev.

Govedo in prašiči jeseni dobijo hlev z izpustom

Redijo bike in telice, prašiče, ovce, kokoši in zajce. Septembra bodo prenovili hleva za govedo in prašiče za ekološko rejo z izpustom. Po mleko hodijo na sosednjo kmetijo, sami pa ga predelajo v jogurte, skuto in mladi sir. Imajo 12,5 hektarja svoje zemlje in še 2,5 hektarja v najemu. Imajo tudi vinograd, nasade lešnikov, malin, borovnic in drugega sadja.

Goste sprejemajo skoraj vse leto, zaprti so manj kot 30 dni na leto. Da jim ne zmanjka hrane z domačega vrta, pridelujejo ohrovt, zelje, krompir, fižol, bučke, papriko, paradižnik, česen, čebulo, šparglje in zelišča. Dokupijo le mleko, sol in moko.

Pri njih gostje tudi plavajo

Od lani so ponudbo popestrili s plavalnim bazenom, že 14 let pa imajo tudi velnes s finsko in turško savno, masažnim bazenom in seneno kopeljo. »Bili smo prvi s podeželskim velnesom,« poudarja Urška Topolšek Planinšek.

Delo so si razdelili tako, da Vilma in Urškin mož Jernej Planinšek skrbita za kmetijo, Urška pa za goste, čiščenje sob in papirje. Urška se pri kuhi izmenjuje z mamo Vilmo, ki je ob 20-letnici turistične kmetije izdala tudi kuharsko knjigo s svojimi najbolj znanimi recepti.

Gostje jih najdejo po spletu in priporočilu

Veliko gostov dobijo po priporočilu, druge pa prek spleta. »Imamo svojo spletno stran, promoviramo se na Facebooku, Instagramu, Bookingu, TripAdvisorju, spletnem mestu združenja turističnih kmetij, Slovenske turistične organizacije in še kje,« našteva Urška Topolšek Planinšek. Izkušnje v turizmu je nabirala kot vodja trženja v Termah Olimia, kjer se je naučila, kako pomembna je dobra spletna predstavitev ponudbe. »Ko Belgijci na Googlu iščejo možnosti za počitnice na deleži v Sloveniji, se jim med prvimi petimi zadetki prikaže naša turistična kmetija,« ponazarja.

Novost je spanje na seniku

Od lani gostom ponujajo posebno atrakcijo – spanje na seniku, ki najbolj navdušuje otroke. Imajo pa še veliko načrtov, čeprav se zdi, da je vse na kmetiji tip top. »Vinograd, ki presega pol hektarja, bi radi preusmerili v ekološko pridelavo. Namesto znaka eko marjetica, ki nam poteče septembra, bomo pridobili mednarodni znak green key. Po vrhuncu sezone pa bomo obnovili hleva, kar bo letošnja glavna naložba. V petih letih bi rada prenovila še vse kopalnice v sobah,« našteva podjetna Urška Topolšek Planinšek.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...