Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku

Čas branja: 3 min
02.08.2018  11:25  Dopolnjeno: 02.08.2018 12:27
Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo
Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku
V tej vročini se lahko gosti na domačiji Firbas osvežijo v tem čebru.
Foto: Petra Šubic

Bojan Firbas od lani gospodari na domačiji Firbas pri Lenartu, ki se s turizmom ukvarja že 25 let. Kar sami pridelajo, ponudijo gostom. Novost sta glamping in spanje na seniku. Mamina kuhinja slovi s Firbasovo gibanico in mesom iz tünke.

Leta 1993 so se lotili izletniškega turizma. Pogostijo lahko 50 gostov, za 30 pa imajo prostora v sobah in apartmajih. Od lani imajo tudi hiški za glamping, kmalu bodo ponujali še spanje na seniku. Postelje se začnejo polniti po veliki noči do krompirjevih počitnic, ko prevladujejo domači gosti. Teh je 60 odstotkov, 40 odstotkov je tujcev. Najbolj veseli pa so tistih, ki vsaj trikrat prenočijo. Največ tujih gostov je iz Nemčije, Francije in Italije, vse več je Nizozemcev in Angležev.

Več hrušk in lepše sobe

»V petih letih bi radi obnovili in povečali sobe. Vanje bi preuredili stari del hleva. Povečali bi radi tudi pridelek viljamovk,« napoveduje Firbas. Viljamovke jim rasejo na 400 drevesih, lani pa je najel še en sadovnjak.

»Težava na območju od Maribora do Lendave ni v ponudbi, ki je dovolj pestra, ampak v slabem trženju, s katerim ne pritegnemo bolj petičnih gostov,« meni Bojan Firbas. Po novem gostom ponuja tudi električna kolesa za raziskovanje mineralnih vrelcev v tistem delu Slovenskih goric, za bolj zagrizene športnike tudi obisk Prlekije. Električna kolesa so kupili prek društva LAS Ovtar. Gsotom priporočajo obisk tudi drugih turističnih kmetij v okolici v želji, da bi čim dlje ostali pri njih.

Obilo doživetij

Gostje pri njih hodijo bosi po travi. Si ogledajo in krmijo živali na kmetiji, uživajo v lokostrelstvu in odbojki. Osvežijo se lahko v lesenem čebru v vodi. Sodelujejo lahko pri trgatvi in kolinah. Praznujejo veliko noč, novo leto, martinovanje …

Večino hrane, ki jo na domačiji Firbas ponujajo gostom, pridelajo sami – sadje, zelenjavo, meso in vino. Sami delajo hruškov sok in žganje iz viljamovk. Zgodba domačije sloni na hruški, dodali bodo nove izdelke iz nje. Gostom strežejo le sokove in vino, ne pa piva, ore in kokakole. Odkupujejo le ajdovo kašo. Redijo prašiče, kokoši, zajce, konje in govedo za meso, imajo tudi teličke. Mladi gospodar v okolici pogreša več podjetnih kmetij, ki bi tržile vrhunske domače dobrote, da bi zaokrožil ponudbo s kakovostjo po dostopni ceni.

Preimenovali so se v domačijo Firbas

Zadnjih deset let se tržijo kot domačija Firbas. »S tem smo se hoteli odmakniti od prevarantskih turističnih kmetij, ki to niso, so le prebarvana garaža, postajališče, vinotoč. Zmeda je bila med gosti, ker je nekaj ljudi izigralo koncept turistične kmetije. Mi smo se s širjenjem ponudbe s hruškovim žganjem in sokom preimenovali, da se od njih odmaknemo,« pravi Bojan Firbas. Domačija Firbas ima 12 hektarjev zemlje z gozdom, slab hektar vinograda in 1,5 hektarja velik sadovnjak.

Najbolj dragoceni so gosti, ki prespijo

Najraje imajo goste, ki najamejo sobo ali apartma. Brez rezervacije ne ponuajo nedeljskih kosil, a tudi naključni gost dobi juho in narezek. »Ne konkuriramo gostilnam, ki ponujajo jedi po naročilu. Smo le kmetija. Vse poskušamo prodati z dodano vrednostjo. V okolici iščem nekoga, ki bi po naših receptih in za ime domačije Firbas delal mesnine,« še pravi mladi gospodar, ki bo subvencijo za mladega prevzemnika porabil za rastlinjak, del hleva in ograjo.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji