(video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino! Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa na kmetiji prevzema pridelke.
Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Toni Kukenberger: Z izdelki iz senenega mleka bi prodrli v turizem Naredijo premalo mlečnih izdelkov, da bi poleg Mercatorja prodrli v druge trgovske verige; zanimajo jih restavracije, saj se v turizmu iztrži več
Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Primorci so s kulinaričnim doživetjem navdušili Ljubljano Danes je v središču Ljubljane dišalo po Primorski - s pokušino dobrot iz mlečnih izdelkov, testenin, ribjih in mesnih jedi, mesnin, sveže zelenjave in sonca polnih vin se je predstavilo 11 primorskih živilcev in zadrug.
Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših Kmetije bodo lahko ponujale tudi (celo)dnevno varstvo starejših To novo obliko dopolnilne dejavnosti na kmetiji bodo prve kmetije vpeljale predvidoma čez leto dni v pilotnem projektu

Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto

Čas branja: 3 min
07.08.2018  14:34  Dopolnjeno: 07.08.2018 14:55
Širijo se v gostinstvo, z vinarjem iz avstrijske Štajerske pa bodo skupaj začeli čezmejno prodajo vina
Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto
Vinska klet Steyer je hiša dišečega traminca.
Foto: Petra Šubic

S sončničnim in bučnim oljem vinska klet Steyer iz Apač, ki sodi med najsodobnejše kleti pri nas, lepo dopolnjuje ponudbo svojih vin. Širijo se v gostinstvo in povečujejo izvoz vina. V Steyerjevi kleti kraljuje dišeči traminec.

Vinogradniško kmetijo z novo vinsko kletjo vodi Danilo Steyer. Leta 1934 je njegov ded začel kot kovač, oče je nadaljeval s poljedelstvom in živinorejo, sam pa razvija vinsko zgodbo.

Butična ponudba bučnega in sončničnega olja

Kmetija ima 30 hektarjev zemlje, od tega osem hektarjev v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč. Vinogradi so na 20 hektarjih, na desetih hektarjih njiv pa gojijo oljnice – sončnice in buče za hladno stisnjeno olje. Ponujajo tudi olje iz grozdnih pečk, bučnega pa zanje delajo v Oljarni Kocbek. Lani so pridelali štiri tone sončničnih semen in dobili tisoč litrov olja. Pri hladnem stiskanju za liter olja porabijo od tri do štiri kilograme semen, razlaga Danilo Steyer.

Živijo od pridelave in prodaje vina

»Živimo od 20 hektarjev vinogradov, integrirane pridelave grozdja in prodaje vina,« dodaja. Vinogradi so v ukrepu KOPOP, pripravljajo se na opustitev uporabe glifosata. Prvo vino je Danilo Steyer pridelal in prodal še med študijem na biotehniški fakulteti. Prvi vinograd imajo slabih 20 let.

Od 20 je skoraj 11 hektarjev zasajenih z dišečim tramincem, pridelki so majhni, iz tone grozdja dobijo le okoli 550 litrov vina. Na devetih hektarjih trgajo chardonnay, sauvignon, renski rizling in avtohtono sorto ranina … Pri njej se trgatev najprej začne, okoli 20. avgusta. Gre za svežo sadno zvrst, primerno za vroče poletne dni.

Vsako leto bi radi napolnili sto tisoč buteljk vina

Ponujajo tri skupine vin. Vina Steyer s svetlo etiketo in navojnim zamaškom so iz sveže sadne linije. Vina Steyer Mark zorijo v hrastovih in akacijevih sodih. V liniji Steyer Vaneja pa so predikati in penine, tudi iz dišečega traminca.

30 odstotkov vina že izvozijo

Radi bi pridelali sto tisoč buteljk vina na leto, pravi Danilo Steyer. Izvozijo 30 odstotkov vina, drugo prodajo v Sloveniji. Vina prodajajo v 16 držav po Evropi, že 16 let na Japonsko, štiri leta na Kitajsko, tri leta še v Izrael. Potencial za izvoz evropskih vin Danilo Steyer vidi v Novi Zelandiji, Avstraliji in Čilu.

Veseli so kupcev, ki pridejo na kmetijo

»Enkrat na leto je dobro obiskati vsakega kupca, to poskušam izpolniti,« dodaja. Končni kupec, ki naroči po spletu, jih obišče in začuti njihovo zgodbo, je zanje najpomembnejši. Oskrbujejo tudi izbrane vinoteke in restavracije.

»Naše vino odlikuje edinstven terroir Radgonsko-Kapelskih goric, ki premorejo le tisoč hektarjev vinogradov. A so turistično in kulinarično preslabo znana regija, bolje moramo tržiti butičnost te destinacije,« je prepričan Danilo Steyer.

S sosedom v čezmejno prodajo vina

Z avstrijskim vinarjem se dogovarja o čezmejnem trženju njunega vina. To je dobrodošlo, saj je konkurenca velika. Avstrijska Štajerska ima štiri tisoč hektarjev vinogradov, slovenska Štajerska pa deset tisoč hektarjev. »Vinska klet iz avstrijske Gornje Radgone nam je predlagala, da se povežemo pri trženju, naše in njihovo vino pa prodaja vsak na svoji strani Mure,« razkriva gospodar.

Zakorakali so v turizem

Večje naložbe so za njimi, posodobili bodo le stroje za še bolj do okolja prijazno obdelavo tal. Bolj se bodo usmerili še v turizem, za kar so z dvema milijonoma zgradili novo vinsko klet in luksuzen gostinski prostor, kjer gostom ponujajo degustacije vina in prigrizek iz domačih mesnin. Vsako leto gostijo tudi nekaj kulinaričnih dogodkov, na katerih kuhajo znani chefi, kot sta Tomaž Kavčič in Bine Volčič, strežejo pa vino znamke Steyer.

Vinska kultura se izboljšuje

Slovenci vse bolj cenijo kakovostna vina. Od pitja na litre do uživanja ves večer ob eni steklenici, opaža sogovornik. Priznava, da je imel srečo, da sta mu starša prepustila nadzor, tudi finančni, nad vinogradništvom. Kolikor je bilo denarja, toliko so vlagali v razvoj. Oče je še vedno cele dneve v goricah, tako da je Danilo več naokoli – pri kupcih in na sejmih. Pri tem ga podpira tudi žena. »Vino je včasih na prvem mestu, pred ženo. Ko vino poje, sem cele noči v kleti,« še pravi Danilo Steyer.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? 14

Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Novice
Novice Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih 2

Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem

AGROBIZ
Novice
Novice Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo 1

Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v...