Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška

Čas branja: 3 min
12.07.2018  12:57  Dopolnjeno: 12.07.2018 15:12
Od lani gostom ponujajo tudi spanje na seniku in čofotanje v plavalnem bazenu, že 14 let pa tudi sproščanje v podeželskem velnesu
Domača hrana je glavni adut turistične ekokmetije Urška
"Do konca avgusta smo zasedeni, potem pa bomo prenovili hleva za govedo in prašiče, ki bodo dobili dostop do pašnika," napoveduje Urška Topolšek Planinšek, energična mlada prevzemnica turistične ekokmetije Urška iz Križevca pri Zrečah, ki jo je angleški The Guradian junija uvrstil med 20 top počitniških destinacij srednje Evrope.

Kaj na turistični kmetiji Urška iz Križevca blizu Zreč tako izstopa, da jo je angleški The Guardian junija uvrstil med 20 počitniških destinacij srednje Evrope? »Naš adut poleg lepe narave, velnesa, urejenih sob in gostoljubja je nedvomno hrana, ki je v 80 odstotkih pridelamo sami. Gostje cenijo, da pride v 'pisker' naravnost z njive, in nas priporočijo drugim,« pravi nekdanja gospodarica kmetije Vilma Topolšek, ki kljub upokojitvi še vedno najbolj uživa v delu na vrtu.

S turizmom na kmetiji se ukvarjajo od leta 1991, v stalnem izboljševanju butične ponudbe pa mlada prevzemnica, Vilmina hči Urška Topolšek Planinšek, z možem Jernejem vidi prihodnost in še veliko izzivov.

40 odstotkov gostov imajo iz tujine

Od konca junija do konca avgusta imajo vrhunec sezone, ko je 18 ležišč stalno zasedenih. Poleti prevladujejo gostje iz tujine. Če gledamo vse leto, imajo 60 odstotkov domačih gostov, ki pri njih radi preživljajo podaljšane vikende, in 40 odstotkov tujcev.

Govedo in prašiči jeseni dobijo hlev z izpustom

Redijo bike in telice, prašiče, ovce, kokoši in zajce. Septembra bodo prenovili hleva za govedo in prašiče za ekološko rejo z izpustom. Po mleko hodijo na sosednjo kmetijo, sami pa ga predelajo v jogurte, skuto in mladi sir. Imajo 12,5 hektarja svoje zemlje in še 2,5 hektarja v najemu. Imajo tudi vinograd, nasade lešnikov, malin, borovnic in drugega sadja.

Goste sprejemajo skoraj vse leto, zaprti so manj kot 30 dni na leto. Da jim ne zmanjka hrane z domačega vrta, pridelujejo ohrovt, zelje, krompir, fižol, bučke, papriko, paradižnik, česen, čebulo, šparglje in zelišča. Dokupijo le mleko, sol in moko.

Pri njih gostje tudi plavajo

Od lani so ponudbo popestrili s plavalnim bazenom, že 14 let pa imajo tudi velnes s finsko in turško savno, masažnim bazenom in seneno kopeljo. »Bili smo prvi s podeželskim velnesom,« poudarja Urška Topolšek Planinšek.

Delo so si razdelili tako, da Vilma in Urškin mož Jernej Planinšek skrbita za kmetijo, Urška pa za goste, čiščenje sob in papirje. Urška se pri kuhi izmenjuje z mamo Vilmo, ki je ob 20-letnici turistične kmetije izdala tudi kuharsko knjigo s svojimi najbolj znanimi recepti.

Gostje jih najdejo po spletu in priporočilu

Veliko gostov dobijo po priporočilu, druge pa prek spleta. »Imamo svojo spletno stran, promoviramo se na Facebooku, Instagramu, Bookingu, TripAdvisorju, spletnem mestu združenja turističnih kmetij, Slovenske turistične organizacije in še kje,« našteva Urška Topolšek Planinšek. Izkušnje v turizmu je nabirala kot vodja trženja v Termah Olimia, kjer se je naučila, kako pomembna je dobra spletna predstavitev ponudbe. »Ko Belgijci na Googlu iščejo možnosti za počitnice na deleži v Sloveniji, se jim med prvimi petimi zadetki prikaže naša turistična kmetija,« ponazarja.

Novost je spanje na seniku

Od lani gostom ponujajo posebno atrakcijo – spanje na seniku, ki najbolj navdušuje otroke. Imajo pa še veliko načrtov, čeprav se zdi, da je vse na kmetiji tip top. »Vinograd, ki presega pol hektarja, bi radi preusmerili v ekološko pridelavo. Namesto znaka eko marjetica, ki nam poteče septembra, bomo pridobili mednarodni znak green key. Po vrhuncu sezone pa bomo obnovili hleva, kar bo letošnja glavna naložba. V petih letih bi rada prenovila še vse kopalnice v sobah,« našteva podjetna Urška Topolšek Planinšek.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji