Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju

Čas branja: 2 min
02.08.2018  09:29  Dopolnjeno: 02.08.2018 11:24
Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov
Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju
Foto: Petra Subic

Adut kmetije Pr' cesarju iz vasi Češnjice pri Moravčah je domača jetrna pašteta. Med šestimi okusi največ prodajo paštete z bučnim oljem in semeni. Delajo še domače mesnine, zaseko in ocvirke. To je poleg turizma na kmetiji nova strast gospodarjev Igorja in Sonje Bizilj, za prirejo mleka in žaganjem lesa.

Mleko sta pobirala že Igorjev ded in oče, sam pa ga je vozil v Ljubljanske mlekarne. Pred 11 leti je revolucijo pomenil izvoz mleka v Italijo. Lotil se ga je tudi Igor Bizilj in mleko začel pobirati še za govedorejsko poslovno združenje GPZ. Nato je s partnerjem odprl podjetje za odkup in prevoz mleka Forbis. Ko je podjetje po šestih letih imelo 40 zaposlenih in 35 tovornjakov ter vsako noč peljalo mleko v Italijo, je Bizilj svoj delež prodal partnerju in izstopil. Poti in dela je bilo ob majhnih sinovih preveč.

Adijo, prireja mleka

Doma je kupil traktor in druge stroje, kmetom pa začel ponujati storitve s kmetijsko mehanizacijo. A ker to ni šlo, saj ima vsak kmet svoje stroje, je po dveh letih vse prodal. Preusmeril se je v gozdarstvo. Kupil je žago in začel prodajati razžagan les. Za neko podjetje je delal oblane deske za embalažo. Ko sta ga čez leto in pol doleteli poškodba in prostorska stiska, se je odločil, da bo ostal na kmetiji in ponujal kmečki turizem.

Od lesa v gostinstvo in turizem

S subvencijo za mladega prevzemnika in posojilom je prenovil prostor za goste, ki jim postrežejo domače mesnine in, seveda, jetrne paštete. Imajo šest okusov – navadno, s čilijem, papriko, bučnim oljem in semeni, česnom, suho klobaso. Ponujajo še domače salame, pivško in kranjsko klobaso, ocvirke, zaseko, telečje hrenovke, vse za žar in koline, pa tudi lokalno posebnost: kašnat šobelj iz prosene kaše in svinjskega mesa. Skupine pogostijo s piknikom, narezkom, poročnim slavjem, praznovanjem rojstnega dne … Sodelujejo s kuharjem in ponujajo tudi catering. Za novo leto pripravijo lesene zabojčke z darilnimi paketi.

Podeželski velnes: brunarice s savno

»Za zimo bi rada na jasi, oddaljeni 300 metrov od kmetije, postavila še tri brunarice s savno in toplar za spanje na seniku,« opisuje Bizilj, kaj si je kot mladi prevzemnik določil za glavni cilj. »Doma bi rada odprla trgovinico s svojimi mesninami in domačo hrano drugih kmetij, gostje bi lahko videli tudi, kako skrbimo za živali in kako poteka predelava,« dodaja.

Čez pet let bi bil zadovoljen z večjo predelavo in prodajo doma in na tržnicah. Jeseni začnejo prodajati tudi na tržnici v BTC v Ljubljani. Čez pet let bi že radi tržili brunarice s savno in kozolec toplar. »Glavno je, da so ljudje pri nas sproščeni in se domače počutijo. Degustacije so prava pot za širjenje kroga kupcev,« še pravi Igor Bizilj.

Meso predelujejo že dve leti

Vsa leta, ko so starši oddajali mleko, so redili prašiče in enega predelali za svoje potrebe. »Če to znamo, zakaj ne bi šli v predelavo mesa kot dopolnilno dejavnost na kmetiji. Imava jo od leta 2016,« je pomislil Bizilj.

Paštete brez konzervansov in umetnih dodatkov

Recepture za mesnine in paštete je razvil z ženo Sonjo, ki skrbi za prodajo in trženje, Igor pa za predelavo in živali. Prašiče pitajo s kuhanim krompirjem, domačim ječmenom, koruzo in zelenjavo. »Vse je brez konzervansov in umetnih dodatkov, paštete nimajo laktoze in glutena,« poudarja Bizilj.

Sonja Bizilj s paštetami oskrbuje lokalne trgovinice, mesnine pa proda na tržnici in na kmetiji. Ta ima osem hektarjev obdelovalne zemlje in pet hektarjev gozda, še tri hektarje pa v najemu. Redijo 11 krav molznic, teličke, prašiče za zakol in predelavo, za domačo rabo pa perutnino.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji