Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji
Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Nasvet: Kaj lahko izboljšate pri trženju domače hrane Dobro trženje lokalne hrane je intenzivno komuniciranje vsega, kar pridelovalec je in kar je dobrega pri njegovi ponudbi, kmetiji ali zadrugi.

Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi

Čas branja: 2 min
07.08.2018  12:19  Dopolnjeno: 07.08.2018 12:31
So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja
Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi
"Pred štirim leti sem začela iz sadja delati sadne lističe. Najprej iz kutin, potem pa smo uporabili še drugo sadje, ko je dozorelo. Tako predelano sadje poznajo v Rusiji, od koder prihajam, recept pa sem malo prilagodila. Ne dodajamo ničesar, niti sladkorja," pravi Julia Vodnjov, ki z možem Klemnom vodi ekološko sadnjarsko kmetijo iz Zagriča pri Primskovem.

Klemen in Julia Vodnjov obdelujeta sedem hektarjev ekoloških sadovnjakov, nove pa z zelenim gnojenjem še urejajo. Poleg soka iz aronije, ki ga imajo največ, ponujajo še sadne lističe ali sadno usnje, kjer pire iz kuhanega sadja vso noč sušijo v dehidratorju, da spominja na sadni čips.

Del kmetije s hišo v Zagriču pri Primskovem, kjer živita s štirimi malimi otroki, je Klemen Vodnjov kupil pred več kot 15 leti. Zemljišče je očistil in posadil prva sadna drevesa, obnovil hišo, v naslednjih letih pa je sadovnjake širil z dokupom zemljišč.

Prevladujejo aronija, orehi in lešniki

Na treh lokacijah v krogu 35 kilometrov imajo okoli deset hektarjev zemlje, od tega je sedem hektarjev intenzivnih sadovnjakov. Na delu preostale zemlje bo po zelenem gnojenju zrasel nov sadovnjak, nekaj pa je travnikov.

Sadovnjaki so v ekološki kontroli. Imajo štiri hektarje leske, dva hektarja orehov in hektar mešanega sadovnjaka, kjer prevladuje aronija. Poleg aronije, lešnikov in orehov imajo še nekaj vrst starih dreves, zlasti jabolk, hrušk, sliv in češenj, nekaj pa je tudi murv.

Sadni lističi so prodajni hit

Četrto leto sadje predelujejo v ekološki sok iz aronije, sušeno aronijo, aronijo v prahu, sadne lističe iz različnih vrst sadja, ponujajo tudi sušene in luščene lešnike in orehe. Najbolj zanimivi za prodajo so sadni lističi. »Njihova zgodba se je pred štirimi leti začela s kutino. Nismo vedeli, kaj bi z njo naredili. Ker prihajam iz Rusije, sem tam našla zanimive recepte in jih prilagodila našim razmeram,« pravi Julia Vodnjov. Iz različnih vrst sadja skuha pire, v pekaču pa ga vso noč suši v dehidratorju in nareže na lističe. Sadni lističi so zdrava zamenjava za čips ali sladkarije in priljubljeni med ljubitelji zdrave hrane in družin z malimi otroki.

Prvi med

Julia Vodnjov zadnja leta tudi čebelari, a za 20 panjev nima ekološkega certifikata. Uporablja ekološke satne osnove, zdravi z zdravili, dovoljenimi v ekološkem čebelarstvu, le sladkor ni ekološki. Letos je prvič točila med, suši cvetni prah, lotila se bo tudi propolisa.

Večino sami prodajo

Trenutno je pri njih čas aronije, saj je 500 grmičkov lepo obrodilo. »Ne prevladujejo jabolka, ampak lešniki in orehi, ki dozorijo jeseni. Kot kaže, bo lepa letina,« dodaja Julia Vodnjov, ki predela vso sadje. Prodaja ga na domu, prek družbenih omrežij, na raznih prireditvah in tržnicah, sodeluje tudi z Zelenim zabojčkom iz Ljubljane. »Sami bi radi vse prodali ali morda še enemu večjemu odkupovalcu, ne razmišljam pa o širitvi prodaje v trgovine,« pravi Julia Vodnjov.

Širili se bodo v turizem

Pozimi načrtujejo nakup stroja za luščenje orehov in lešnikov, zidanje sušilnice in preureditev 400 let starega dvorca v Dolenjih Laknicah pri Šmarjeških Toplicah v novo ekološko hišo za turizem. Ponujali bodo le prenočišča, ne pa tudi hrane.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...