Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Vnel se je boj za ptujske piščance, v katerega so Francozi vpletli še Šarčevo vlado Čeprav je ukrajinski MHP za prevzem Perutnine Ptuj ponudil največ in dobil že dovoljenja štirih regulatorjev, se vnema nov boj za nakup; mišice zdaj kaže neizbrani ponudnik, francoski LDC, ki k naložbi vabi celo slovensko državo
Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Lani smo bili najmanj samooskrbni s svežim sadjem in zelenjavo Prebivalec Slovenije je lani pojedel največ žit (121 kilogramov) in zelenjave (114 kilogramov) ter 93 kilogramov mesa, 72 kilogramov svežega sadja, 68 kilogramov krompirja, 12 kilogramov jajc, pet kilogramov riža in slab kilogram medu, v povprečju pa je popil 39 litrov vina.
Lovci ne smejo streljati volkov Lovci ne smejo streljati volkov Vlada bo odločala o predlogu odloka, ki do konca prihodnjega septembra predvideva odstrel 200 rjavih medvedov, volkov pa ne. Divjad in zveri naredijo največ škode kmetom na Kočevskem, Vipavskem, Notranjskem, Koprskem in na gorskih pašnikih na Gorenjskem.
Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti  Ukrajinski MHP poziva rejce Perutnine Ptuj, naj širijo vzrejne zmogljivosti Rejci bi radi pisna zagotovila o dolgoročnem odkupu piščancev in nekoliko višjo ceno, z napovedanimi načrti prihodnjega novega lastnika pa so zadovoljni
Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Čas branja: 3 min
08.08.2018  10:08  Dopolnjeno: 08.08.2018 10:14
Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic
Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano
Foto: Petra Šubic

Jani Erniša je vinogradniško kmetijo v Suhem Vrhu pri Fokovcih med prvimi nadgradil s kmečkim turizmom. Imajo šest sob, največ pa jim prinese prodaja vina. Vse, kar na kmetiji postrežejo gostom, pridelajo sami, tudi meso in mesnine.

»Turizem na kmetiji imamo že skoraj 40 let,« pravi Erniša. Poleg 3,5 hektarja vinogradov obdeluje 14 hektarjev zemlje, od tega sta dva hektarja gozda.

Tretje leto imajo mangalice

Redijo nekaj krav, ovc, zajcev in kokoši ter vzgajajo najrazličnejšo zelenjavo. Tretje leto redijo tudi 20 mangalic, meso spečejo ali predelajo. »V Avstriji sem videl, da so mangalice v vzponu, in se lotil reje,« razlaga 63-letni gospodar.

Gosti pridejo po doživetja

Po poklicu je pečar, in kot je postopoma širil posestvo, so rastli novi objekti, tudi vinska klet. »Če ni dobrega vina, postrežbe in če gospodar ne pripoveduje zanimivih zgodb, se gosti ne bodo vračali. Iščejo doživetja,« razmišlja Erniša. Med štirimi otroki išče naslednika, ki bi prevzel vodenje kmetije s kar petimi delovnimi mesti.

Široka ponudba vin

Večino od okoli 17 tisoč litrov vina, kolikor ga pridelajo na leto, prodajo na kmetiji, nekaj ga vozijo tudi v Avstrijo. Poleg penine ponujajo laški in renski rizling, traminec, silvanec, kerner, modri pinot, modro frankinjo, zweigelt, chardonnay, sauvignon, rumeni muškat.

V okviru turizma na kmetiji gostom ponujajo pet toplih jedi iz hrane, ki jo sami pridelajo. »Pogosto se pri nas ustavijo gosti iz Moravskih Toplic, ki radi jedo tipično hrano za te kraje, denimo kislo župo, bograč in dōdōle,« pravi Erniša.

Pol gostov je iz tujine

Okoliške gostilne so zaprte ob ponedeljkih, njihova turistična kmetija pa ob torkih in sredah, konec tedna pa imajo največ gneče. Pol je domačih, pol pa tujih gostov. Spomladi in jeseni večje skupine pripelje avtobus.

Oddajajo šest sob z 12 posteljami. Z zasedenostjo nimajo težav, čeprav svoje ponudbe nikjer ne tržijo, rezervacije dobijo po priporočilu starih gostov.

Ob muzeju še s slamo krita trgovinica

»Zgradil bi rad še cimprano, s slamo krito hišo za trgovinico na kmetiji, letos smo uredili prostore za muzej kmetijske in vinogradniške opreme, zbirko pa moramo še primerno razstaviti,« še pravi Jani Erniša.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Na pomoč, jabolk je preveč, kako jih prodati za dobro ceno 16

Ministrstvo za kmetijstvo je objavilo razpis, ki novoustanovljenim organizacija in skupinam pridelovalcev prvih pet let zagotavlja denarno...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako se s sadjarstvom preživlja majhna kmetija Jelina iz Brd

Na dobrem hektarju in pol pridelujejo jagode, češnje, marelice, breskve, hruške, slive in fige, ki jih štirikrat na teden prodajajo v...

AGROBIZ
Novice
Novice Tuš s prodajo zelenjave nepravilnih oblik zmanjšuje zavržke hrane 17

Takšno zelenjavo in sadje s slovenskih kmetij ponujajo pod imenom Naravno drugačni

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Sadjarji iščejo rešitev v promoviranju svojega sadja in upajo na rast prodaje

Z vključevanjem v shemo Izbrana kakovost in promocijo bi radi povečali prepoznavnost in prodajo lokalno pridelanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Z zmanjšanjem živinoreje ne bomo rešili okolja 13

Imamo le okoli 800 kvadratnih metrov njiv na prebivalca in 1.200 kvadratnih metrov pašnikov

AGROBIZ
Novice
Novice (intervju) Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec: Za vsako kmetijsko panogo bomo določili 10-letne cilje 1

Do marca 2019 bi rada pripravila izhodišča in finančne okvirje za strategijo razvoja kmetijstva, ki jo morajo konec prihodnjega leta...

AGROBIZ
Novice
Novice V Kromberku proizvajajo Pivkine barjene mesnine in del Krasovih izdelkov 1

Pivka perutninarstvo je ob polletju izvoz v EU povečala za 26 odstotkov, prihodke pa za 12 odstotkov