Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju

Čas branja: 2 min
02.08.2018  09:29  Dopolnjeno: 02.08.2018 11:24
Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov
Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju
Foto: Petra Subic

Obveščaj me o novih člankih:  
Adut dodaj
Sonja Bizilj dodaj
Ljubljanske mlekarne dodaj
Igor Bizilj dodaj
BTC dodaj

Adut kmetije Pr' cesarju iz vasi Češnjice pri Moravčah je domača jetrna pašteta. Med šestimi okusi največ prodajo paštete z bučnim oljem in semeni. Delajo še domače mesnine, zaseko in ocvirke. To je poleg turizma na kmetiji nova strast gospodarjev Igorja in Sonje Bizilj, za prirejo mleka in žaganjem lesa.

Mleko sta pobirala že Igorjev ded in oče, sam pa ga je vozil v Ljubljanske mlekarne. Pred 11 leti je revolucijo pomenil izvoz mleka v Italijo. Lotil se ga je tudi Igor Bizilj in mleko začel pobirati še za govedorejsko poslovno združenje GPZ. Nato je s partnerjem odprl podjetje za odkup in prevoz mleka Forbis. Ko je podjetje po šestih letih imelo 40 zaposlenih in 35 tovornjakov ter vsako noč peljalo mleko v Italijo, je Bizilj svoj delež prodal partnerju in izstopil. Poti in dela je bilo ob majhnih sinovih preveč.

Adijo, prireja mleka

Doma je kupil traktor in druge stroje, kmetom pa začel ponujati storitve s kmetijsko mehanizacijo. A ker to ni šlo, saj ima vsak kmet svoje stroje, je po dveh letih vse prodal. Preusmeril se je v gozdarstvo. Kupil je žago in začel prodajati razžagan les. Za neko podjetje je delal oblane deske za embalažo. Ko sta ga čez leto in pol doleteli poškodba in prostorska stiska, se je odločil, da bo ostal na kmetiji in ponujal kmečki turizem.

Od lesa v gostinstvo in turizem

S subvencijo za mladega prevzemnika in posojilom je prenovil prostor za goste, ki jim postrežejo domače mesnine in, seveda, jetrne paštete. Imajo šest okusov – navadno, s čilijem, papriko, bučnim oljem in semeni, česnom, suho klobaso. Ponujajo še domače salame, pivško in kranjsko klobaso, ocvirke, zaseko, telečje hrenovke, vse za žar in koline, pa tudi lokalno posebnost: kašnat šobelj iz prosene kaše in svinjskega mesa. Skupine pogostijo s piknikom, narezkom, poročnim slavjem, praznovanjem rojstnega dne … Sodelujejo s kuharjem in ponujajo tudi catering. Za novo leto pripravijo lesene zabojčke z darilnimi paketi.

Podeželski velnes: brunarice s savno

»Za zimo bi rada na jasi, oddaljeni 300 metrov od kmetije, postavila še tri brunarice s savno in toplar za spanje na seniku,« opisuje Bizilj, kaj si je kot mladi prevzemnik določil za glavni cilj. »Doma bi rada odprla trgovinico s svojimi mesninami in domačo hrano drugih kmetij, gostje bi lahko videli tudi, kako skrbimo za živali in kako poteka predelava,« dodaja.

Čez pet let bi bil zadovoljen z večjo predelavo in prodajo doma in na tržnicah. Jeseni začnejo prodajati tudi na tržnici v BTC v Ljubljani. Čez pet let bi že radi tržili brunarice s savno in kozolec toplar. »Glavno je, da so ljudje pri nas sproščeni in se domače počutijo. Degustacije so prava pot za širjenje kroga kupcev,« še pravi Igor Bizilj.

Meso predelujejo že dve leti

Vsa leta, ko so starši oddajali mleko, so redili prašiče in enega predelali za svoje potrebe. »Če to znamo, zakaj ne bi šli v predelavo mesa kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Imava jo od leta 2016,« je pomislil Bizilj.

Paštete brez konzervansov in umetnih dodatkov

Recepture za mesnine in paštete je razvil z ženo Sonjo, ki skrbi za prodajo in trženje, Igor pa za predelavo in živali. Prašiče pitajo s kuhanim krompirjem, domačim ječmenom, koruzo in zelenjavo. »Vse je brez konzervansov in umetnih dodatkov, paštete nimajo laktoze in glutena,« poudarja Bizilj.

Sonja Bizilj s paštetami oskrbuje lokalne trgovinice, mesnine pa proda na tržnici in na kmetiji. Ta ima osem hektarjev obdelovalne zemlje in pet hektarjev gozda, še tri hektarje pa v najemu. Redijo 11 krav molznic, teličke, prašiče za zakol in predelavo, za domačo rabo pa perutnino.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...