Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Grški jogurti so paradni izdelek kmetije Krevh s Koroškega

Čas branja: 3 min
26.07.2018  12:37  Dopolnjeno: 26.07.2018 14:39
Grški jogurti so paradni izdelek kmetije Krevh s Koroškega

Če ste ljubitelj grškega jogurta, vam priporočamo tistega, ki ga delajo na kmetiji Krevh iz Podgorja pri Slovenj Gradcu. Narejen je iz domačega mleka, ravno prav kremast in polnega okusa, da vas ob vročih dneh ohladi in še nasiti.

Krevhi so živinorejska kmetija z dopolnilno dejavnostjo predelave mleka, sadja in žita. »Pred štirimi leti smo se odločili za predelavo mleka in za to preuredili prostore. V treh do petih letih bi radi zgradili še sirarno z zorilnico, kjer bomo starali sire,« razlaga Mitja Krevh. Organizira predelavo mleka in prodajo mlečnih izdelkov, na kmetiji pa gospodarita njegova starša, mama Danica in oče Jože.

Največ zaslužijo z mlečnimi izdelki

Večino prihodkov ustvarijo s prodajo mlečnih izdelkov, med katerimi prevladujejo jogurti in skuta. Poleg tekočega navadnega in sadnih okusov delajo še probiotične in grške jogurte. Ti so tudi njihov paradni izdelek. Znani so še po skuti, kisli smetani, sirih z raznimi dodatki in mladem siru. Delajo navadno in tudi topljeno maslo gi (ghee). »Predelamo tretjino od 180 tisoč litrov mleka, kolikor ga na leto namolzemo, preostalo pa oddamo Mlekarni Celeia. Če najdemo še koga s surovino za mlečne izdelke, bomo obseg predelave povečali,« napoveduje Mitja Krevh.

Z grškimi jogurti so zadeli okus kupcev

Letos so ponudbo razširili z grškimi jogurti, ki jih delajo v šestih okusih in jih prodajo največ. Ponujajo tudi sedem okusov sadnih jogurtov, sadno-zelenjavni jogurt z okusom maline in rdeče pese ter lahki jogurt z manj mlečne maščobe. Največ povpraševanja pa je po grških, navadnih, jagodnih in vaniljevih jogurtih, skuti in mladem siru.

»Čeprav ponujamo več kot 40 mlečnih izdelkov, pri jogurtih še vidimo možnosti za večjo proizvodnjo,« meni Mitja Krevh. Izziv so tudi zorjeni siri, saj so kupce že navdušili z mladimi siri z dodatki. Danica Krevh jih dela z baziliko, kajenskim poprom, orehi in čilijem. Zanimiv je tudi mladi sir s praženo čebulo in dimljen mladi sir, dodaja Mitja Krevh. Po naročilu pripravijo tudi sirno ploščo s skuto.

Prodajni avtomat za jogurte, skuto in sir

Da so inovativni tudi pri prodaji, so dokazali aprila, ko so na tržnici v Slovenj Gradcu postavili jogurtomat, kjer poleg jogurtov ponujajo tudi skuto in sire. »Zaloge v jogurtomatu spremljam prek aplikacije na pametnem telefonu,« pojasnjuje Mitja Krevh, ki z mamo in sestro skrbi tudi za prodajo na tržnicah, sam pa z mlečnimi izdelki oskrbuje blizu 20 trgovin na Koroškem, v Dravski dolini in v bolj oddaljenih krajih, denimo v Celju in Ribnici na Pohorju. Da lahko zagotovijo nepretrgano hladno verigo do kupca, so pred dvema letoma kupili avto s hladilnikom. Svoja živila prodajajo tudi v trgovinah koroške kmetijske zadruge.

Začeli so s predelavo žit in konolje

»Ves čas smo za svoje potrebe delali mlečne izdelke, od skute in jogurtov do mladega sira. Ob prodaji olja in moke na tržnici sem pomislil, da bi lahko kupcem ponudili še domače mlečne izdelke, s tem pa mleko tržili z višjo dodano vrednostjo. Za predelavo mleka smo se odločili tudi zaradi nizkih odkupnih cen,« se spominja Mitja Krevh.

Za prirejo mleka redijo okoli 30 krav molznic, imajo pa še 30 glav druge goveje živine in prašiče. Pridelujejo tudi piro, ajdo, industrijsko konopljo in toter, kot na Koroškem pravijo ričku, tamkajšnji tipični rastlini z zdravilnimi učinki. Iz ajde in pire delajo moko, iz konoplje in totra pa navadno in hladno stiskano olje.

Ponujajo tudi konopljino in totrovo olje

Na leto stisnejo okoli 200 litrov totrovega olja in pol manj konopljinega. »Za liter olja porabimo od 5,5 do šest kilogramov konopljinih in štiri kilograme totrovih semen,« razlaga Mitja Krevh. »Slovenski trg je preplavljen s konopljinim oljem, zato v zadnjem času prodamo več totrovega olja,« opaža Mitja Krevh, ki za piknike oddaja poseben prostor s hiško in žarom.

Gojijo tudi jagode in kuhajo marmelado. Kmetija ima 12 hektarjev zemlje, od tega tri hektarje gozda. Z mlečnimi izdelki oskrbujejo tudi okoliške šole in vrtce. V decembru pa pripravijo darilne pakete s sirom, olji in čaji.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu