Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih zemljišč lokalnemu kmetu iz iste ali sosednje občine
Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno odvzeli od pet do deset odstotkov površine, ta zemljišča pa ponudili mladim kmetom; s tem bi radi spodbudili generacijsko prenovo kmetij, podjetja pa se bojijo, da bi se jim porušila ekonomika reje
Mesarji ozaveščajo kupce o varnosti in kakovosti lokalno vzrejenega mesa Mesarji ozaveščajo kupce o varnosti in kakovosti lokalno vzrejenega mesa Gospodarsko interesno združenje mesne industrije Slovenije je začenja akcijo, s katero želi kupce opozoriti na pomen mesa lokalnega izvora, označenega z znamko Izbrana kakovost Slovenija in jih opomniti, naj ob široki ponudbi cenejšega mesa ne spregledajo ali pozabijo na varnost in kakovost lokalne hrane.
Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti

Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto

Čas branja: 3 min
07.08.2018  14:34  Dopolnjeno: 07.08.2018 14:55
Širijo se v gostinstvo, z vinarjem iz avstrijske Štajerske pa bodo skupaj začeli čezmejno prodajo vina
Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto
Vinska klet Steyer je hiša dišečega traminca.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

S sončničnim in bučnim oljem vinska klet Steyer iz Apač, ki sodi med najsodobnejše kleti pri nas, lepo dopolnjuje ponudbo svojih vin. Širijo se v gostinstvo in povečujejo izvoz vina. V Steyerjevi kleti kraljuje dišeči traminec.

Vinogradniško kmetijo z novo vinsko kletjo vodi Danilo Steyer. Leta 1934 je njegov ded začel kot kovač, oče je nadaljeval s poljedelstvom in živinorejo, sam pa razvija vinsko zgodbo.

Butična ponudba bučnega in sončničnega olja

Kmetija ima 30 hektarjev zemlje, od tega osem hektarjev v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč. Vinogradi so na 20 hektarjih, na desetih hektarjih njiv pa gojijo oljnice – sončnice in buče za hladno stisnjeno olje. Ponujajo tudi olje iz grozdnih pečk, bučnega pa zanje delajo v Oljarni Kocbek. Lani so pridelali štiri tone sončničnih semen in dobili tisoč litrov olja. Pri hladnem stiskanju za liter olja porabijo od tri do štiri kilograme semen, razlaga Danilo Steyer.

Živijo od pridelave in prodaje vina

»Živimo od 20 hektarjev vinogradov, integrirane pridelave grozdja in prodaje vina,« dodaja. Vinogradi so v ukrepu KOPOP, pripravljajo se na opustitev uporabe glifosata. Prvo vino je Danilo Steyer pridelal in prodal še med študijem na biotehniški fakulteti. Prvi vinograd imajo slabih 20 let.

Od 20 je skoraj 11 hektarjev zasajenih z dišečim tramincem, pridelki so majhni, iz tone grozdja dobijo le okoli 550 litrov vina. Na devetih hektarjih trgajo chardonnay, sauvignon, renski rizling in avtohtono sorto ranina … Pri njej se trgatev najprej začne, okoli 20. avgusta. Gre za svežo sadno zvrst, primerno za vroče poletne dni.

Vsako leto bi radi napolnili sto tisoč buteljk vina

Ponujajo tri skupine vin. Vina Steyer s svetlo etiketo in navojnim zamaškom so iz sveže sadne linije. Vina Steyer Mark zorijo v hrastovih in akacijevih sodih. V liniji Steyer Vaneja pa so predikati in penine, tudi iz dišečega traminca.

30 odstotkov vina že izvozijo

Radi bi pridelali sto tisoč buteljk vina na leto, pravi Danilo Steyer. Izvozijo 30 odstotkov vina, drugo prodajo v Sloveniji. Vina prodajajo v 16 držav po Evropi, že 16 let na Japonsko, štiri leta na Kitajsko, tri leta še v Izrael. Potencial za izvoz evropskih vin Danilo Steyer vidi v Novi Zelandiji, Avstraliji in Čilu.

Veseli so kupcev, ki pridejo na kmetijo

»Enkrat na leto je dobro obiskati vsakega kupca, to poskušam izpolniti,« dodaja. Končni kupec, ki naroči po spletu, jih obišče in začuti njihovo zgodbo, je zanje najpomembnejši. Oskrbujejo tudi izbrane vinoteke in restavracije.

»Naše vino odlikuje edinstven terroir Radgonsko-Kapelskih goric, ki premorejo le tisoč hektarjev vinogradov. A so turistično in kulinarično preslabo znana regija, bolje moramo tržiti butičnost te destinacije,« je prepričan Danilo Steyer.

S sosedom v čezmejno prodajo vina

Z avstrijskim vinarjem se dogovarja o čezmejnem trženju njunega vina. To je dobrodošlo, saj je konkurenca velika. Avstrijska Štajerska ima štiri tisoč hektarjev vinogradov, slovenska Štajerska pa deset tisoč hektarjev. »Vinska klet iz avstrijske Gornje Radgone nam je predlagala, da se povežemo pri trženju, naše in njihovo vino pa prodaja vsak na svoji strani Mure,« razkriva gospodar.

Zakorakali so v turizem

Večje naložbe so za njimi, posodobili bodo le stroje za še bolj do okolja prijazno obdelavo tal. Bolj se bodo usmerili še v turizem, za kar so z dvema milijonoma zgradili novo vinsko klet in luksuzen gostinski prostor, kjer gostom ponujajo degustacije vina in prigrizek iz domačih mesnin. Vsako leto gostijo tudi nekaj kulinaričnih dogodkov, na katerih kuhajo znani chefi, kot sta Tomaž Kavčič in Bine Volčič, strežejo pa vino znamke Steyer.

Vinska kultura se izboljšuje

Slovenci vse bolj cenijo kakovostna vina. Od pitja na litre do uživanja ves večer ob eni steklenici, opaža sogovornik. Priznava, da je imel srečo, da sta mu starša prepustila nadzor, tudi finančni, nad vinogradništvom. Kolikor je bilo denarja, toliko so vlagali v razvoj. Oče je še vedno cele dneve v goricah, tako da je Danilo več naokoli – pri kupcih in na sejmih. Pri tem ga podpira tudi žena. »Vino je včasih na prvem mestu, pred ženo. Ko vino poje, sem cele noči v kleti,« še pravi Danilo Steyer.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 3

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 6

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa