Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Devetletni deček v BiH raje kupuje ovce kot igrače Pripravljamo tudi zgodbo o mladem Ljubljančanu, ki si je za rojstni dan zaželel kozo, zdaj pa že več let skrbi za svojo čredo, mleko pa prodajajo v domači prodajalni na kmetiji
Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Kaj bo delal novi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Pričakuje, da bo Agencija za varstvo konkurence primere domnevno nepoštenih trgovinskih praks razrešila v razumnem roku, ne čez dve ali tri leta
Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev  Sadjarje lahko reši skupna prodaja prek organizacije proizvajalcev Na Štajerskem se je 12 sadjarjev, zadrug in podjetij že povezalo in registriralo organizacijo proizvajalcev Pohorka
Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že obirajo prve zgodnje sorte
Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva Odobrili devet projektov evropskega inovacijskega partnerstva S temi projekti bodo reševali konkretne težave pri pridelavi hrane, varovanju okolja in prilagajanju podnebnim spremembam

Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto

Čas branja: 3 min
07.08.2018  14:34  Dopolnjeno: 07.08.2018 14:55
Širijo se v gostinstvo, z vinarjem iz avstrijske Štajerske pa bodo skupaj začeli čezmejno prodajo vina
Vinska klet Steyer želi pridelati sto tisoč buteljk vina na leto
Vinska klet Steyer je hiša dišečega traminca.
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

S sončničnim in bučnim oljem vinska klet Steyer iz Apač, ki sodi med najsodobnejše kleti pri nas, lepo dopolnjuje ponudbo svojih vin. Širijo se v gostinstvo in povečujejo izvoz vina. V Steyerjevi kleti kraljuje dišeči traminec.

Vinogradniško kmetijo z novo vinsko kletjo vodi Danilo Steyer. Leta 1934 je njegov ded začel kot kovač, oče je nadaljeval s poljedelstvom in živinorejo, sam pa razvija vinsko zgodbo.

Butična ponudba bučnega in sončničnega olja

Kmetija ima 30 hektarjev zemlje, od tega osem hektarjev v najemu od Sklada kmetijskih zemljišč. Vinogradi so na 20 hektarjih, na desetih hektarjih njiv pa gojijo oljnice – sončnice in buče za hladno stisnjeno olje. Ponujajo tudi olje iz grozdnih pečk, bučnega pa zanje delajo v Oljarni Kocbek. Lani so pridelali štiri tone sončničnih semen in dobili tisoč litrov olja. Pri hladnem stiskanju za liter olja porabijo od tri do štiri kilograme semen, razlaga Danilo Steyer.

Živijo od pridelave in prodaje vina

»Živimo od 20 hektarjev vinogradov, integrirane pridelave grozdja in prodaje vina,« dodaja. Vinogradi so v ukrepu KOPOP, pripravljajo se na opustitev uporabe glifosata. Prvo vino je Danilo Steyer pridelal in prodal še med študijem na biotehniški fakulteti. Prvi vinograd imajo slabih 20 let.

Od 20 je skoraj 11 hektarjev zasajenih z dišečim tramincem, pridelki so majhni, iz tone grozdja dobijo le okoli 550 litrov vina. Na devetih hektarjih trgajo chardonnay, sauvignon, renski rizling in avtohtono sorto ranina … Pri njej se trgatev najprej začne, okoli 20. avgusta. Gre za svežo sadno zvrst, primerno za vroče poletne dni.

Vsako leto bi radi napolnili sto tisoč buteljk vina

Ponujajo tri skupine vin. Vina Steyer s svetlo etiketo in navojnim zamaškom so iz sveže sadne linije. Vina Steyer Mark zorijo v hrastovih in akacijevih sodih. V liniji Steyer Vaneja pa so predikati in penine, tudi iz dišečega traminca.

30 odstotkov vina že izvozijo

Radi bi pridelali sto tisoč buteljk vina na leto, pravi Danilo Steyer. Izvozijo 30 odstotkov vina, drugo prodajo v Sloveniji. Vina prodajajo v 16 držav po Evropi, že 16 let na Japonsko, štiri leta na Kitajsko, tri leta še v Izrael. Potencial za izvoz evropskih vin Danilo Steyer vidi v Novi Zelandiji, Avstraliji in Čilu.

