Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno podporo
Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd  Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v Tolminu in Kranjski Gori, preizkušajo tudi granatna jabolka
Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Nasvet: Kaj želijo kupci pred nakupom izvedeti o sadju Lokalni sadjarji lahko za sadje z oznako eko ali izbrana kakovost nastavijo do 50 odstotkov višjo ceno, pravijo v Aragonu
 (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? (video) Koliko hrane odvržete med odpadke? V razmislek ob svetovnem dnevu hrane

Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi

Čas branja: 2 min
07.08.2018  12:19  Dopolnjeno: 07.08.2018 12:31
So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja
Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi
"Pred štirim leti sem začela iz sadja delati sadne lističe. Najprej iz kutin, potem pa smo uporabili še drugo sadje, ko je dozorelo. Tako predelano sadje poznajo v Rusiji, od koder prihajam, recept pa sem malo prilagodila. Ne dodajamo ničesar, niti sladkorja," pravi Julia Vodnjov, ki z možem Klemnom vodi ekološko sadnjarsko kmetijo iz Zagriča pri Primskovem.

Klemen in Julia Vodnjov obdelujeta sedem hektarjev ekoloških sadovnjakov, nove pa z zelenim gnojenjem še urejajo. Poleg soka iz aronije, ki ga imajo največ, ponujajo še sadne lističe ali sadno usnje, kjer pire iz kuhanega sadja vso noč sušijo v dehidratorju, da spominja na sadni čips.

Del kmetije s hišo v Zagriču pri Primskovem, kjer živita s štirimi malimi otroki, je Klemen Vodnjov kupil pred več kot 15 leti. Zemljišče je očistil in posadil prva sadna drevesa, obnovil hišo, v naslednjih letih pa je sadovnjake širil z dokupom zemljišč.

Prevladujejo aronija, orehi in lešniki

Na treh lokacijah v krogu 35 kilometrov imajo okoli deset hektarjev zemlje, od tega je sedem hektarjev intenzivnih sadovnjakov. Na delu preostale zemlje bo po zelenem gnojenju zrasel nov sadovnjak, nekaj pa je travnikov.

Sadovnjaki so v ekološki kontroli. Imajo štiri hektarje leske, dva hektarja orehov in hektar mešanega sadovnjaka, kjer prevladuje aronija. Poleg aronije, lešnikov in orehov imajo še nekaj vrst starih dreves, zlasti jabolk, hrušk, sliv in češenj, nekaj pa je tudi murv.

Sadni lističi so prodajni hit

Četrto leto sadje predelujejo v ekološki sok iz aronije, sušeno aronijo, aronijo v prahu, sadne lističe iz različnih vrst sadja, ponujajo tudi sušene in luščene lešnike in orehe. Najbolj zanimivi za prodajo so sadni lističi. »Njihova zgodba se je pred štirimi leti začela s kutino. Nismo vedeli, kaj bi z njo naredili. Ker prihajam iz Rusije, sem tam našla zanimive recepte in jih prilagodila našim razmeram,« pravi Julia Vodnjov. Iz različnih vrst sadja skuha pire, v pekaču pa ga vso noč suši v dehidratorju in nareže na lističe. Sadni lističi so zdrava zamenjava za čips ali sladkarije in priljubljeni med ljubitelji zdrave hrane in družin z malimi otroki.

Prvi med

Julia Vodnjov zadnja leta tudi čebelari, a za 20 panjev nima ekološkega certifikata. Uporablja ekološke satne osnove, zdravi z zdravili, dovoljenimi v ekološkem čebelarstvu, le sladkor ni ekološki. Letos je prvič točila med, suši cvetni prah, lotila se bo tudi propolisa.

Večino sami prodajo

Trenutno je pri njih čas aronije, saj je 500 grmičkov lepo obrodilo. »Ne prevladujejo jabolka, ampak lešniki in orehi, ki dozorijo jeseni. Kot kaže, bo lepa letina,« dodaja Julia Vodnjov, ki predela vso sadje. Prodaja ga na domu, prek družbenih omrežij, na raznih prireditvah in tržnicah, sodeluje tudi z Zelenim zabojčkom iz Ljubljane. »Sami bi radi vse prodali ali morda še enemu večjemu odkupovalcu, ne razmišljam pa o širitvi prodaje v trgovine,« pravi Julia Vodnjov.

Širili se bodo v turizem

Pozimi načrtujejo nakup stroja za luščenje orehov in lešnikov, zidanje sušilnice in preureditev 400 let starega dvorca v Dolenjih Laknicah pri Šmarjeških Toplicah v novo ekološko hišo za turizem. Ponujali bodo le prenočišča, ne pa tudi hrane.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Največja slovenska farma krav mlekaric pred prodajo

Farme Ihan, ki so nenehno v težavah, bi se po prodaji osredotočile na prašičerejo

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kje sta in kako poslujeta največja slovenska oljkarja 3

Podjetnika Davor Dubokovič in Uroš Gorjanc sta na Crvenem vrhu pri Savudriji vložila tri milijone evrov v posestvo, na katerem sta...

AGROBIZ
Novice
Novice Za Luko Dončićem odhaja v ZDA tudi poli 3

Malo po začetku lige NBA, kjer bo debitiral najboljši evropski košarkar, bo na vzhodni obali ZDA stekla prodaja salame poli

AGROBIZ
Novice
Novice Kako dobro poznate butične domače sire? 37

Da prvi festival slovenskih sirov, ki je bil prejšnji teden ob 20. obletnici Združenja kmečkih sirarjev, ne bo šel prehitro v pozabo,...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako mlekarna Krepko širi prodajo v Avstrijo

Zgodba o tem, kako lahko s čezmejnim povezovanjem prodrete na nov trg

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetijstvo v precepu: med tradicijo in digitalizacijo ter robotizacijo

Nekateri v kmetijstvu zagovarjajo tradicijo, drugi popolnoma novo smer - digitalizacijo in robotizacijo. Vse, ki se s kmetijstvom...

AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 6

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Ste vedeli, da vsa vina niso primerna za stroge vegane? 15

V kleti lahko vino pride v stik s snovmi živalskega izvora, ki lahko v sledeh ostanejo v vinu