Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi

Čas branja: 2 min
07.08.2018  12:19  Dopolnjeno: 07.08.2018 12:31
So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja
Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi
"Pred štirim leti sem začela iz sadja delati sadne lističe. Najprej iz kutin, potem pa smo uporabili še drugo sadje, ko je dozorelo. Tako predelano sadje poznajo v Rusiji, od koder prihajam, recept pa sem malo prilagodila. Ne dodajamo ničesar, niti sladkorja," pravi Julia Vodnjov, ki z možem Klemnom vodi ekološko sadnjarsko kmetijo iz Zagriča pri Primskovem.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Klemen in Julia Vodnjov obdelujeta sedem hektarjev ekoloških sadovnjakov, nove pa z zelenim gnojenjem še urejajo. Poleg soka iz aronije, ki ga imajo največ, ponujajo še sadne lističe ali sadno usnje, kjer pire iz kuhanega sadja vso noč sušijo v dehidratorju, da spominja na sadni čips.

Del kmetije s hišo v Zagriču pri Primskovem, kjer živita s štirimi malimi otroki, je Klemen Vodnjov kupil pred več kot 15 leti. Zemljišče je očistil in posadil prva sadna drevesa, obnovil hišo, v naslednjih letih pa je sadovnjake širil z dokupom zemljišč.

Prevladujejo aronija, orehi in lešniki

Na treh lokacijah v krogu 35 kilometrov imajo okoli deset hektarjev zemlje, od tega je sedem hektarjev intenzivnih sadovnjakov. Na delu preostale zemlje bo po zelenem gnojenju zrasel nov sadovnjak, nekaj pa je travnikov.

Sadovnjaki so v ekološki kontroli. Imajo štiri hektarje leske, dva hektarja orehov in hektar mešanega sadovnjaka, kjer prevladuje aronija. Poleg aronije, lešnikov in orehov imajo še nekaj vrst starih dreves, zlasti jabolk, hrušk, sliv in češenj, nekaj pa je tudi murv.

Sadni lističi so prodajni hit

Četrto leto sadje predelujejo v ekološki sok iz aronije, sušeno aronijo, aronijo v prahu, sadne lističe iz različnih vrst sadja, ponujajo tudi sušene in luščene lešnike in orehe. Najbolj zanimivi za prodajo so sadni lističi. »Njihova zgodba se je pred štirimi leti začela s kutino. Nismo vedeli, kaj bi z njo naredili. Ker prihajam iz Rusije, sem tam našla zanimive recepte in jih prilagodila našim razmeram,« pravi Julia Vodnjov. Iz različnih vrst sadja skuha pire, v pekaču pa ga vso noč suši v dehidratorju in nareže na lističe. Sadni lističi so zdrava zamenjava za čips ali sladkarije in priljubljeni med ljubitelji zdrave hrane in družin z malimi otroki.

Prvi med

Julia Vodnjov zadnja leta tudi čebelari, a za 20 panjev nima ekološkega certifikata. Uporablja ekološke satne osnove, zdravi z zdravili, dovoljenimi v ekološkem čebelarstvu, le sladkor ni ekološki. Letos je prvič točila med, suši cvetni prah, lotila se bo tudi propolisa.

Večino sami prodajo

Trenutno je pri njih čas aronije, saj je 500 grmičkov lepo obrodilo. »Ne prevladujejo jabolka, ampak lešniki in orehi, ki dozorijo jeseni. Kot kaže, bo lepa letina,« dodaja Julia Vodnjov, ki predela vso sadje. Prodaja ga na domu, prek družbenih omrežij, na raznih prireditvah in tržnicah, sodeluje tudi z Zelenim zabojčkom iz Ljubljane. »Sami bi radi vse prodali ali morda še enemu večjemu odkupovalcu, ne razmišljam pa o širitvi prodaje v trgovine,« pravi Julia Vodnjov.

Širili se bodo v turizem

Pozimi načrtujejo nakup stroja za luščenje orehov in lešnikov, zidanje sušilnice in preureditev 400 let starega dvorca v Dolenjih Laknicah pri Šmarjeških Toplicah v novo ekološko hišo za turizem. Ponujali bodo le prenočišča, ne pa tudi hrane.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...