Veseli so kupcev, ki pridejo na kmetijo

»Enkrat na leto je dobro obiskati vsakega kupca, to poskušam izpolniti,« dodaja. Končni kupec, ki naroči po spletu, jih obišče in začuti njihovo zgodbo, je zanje najpomembnejši. Oskrbujejo tudi izbrane vinoteke in restavracije.

»Naše vino odlikuje edinstven terroir Radgonsko-Kapelskih goric, ki premorejo le tisoč hektarjev vinogradov. A so turistično in kulinarično preslabo znana regija, bolje moramo tržiti butičnost te destinacije,« je prepričan Danilo Steyer.

S sosedom v čezmejno prodajo vina

Z avstrijskim vinarjem se dogovarja o čezmejnem trženju njunega vina. To je dobrodošlo, saj je konkurenca velika. Avstrijska Štajerska ima štiri tisoč hektarjev vinogradov, slovenska Štajerska pa deset tisoč hektarjev. »Vinska klet iz avstrijske Gornje Radgone nam je predlagala, da se povežemo pri trženju, naše in njihovo vino pa prodaja vsak na svoji strani Mure,« razkriva gospodar.

Zakorakali so v turizem

Večje naložbe so za njimi, posodobili bodo le stroje za še bolj do okolja prijazno obdelavo tal. Bolj se bodo usmerili še v turizem, za kar so z dvema milijonoma zgradili novo vinsko klet in luksuzen gostinski prostor, kjer gostom ponujajo degustacije vina in prigrizek iz domačih mesnin. Vsako leto gostijo tudi nekaj kulinaričnih dogodkov, na katerih kuhajo znani chefi, kot sta Tomaž Kavčič in Bine Volčič, strežejo pa vino znamke Steyer.

Vinska kultura se izboljšuje

Slovenci vse bolj cenijo kakovostna vina. Od pitja na litre do uživanja ves večer ob eni steklenici, opaža sogovornik. Priznava, da je imel srečo, da sta mu starša prepustila nadzor, tudi finančni, nad vinogradništvom. Kolikor je bilo denarja, toliko so vlagali v razvoj. Oče je še vedno cele dneve v goricah, tako da je Danilo več naokoli – pri kupcih in na sejmih. Pri tem ga podpira tudi žena. »Vino je včasih na prvem mestu, pred ženo. Ko vino poje, sem cele noči v kleti,« še pravi Danilo Steyer.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kaj se dogaja na svetovnem trgu jabolk

Katastrofe po lanski obilni letini v Evropi ni, Poljaki več izvažajo na Kitajsko in v Azijo, medtem ko v Avstraliji in Južni Afriki že...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis 70 kmetij se že predstavlja na spletni tržnici

E-tržnica se letos širi na Hrvaško, pozneje še v druge sosednje države

AGROBIZ
Novice
Novice Letos bo objavljenih 14 razpisov iz programa za razvoj podeželja

Kmetijsko ministrstvo poziva, da si pravočasno priskrbite vse papirje, ki jih potrebujete za prijavo na razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Na štirih razpisih čaka dobrih 23 milijonov za kmetijstvo

Vloge na prvi razpis je mogoče oddati od 21. januarja, razpisi so odprti različno dolgo

AGROBIZ
Novice
Novice Kako bi dobili več ekoloških kmetij

Dobro bi bilo zmanjšati birokratske ovire za ekološke kmete in povečati subvencije, da bodo bolj primerljive zahtevnejši ekološki...

AGROBIZ
Novice
Novice Država po novem financira pol premije za večino kmetijskih zavarovanj 2

Višje, in sicer 30-odstotno, je tudi sofinanciranje premij za zavarovanje živali pred boleznimi

AGROBIZ
Novice
Novice Nedovoljene trgovinske prakse: kar je sporno za trgovce, ni sporno za vlado

Vlada se ne strinja, da so deli zakona o kmetijstvu neskladni z ustavo; ustavno sodišče bo pobudo trgovcev o (ne)ustavnosti obravnavalo...