Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto

Čas branja: 3 min
07.08.2018  14:34  Dopolnjeno: 07.08.2018 14:55
Širijo se v gostinstvo, z vinarjem iz avstrijske Štajerske pa bodo skupaj začeli čezmejno prodajo vina
Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto
Vinska klet Steyer je hiša dišečega traminca.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

S sončničnim in bučnim oljem vinska klet Steyer iz Apač, ki sodi med najsodobnejše kleti pri nas, lepo dopolnjuje ponudbo svojih vin. Širijo se v gostinstvo in povečujejo izvoz vina. V Steyerjevi kleti kraljuje dišeči traminec.

Vinogradniško kmetijo z novo vinsko kletjo vodi Danilo Steyer. Leta 1934 je njegov ded začel kot kovač, oče je nadaljeval s poljedelstvom in živinorejo, sam pa razvija vinsko zgodbo.

Butična ponudba bučnega in sončničnega olja

Kmetija ima 30 hektarjev zemlje, od tega osem hektarjev v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč. Vinogradi so na 20 hektarjih, na desetih hektarjih njiv pa gojijo oljnice – sončnice in buče za hladno stisnjeno olje. Ponujajo tudi olje iz grozdnih pečk, bučnega pa zanje delajo v Oljarni Kocbek. Lani so pridelali štiri tone sončničnih semen in dobili tisoč litrov olja. Pri hladnem stiskanju za liter olja porabijo od tri do štiri kilograme semen, razlaga Danilo Steyer.

Živijo od pridelave in prodaje vina

»Živimo od 20 hektarjev vinogradov, integrirane pridelave grozdja in prodaje vina,« dodaja. Vinogradi so v ukrepu KOPOP, pripravljajo se na opustitev uporabe glifosata. Prvo vino je Danilo Steyer pridelal in prodal še med študijem na biotehniški fakulteti. Prvi vinograd imajo slabih 20 let.

Od 20 je skoraj 11 hektarjev zasajenih z dišečim tramincem, pridelki so majhni, iz tone grozdja dobijo le okoli 550 litrov vina. Na devetih hektarjih trgajo chardonnay, sauvignon, renski rizling in avtohtono sorto ranina … Pri njej se trgatev najprej začne, okoli 20. avgusta. Gre za svežo sadno zvrst, primerno za vroče poletne dni.

Vsako leto bi radi napolnili sto tisoč buteljk vina

Ponujajo tri skupine vin. Vina Steyer s svetlo etiketo in navojnim zamaškom so iz sveže sadne linije. Vina Steyer Mark zorijo v hrastovih in akacijevih sodih. V liniji Steyer Vaneja pa so predikati in penine, tudi iz dišečega traminca.

30 odstotkov vina že izvozijo

Radi bi pridelali sto tisoč buteljk vina na leto, pravi Danilo Steyer. Izvozijo 30 odstotkov vina, drugo prodajo v Sloveniji. Vina prodajajo v 16 držav po Evropi, že 16 let na Japonsko, štiri leta na Kitajsko, tri leta še v Izrael. Potencial za izvoz evropskih vin Danilo Steyer vidi v Novi Zelandiji, Avstraliji in Čilu.

Veseli so kupcev, ki pridejo na kmetijo

»Enkrat na leto je dobro obiskati vsakega kupca, to poskušam izpolniti,« dodaja. Končni kupec, ki naroči po spletu, jih obišče in začuti njihovo zgodbo, je zanje najpomembnejši. Oskrbujejo tudi izbrane vinoteke in restavracije.

»Naše vino odlikuje edinstven terroir Radgonsko-Kapelskih goric, ki premorejo le tisoč hektarjev vinogradov. A so turistično in kulinarično preslabo znana regija, bolje moramo tržiti butičnost te destinacije,« je prepričan Danilo Steyer.

S sosedom v čezmejno prodajo vina

Z avstrijskim vinarjem se dogovarja o čezmejnem trženju njunega vina. To je dobrodošlo, saj je konkurenca velika. Avstrijska Štajerska ima štiri tisoč hektarjev vinogradov, slovenska Štajerska pa deset tisoč hektarjev. »Vinska klet iz avstrijske Gornje Radgone nam je predlagala, da se povežemo pri trženju, naše in njihovo vino pa prodaja vsak na svoji strani Mure,« razkriva gospodar.

Zakorakali so v turizem

Večje naložbe so za njimi, posodobili bodo le stroje za še bolj do okolja prijazno obdelavo tal. Bolj se bodo usmerili še v turizem, za kar so z dvema milijonoma zgradili novo vinsko klet in luksuzen gostinski prostor, kjer gostom ponujajo degustacije vina in prigrizek iz domačih mesnin. Vsako leto gostijo tudi nekaj kulinaričnih dogodkov, na katerih kuhajo znani chefi, kot sta Tomaž Kavčič in Bine Volčič, strežejo pa vino znamke Steyer.

Vinska kultura se izboljšuje

Slovenci vse bolj cenijo kakovostna vina. Od pitja na litre do uživanja ves večer ob eni steklenici, opaža sogovornik. Priznava, da je imel srečo, da sta mu starša prepustila nadzor, tudi finančni, nad vinogradništvom. Kolikor je bilo denarja, toliko so vlagali v razvoj. Oče je še vedno cele dneve v goricah, tako da je Danilo več naokoli – pri kupcih in na sejmih. Pri tem ga podpira tudi žena. »Vino je včasih na prvem mestu, pred ženo. Ko vino poje, sem cele noči v kleti,« še pravi Danilo Steyer.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil