Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh
Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Letos bo dobro leto za pridelovalce oljk in žita Tako kažejo spomladanske napovedi za kmetijske trge v Evropski uniji, ki jih je v sredo objavila evropska komisija
KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več  KGZS: zaradi letošnje prepovedi odstrela 175 medvedov jih bo v prihodnje treba odvzeti še več Z delno ugoditvijo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green je upravno sodišče negativno presenetilo kmetijsko-gozdarsko zbornico KGZS, ki opozarja, da bo število medvedov zraslo, s tem pa tudi nevarnost, da napadejo ljudi
Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Vlada bo še enkrat odločala o odvzemu rjavega medveda Upravno sodišče je delno ugodilo tožbi okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green proti državi v primeru načrtovanega odstrela medvedov. Odpravilo je prilogo odloka, v kateri sta določena število in prostorska razporeditev odvzema medvedov iz narave za obdobje do 30. septembra letos.

Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Čas branja: 3 min
08.08.2018  10:08  Dopolnjeno: 08.08.2018 10:14
Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic
Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

Jani Erniša je vinogradniško kmetijo v Suhem Vrhu pri Fokovcih med prvimi nadgradil s kmečkim turizmom. Imajo šest sob, največ pa jim prinese prodaja vina. Vse, kar na kmetiji postrežejo gostom, pridelajo sami, tudi meso in mesnine.

»Turizem na kmetiji imamo že skoraj 40 let,« pravi Erniša. Poleg 3,5 hektarja vinogradov obdeluje 14 hektarjev zemlje, od tega sta dva hektarja gozda.

Tretje leto imajo mangalice

Redijo nekaj krav, ovc, zajcev in kokoši ter vzgajajo najrazličnejšo zelenjavo. Tretje leto redijo tudi 20 mangalic, meso spečejo ali predelajo. »V Avstriji sem videl, da so mangalice v vzponu, in se lotil reje,« razlaga 63-letni gospodar.

Gosti pridejo po doživetja

Po poklicu je pečar, in kot je postopoma širil posestvo, so rastli novi objekti, tudi vinska klet. »Če ni dobrega vina, postrežbe in če gospodar ne pripoveduje zanimivih zgodb, se gosti ne bodo vračali. Iščejo doživetja,« razmišlja Erniša. Med štirimi otroki išče naslednika, ki bi prevzel vodenje kmetije s kar petimi delovnimi mesti.

Široka ponudba vin

Večino od okoli 17 tisoč litrov vina, kolikor ga pridelajo na leto, prodajo na kmetiji, nekaj ga vozijo tudi v Avstrijo. Poleg penine ponujajo laški in renski rizling, traminec, silvanec, kerner, modri pinot, modro frankinjo, zweigelt, chardonnay, sauvignon, rumeni muškat.

V okviru turizma na kmetiji gostom ponujajo pet toplih jedi iz hrane, ki jo sami pridelajo. »Pogosto se pri nas ustavijo gosti iz Moravskih Toplic, ki radi jedo tipično hrano za te kraje, denimo kislo župo, bograč in dōdōle,« pravi Erniša.

Pol gostov je iz tujine

Okoliške gostilne so zaprte ob ponedeljkih, njihova turistična kmetija pa ob torkih in sredah, konec tedna pa imajo največ gneče. Pol je domačih, pol pa tujih gostov. Spomladi in jeseni večje skupine pripelje avtobus.

Oddajajo šest sob z 12 posteljami. Z zasedenostjo nimajo težav, čeprav svoje ponudbe nikjer ne tržijo, rezervacije dobijo po priporočilu starih gostov.

Ob muzeju še s slamo krita trgovinica

»Zgradil bi rad še cimprano, s slamo krito hišo za trgovinico na kmetiji, letos smo uredili prostore za muzej kmetijske in vinogradniške opreme, zbirko pa moramo še primerno razstaviti,« še pravi Jani Erniša.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 7

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Emil Erjavec: smo pred največjim preobratom v kmetijstvu doslej 38

Čaka nas preobrat iz naroda jamračev v narod pozitivnih ljudi, ki se upajo lotiti sprememb; potrebujemo znanje, podjetnost in povezovanje

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 8

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Od romantike pri govedoreji do vzpona piščančereje in grozljivke pri prašičereji 2

Reportaža s posveta o živinoreji in mesnopredelovalni industriji

AGROBIZ
Novice
Novice Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo

Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

AGROBIZ
Novice
Novice Podjetja nasprotujejo spremembam pri upravljanju kmetijskih zemljišč

Skrbi jih zlasti uvedba maksimalnega zakupa kmetijskih zemljišč in nepodaljševanje zakupnih pogodb

AGROBIZ
Novice
Novice Krškopoljski prašič: z boljšo rejo, predelavo in promocijo do kulinarične uspešnice 6

Marca se je končal evropski projekt Treasure, s katerim želijo obuditi krškopoljskega prašiča in 19 drugih avtohtonih, a...