Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Kaj je Šarčeva vlada dosegla na področju kmetijstva v prvih stotih dneh Vlada Marjana Šarca je objavila poročilo o tem, kaj so naredili v prvih stotih dneh; povzemamo dosežke na področju kmetijstva
Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.

Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Čas branja: 3 min
08.08.2018  10:08  Dopolnjeno: 08.08.2018 10:14
Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic
Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano
Foto: Petra Šubic

Obveščaj me o novih člankih:  

Jani Erniša je vinogradniško kmetijo v Suhem Vrhu pri Fokovcih med prvimi nadgradil s kmečkim turizmom. Imajo šest sob, največ pa jim prinese prodaja vina. Vse, kar na kmetiji postrežejo gostom, pridelajo sami, tudi meso in mesnine.

»Turizem na kmetiji imamo že skoraj 40 let,« pravi Erniša. Poleg 3,5 hektarja vinogradov obdeluje 14 hektarjev zemlje, od tega sta dva hektarja gozda.

Tretje leto imajo mangalice

Redijo nekaj krav, ovc, zajcev in kokoši ter vzgajajo najrazličnejšo zelenjavo. Tretje leto redijo tudi 20 mangalic, meso spečejo ali predelajo. »V Avstriji sem videl, da so mangalice v vzponu, in se lotil reje,« razlaga 63-letni gospodar.

Gosti pridejo po doživetja

Po poklicu je pečar, in kot je postopoma širil posestvo, so rastli novi objekti, tudi vinska klet. »Če ni dobrega vina, postrežbe in če gospodar ne pripoveduje zanimivih zgodb, se gosti ne bodo vračali. Iščejo doživetja,« razmišlja Erniša. Med štirimi otroki išče naslednika, ki bi prevzel vodenje kmetije s kar petimi delovnimi mesti.

Široka ponudba vin

Večino od okoli 17 tisoč litrov vina, kolikor ga pridelajo na leto, prodajo na kmetiji, nekaj ga vozijo tudi v Avstrijo. Poleg penine ponujajo laški in renski rizling, traminec, silvanec, kerner, modri pinot, modro frankinjo, zweigelt, chardonnay, sauvignon, rumeni muškat.

V okviru turizma na kmetiji gostom ponujajo pet toplih jedi iz hrane, ki jo sami pridelajo. »Pogosto se pri nas ustavijo gosti iz Moravskih Toplic, ki radi jedo tipično hrano za te kraje, denimo kislo župo, bograč in dōdōle,« pravi Erniša.

Pol gostov je iz tujine

Okoliške gostilne so zaprte ob ponedeljkih, njihova turistična kmetija pa ob torkih in sredah, konec tedna pa imajo največ gneče. Pol je domačih, pol pa tujih gostov. Spomladi in jeseni večje skupine pripelje avtobus.

Oddajajo šest sob z 12 posteljami. Z zasedenostjo nimajo težav, čeprav svoje ponudbe nikjer ne tržijo, rezervacije dobijo po priporočilu starih gostov.

Ob muzeju še s slamo krita trgovinica

»Zgradil bi rad še cimprano, s slamo krito hišo za trgovinico na kmetiji, letos smo uredili prostore za muzej kmetijske in vinogradniške opreme, zbirko pa moramo še primerno razstaviti,« še pravi Jani Erniša.



Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem

Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma