(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju

Čas branja: 2 min
02.08.2018  09:29  Dopolnjeno: 02.08.2018 11:24
Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov
Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju
Foto: Petra Subic

Adut kmetije Pr' cesarju iz vasi Češnjice pri Moravčah je domača jetrna pašteta. Med šestimi okusi največ prodajo paštete z bučnim oljem in semeni. Delajo še domače mesnine, zaseko in ocvirke. To je poleg turizma na kmetiji nova strast gospodarjev Igorja in Sonje Bizilj, za prirejo mleka in žaganjem lesa.

Mleko sta pobirala že Igorjev ded in oče, sam pa ga je vozil v Ljubljanske mlekarne. Pred 11 leti je revolucijo pomenil izvoz mleka v Italijo. Lotil se ga je tudi Igor Bizilj in mleko začel pobirati še za govedorejsko poslovno združenje GPZ. Nato je s partnerjem odprl podjetje za odkup in prevoz mleka Forbis. Ko je podjetje po šestih letih imelo 40 zaposlenih in 35 tovornjakov ter vsako noč peljalo mleko v Italijo, je Bizilj svoj delež prodal partnerju in izstopil. Poti in dela je bilo ob majhnih sinovih preveč.

Adijo, prireja mleka

Doma je kupil traktor in druge stroje, kmetom pa začel ponujati storitve s kmetijsko mehanizacijo. A ker to ni šlo, saj ima vsak kmet svoje stroje, je po dveh letih vse prodal. Preusmeril se je v gozdarstvo. Kupil je žago in začel prodajati razžagan les. Za neko podjetje je delal oblane deske za embalažo. Ko sta ga čez leto in pol doleteli poškodba in prostorska stiska, se je odločil, da bo ostal na kmetiji in ponujal kmečki turizem.

Od lesa v gostinstvo in turizem

S subvencijo za mladega prevzemnika in posojilom je prenovil prostor za goste, ki jim postrežejo domače mesnine in, seveda, jetrne paštete. Imajo šest okusov – navadno, s čilijem, papriko, bučnim oljem in semeni, česnom, suho klobaso. Ponujajo še domače salame, pivško in kranjsko klobaso, ocvirke, zaseko, telečje hrenovke, vse za žar in koline, pa tudi lokalno posebnost: kašnat šobelj iz prosene kaše in svinjskega mesa. Skupine pogostijo s piknikom, narezkom, poročnim slavjem, praznovanjem rojstnega dne … Sodelujejo s kuharjem in ponujajo tudi catering. Za novo leto pripravijo lesene zabojčke z darilnimi paketi.

Podeželski velnes: brunarice s savno

»Za zimo bi rada na jasi, oddaljeni 300 metrov od kmetije, postavila še tri brunarice s savno in toplar za spanje na seniku,« opisuje Bizilj, kaj si je kot mladi prevzemnik določil za glavni cilj. »Doma bi rada odprla trgovinico s svojimi mesninami in domačo hrano drugih kmetij, gostje bi lahko videli tudi, kako skrbimo za živali in kako poteka predelava,« dodaja.

Čez pet let bi bil zadovoljen z večjo predelavo in prodajo doma in na tržnicah. Jeseni začnejo prodajati tudi na tržnici v BTC v Ljubljani. Čez pet let bi že radi tržili brunarice s savno in kozolec toplar. »Glavno je, da so ljudje pri nas sproščeni in se domače počutijo. Degustacije so prava pot za širjenje kroga kupcev,« še pravi Igor Bizilj.

Meso predelujejo že dve leti

Vsa leta, ko so starši oddajali mleko, so redili prašiče in enega predelali za svoje potrebe. »Če to znamo, zakaj ne bi šli v predelavo mesa kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Imava jo od leta 2016,« je pomislil Bizilj.

Paštete brez konzervansov in umetnih dodatkov

Recepture za mesnine in paštete je razvil z ženo Sonjo, ki skrbi za prodajo in trženje, Igor pa za predelavo in živali. Prašiče pitajo s kuhanim krompirjem, domačim ječmenom, koruzo in zelenjavo. »Vse je brez konzervansov in umetnih dodatkov, paštete nimajo laktoze in glutena,« poudarja Bizilj.

Sonja Bizilj s paštetami oskrbuje lokalne trgovinice, mesnine pa proda na tržnici in na kmetiji. Ta ima osem hektarjev obdelovalne zemlje in pet hektarjev gozda, še tri hektarje pa v najemu. Redijo 11 krav molznic, teličke, prašiče za zakol in predelavo, za domačo rabo pa perutnino.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...