Kmetje, pozor! Pravočasno oddajte vlogo za letošnje subvencije Kmetje, pozor! Pravočasno oddajte vlogo za letošnje subvencije »Od ponedeljka, 25. februarja, do 6. maja je čas za oddajo t. i. zbirne vloge za letošnje kmetijske subvencije. Kmetje (ali kmetijski svetovalci oziroma drugi pooblaščenci) morajo vlogo obvezno izpolniti in oddati v elektronski obliki,« pravi Miran Mihelič, vršilec dolžnosti generalnega direktorja agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja (AKTRP).
Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Kako bo Otmar Zorn z laserji ščitil čebele Podjetje Zorn Plus je na evropskem razpisu SME Instrument dobilo 50 tisoč evrov subvencije
Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Afera s poljskim mesom je razkrila luknje v prehranski verigi. Kako jih pokrpati? Tudi o tem aktualnem vprašanju smo govorili na 6. Agrobiznis konferenci. Ni pa bil govor samo o izzivih – prepoznali smo tudi štiri zmagovalce, ki so s svojimi proizvodi prepričali strokovno komisijo ter bralce spletišča Finance in portala Agrobiznis
(video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019 Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je zadruga Granar postala najboljši podjetnik v kmetijstvu; Brodka je žganje iz presežkov kruha in tudi najboljši izdelek po izboru potrošnikov; podjetje G2O pa je za malo tipsko montažno ribogojnico z recirkulacijo vode dobilo posebno priznanje za inovativnost.

Pšenica na dvoletnem vrhu. Bo kruh še dražji?

 

Več iz teme.

Obveščaj me o novih člankih:  
surovine   dodaj
inflacija   dodaj
Branko Virag dodaj
Skupina Panvita dodaj
Aleš Kuhar dodaj
 
Čas branja: 3 min
18.07.2018  18:19
Cene kruha in moke naraščajo, se lahko trend ob slabi letini pšenice še okrepi?
Pšenica na dvoletnem vrhu. Bo kruh še dražji?
Foto: Shutterstock

Obveščaj me o novih člankih:  
surovine   dodaj
inflacija   dodaj
Branko Virag dodaj
Skupina Panvita dodaj
Aleš Kuhar dodaj

Letošnji pridelek pšenice bo v številnih evropskih državah skromnejši od lanskega. Ob visokih temperaturah na severu Evrope (v številnih skandinavskih mestih so namerili rekordne temperature, ki so približno 10 stopinj nad povprečnimi v tem letnem času) poročajo o suši. Nemški kmetje trdijo, da česa takšnega v zadnjih 30 letih niso videli in poročajo o znatno manjšem pridelku. Na drugi pa sta mokra zima in začetek pomladi v Franciji vplivala na slabšo kakovost pridelane pšenice. Podobno je tudi v Sloveniji in na okoliških trgih. Bo hrana dražja?

Cena pšenice je letos poskočila na pariški borzi, ki velja za dobrega pokazatelja oblikovanja cen na slovenskem trgu, za približno 18 odstotkov in je tako najdražja v dveh letih. V prvem delu leta se je zdelo, da takšnega skoka cen pšenice, kot smo mu bili priča lani, letos ne bo. Prvi podatki o žetvi po različnih koncih Evrope pa sporočajo, da je močno deževje v zimskih in zgodnjih pomladanskih mesecih močno vplivalo tako na količino kot kakovost tega žita, ki velja za zelo občutljivo. Še sredi junija so v Franciji pričakovali 37,8 milijona ton pridelka, kar bi bilo za poldrugi milijon več kot lani, a po zadnjih ocenah bo pridelka 33,2 milijona ton. Medletno bo za tri milijone ton upadel tudi pridelek nemških žitnih polj, za dva milijona pridelek danskih polj, po milijon ton manj pa naj bi pridelali tudi v baltskih državah, na poljskih, švedskih ter britanskih kmetijah, izhaja iz podatkov, ki so jih zbrali pri Bloombergu.

Pa Slovenija?

Tudi pridelek pšenice v Prekmurju je za 25 odstotkov slabši kot lani, ob koncu žetve v severovzhodu Slovenije pravi Branko Virag, član uprave skupine Panvita in predsednik sekcije kmetijskih podjetij pri zbornici kmetijskih in živilskih podjetij. »Zaradi obilice dežja podoben upad pričakujejo v okolici Ptuja, kjer se je žetev začela te dni. Rezultat manjše ponudbe bo seveda višja cena tako krušne kot krmne pšenice. Posledično bi to lahko pomenilo rast cen tako kruha in testenin kot tudi mesa na policah slovenskih trgovin. Tovrstno tveganje nosimo pridelovalci sami, v nasprotju s točo in viharji pridelka pred čezmernim dežjem ne moremo zavarovati. Stekle so nekatere pobude za subvencije, a še ni nič dorečenega,« pove Virag, ki zaradi sprememb v okolju pričakuje, da bi cene hrane v prihodnje lahko še rasle tako v Sloveniji kot Evropi in drugod po svetu.

Pogajalska moč pridelovalcev raste

Agrarni ekonomist Aleš Kuhar razloži, da se najkakovostnejša pšenica uporablja za peko in preostala živila, manj kakovostna pa za krmo. Delež najkakovostnejše pšenice, tako imenovane krušne pšenice, niha med 50 do 70 odstotki pridelka. »Pšenica je zahteven kmetijski pridelek in manjše kmetije, kot so številne slovenske, si težjo privoščijo tako dobro obvladovati tveganja, kot nekaj stokrat večje kmetije na Madžarskem. Tudi naravne danosti za gojenje niso idealne. V nekaterih sezonah delež upade, in to se dogaja letos, nekaj podobnega tudi v prejšnjih letih. Posledično so slovenska živilska podjetja prisiljena uvoziti pšenice za dve tretjini potreb,« pove Kuhar, ki pričakuje, da se bo pritisk na višje cene pšenice zgodil tudi v Sloveniji. Ocenjuje, da je po zaslugi več let velike gospodarske rasti in dobrega vzdušja slovenskih porabnikov dvig cen v maloprodaji lažje izvedljiv, s tem pa se izboljšuje tudi pogajalsko izhodišče domačih pridelovalcev.

Kdaj lahko pričakujemo višje cene kruha?

Cena kruha in izdelkov iz žit v zadnjih letih počasi, a vztrajno raste, pokažejo podatki državnega statističnega urada. V prvem letošnjem polletju je bila cena za 0,8 odstotka višja kot lani, kar je sicer manj od celotne rasti cen košarice potrošniških dobrin (v polletju so se cene zvišale za 1,6 odstotka). Sam kruh se je podražil za 1,6 odstotka, moka za 2,7 odstotka.

Direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS Tatjana Zagorc opozori, da maloprodajnih cen ne krojijo pridelovalci in predelovalci. "Zmotno je misliti, da se vsakokratno zvišanje cen inputov (surovine, energije, storitev) avtomatsko prenese na ceno, ki jo vidi porabnik. Dvig cene je treba trgovcu napovedati. Ta si najpogosteje vzame kar nekaj časa, da nazadnje tudi po nekaj mesecih od napovedi dviga cene ne potrdi. Pogosto je potrebnih tudi šest ali več mesecev, da se majhen delež podražitve prenese v drobnoprodajno ceno. Ko se dogajajo spremembe na različnih trgih, je potreben čas, da se vidi, kakšne so in koliko časa bodo trajale, preden se podamo v ocenjevanje škode ali hitrosti dviga cen po celi verigi. Ponavadi pa so spremembe cen posledica slabše letine, nižje kakovosti, pomanjkanja ne nekem širšem območju, kar vodi v tekmo po nakupu preostanka dobrih surovin, katerim cena narašča," pove Tatjana Zagorc.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kako diha trg kmetijskih in gozdarskih strojev

Kakšne traktorje in druge stroje kupujejo kmetje ter kaj se dogaja s cenami, smo preverili na novem sejmu kmetijske in gozdarske...

AGROBIZ
Novice
Novice Reportaža: Kljub snegu cveti prodaja domače zelenjave z ljubljanskih kmetij 1

Pot dobrot vas popelje na 23 kmetij na obrobju Ljubljane – v Savljah, Klečah in na Ježici, kjer lahko kupite vse od krompirja, kislega...

AGROBIZ
Novice
Novice Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače 4

Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko...

AGROBIZ
Novice
Novice Dileme ekološkega sadjarja: kako dobiti pravo sorto jabolk 5

»To, kar je dobrega na evropskem trgu, ni dosegljivo za nas vrtičkarje,« pravi Janez Trstenjak

AGROBIZ
Novice
Novice Humko bo zagnal proizvodnjo ob največjem zaporu v jugovzhodni Evropi

Zraven zapora v Sremski Mitrovici bodo proizvajali humus, substrate in gnojila

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Uganete, kateri štirje finalisti so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019? 4

Štirje od sedmih finalistov, ki jih predstavljamo, so zmagovalci letošnjega natečaja Agrobiznis! Razglasili jih bomo danes na 6....

AGROBIZ
Novice
Novice Možnosti za razmah ekološkega kmetijstva

Utrinki s petkove konference o ekološkem kmetijstvu

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Beno Bajda, Zadruga Granar ter podjetji G2O in Žganjekuha Kržič so zmagovalci natečaja Agrobiznis 2019

Ekološko oljčno olje, pridobljeno z ultrazvokom je najbolj inovativen izdelek, z regijsko kulinarično znamko Diši po Prekmurju je...