Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju

Čas branja: 2 min
02.08.2018  09:29  Dopolnjeno: 02.08.2018 11:24
Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov
Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju
Foto: Petra Subic

Obveščaj me o novih člankih:  

Adut kmetije Pr' cesarju iz vasi Češnjice pri Moravčah je domača jetrna pašteta. Med šestimi okusi največ prodajo paštete z bučnim oljem in semeni. Delajo še domače mesnine, zaseko in ocvirke. To je poleg turizma na kmetiji nova strast gospodarjev Igorja in Sonje Bizilj, za prirejo mleka in žaganjem lesa.

Mleko sta pobirala že Igorjev ded in oče, sam pa ga je vozil v Ljubljanske mlekarne. Pred 11 leti je revolucijo pomenil izvoz mleka v Italijo. Lotil se ga je tudi Igor Bizilj in mleko začel pobirati še za govedorejsko poslovno združenje GPZ. Nato je s partnerjem odprl podjetje za odkup in prevoz mleka Forbis. Ko je podjetje po šestih letih imelo 40 zaposlenih in 35 tovornjakov ter vsako noč peljalo mleko v Italijo, je Bizilj svoj delež prodal partnerju in izstopil. Poti in dela je bilo ob majhnih sinovih preveč.

Adijo, prireja mleka

Doma je kupil traktor in druge stroje, kmetom pa začel ponujati storitve s kmetijsko mehanizacijo. A ker to ni šlo, saj ima vsak kmet svoje stroje, je po dveh letih vse prodal. Preusmeril se je v gozdarstvo. Kupil je žago in začel prodajati razžagan les. Za neko podjetje je delal oblane deske za embalažo. Ko sta ga čez leto in pol doleteli poškodba in prostorska stiska, se je odločil, da bo ostal na kmetiji in ponujal kmečki turizem.

Od lesa v gostinstvo in turizem

S subvencijo za mladega prevzemnika in posojilom je prenovil prostor za goste, ki jim postrežejo domače mesnine in, seveda, jetrne paštete. Imajo šest okusov – navadno, s čilijem, papriko, bučnim oljem in semeni, česnom, suho klobaso. Ponujajo še domače salame, pivško in kranjsko klobaso, ocvirke, zaseko, telečje hrenovke, vse za žar in koline, pa tudi lokalno posebnost: kašnat šobelj iz prosene kaše in svinjskega mesa. Skupine pogostijo s piknikom, narezkom, poročnim slavjem, praznovanjem rojstnega dne … Sodelujejo s kuharjem in ponujajo tudi catering. Za novo leto pripravijo lesene zabojčke z darilnimi paketi.

Podeželski velnes: brunarice s savno

»Za zimo bi rada na jasi, oddaljeni 300 metrov od kmetije, postavila še tri brunarice s savno in toplar za spanje na seniku,« opisuje Bizilj, kaj si je kot mladi prevzemnik določil za glavni cilj. »Doma bi rada odprla trgovinico s svojimi mesninami in domačo hrano drugih kmetij, gostje bi lahko videli tudi, kako skrbimo za živali in kako poteka predelava,« dodaja.

Čez pet let bi bil zadovoljen z večjo predelavo in prodajo doma in na tržnicah. Jeseni začnejo prodajati tudi na tržnici v BTC v Ljubljani. Čez pet let bi že radi tržili brunarice s savno in kozolec toplar. »Glavno je, da so ljudje pri nas sproščeni in se domače počutijo. Degustacije so prava pot za širjenje kroga kupcev,« še pravi Igor Bizilj.

Meso predelujejo že dve leti

Vsa leta, ko so starši oddajali mleko, so redili prašiče in enega predelali za svoje potrebe. »Če to znamo, zakaj ne bi šli v predelavo mesa kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Imava jo od leta 2016,« je pomislil Bizilj.

Paštete brez konzervansov in umetnih dodatkov

Recepture za mesnine in paštete je razvil z ženo Sonjo, ki skrbi za prodajo in trženje, Igor pa za predelavo in živali. Prašiče pitajo s kuhanim krompirjem, domačim ječmenom, koruzo in zelenjavo. »Vse je brez konzervansov in umetnih dodatkov, paštete nimajo laktoze in glutena,« poudarja Bizilj.

Sonja Bizilj s paštetami oskrbuje lokalne trgovinice, mesnine pa proda na tržnici in na kmetiji. Ta ima osem hektarjev obdelovalne zemlje in pet hektarjev gozda, še tri hektarje pa v najemu. Redijo 11 krav molznic, teličke, prašiče za zakol in predelavo, za domačo rabo pa perutnino.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma