Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Žagarji in predelovalci lesa se utapljajo v naročilih Da bi ujeli razvojni zaostanek, bi jim pomagale državne podpore, kakršne se obetajo škotskemu BSW za zagon največje žage na Gomilskem
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave? Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Pred trgatvijo je Klet Brda posodobila opremo za prevzem grozdja Briški vinogradniki se veselijo trgatve, saj pričakujejo več grozdja kot v zadnjih štirih letih
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?  Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Saniranih je 80 odstotkov gozdov, poškodovanih v vetrolomu Sanacija poškodovanih gozdov po lanskem vetrolomu bo stala sedem milijonov evrov, država naj bi sofinancirala 3,9 milijona evrov

Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano

Čas branja: 2 min
08.08.2018  10:08  Dopolnjeno: 08.08.2018 10:14
Vso hrano, ki jo postrežejo gostom, pridelajo sami, od zelenjave do mesnin iz mangalic
Turistična kmetija Erniša privablja goste z vinom in domačo hrano
Foto: Petra Šubic

Jani Erniša je vinogradniško kmetijo v Suhem Vrhu pri Fokovcih med prvimi nadgradil s kmečkim turizmom. Imajo šest sob, največ pa jim prinese prodaja vina. Vse, kar na kmetiji postrežejo gostom, pridelajo sami, tudi meso in mesnine.

»Turizem na kmetiji imamo že skoraj 40 let,« pravi Erniša. Poleg 3,5 hektarja vinogradov obdeluje 14 hektarjev zemlje, od tega sta dva hektarja gozda.

Tretje leto imajo mangalice

Redijo nekaj krav, ovc, zajcev in kokoši ter vzgajajo najrazličnejšo zelenjavo. Tretje leto redijo tudi 20 mangalic, meso spečejo ali predelajo. »V Avstriji sem videl, da so mangalice v vzponu, in se lotil reje,« razlaga 63-letni gospodar.

Gosti pridejo po doživetja

Po poklicu je pečar, in kot je postopoma širil posestvo, so rastli novi objekti, tudi vinska klet. »Če ni dobrega vina, postrežbe in če gospodar ne pripoveduje zanimivih zgodb, se gosti ne bodo vračali. Iščejo doživetja,« razmišlja Erniša. Med štirimi otroki išče naslednika, ki bi prevzel vodenje kmetije s kar petimi delovnimi mesti.

Široka ponudba vin

Večino od okoli 17 tisoč litrov vina, kolikor ga pridelajo na leto, prodajo na kmetiji, nekaj ga vozijo tudi v Avstrijo. Poleg penine ponujajo laški in renski rizling, traminec, silvanec, kerner, modri pinot, modro frankinjo, zweigelt, chardonnay, sauvignon, rumeni muškat.

V okviru turizma na kmetiji gostom ponujajo pet toplih jedi iz hrane, ki jo sami pridelajo. »Pogosto se pri nas ustavijo gosti iz Moravskih Toplic, ki radi jedo tipično hrano za te kraje, denimo kislo župo, bograč in dōdōle,« pravi Erniša.

Pol gostov je iz tujine

Okoliške gostilne so zaprte ob ponedeljkih, njihova turistična kmetija pa ob torkih in sredah, konec tedna pa imajo največ gneče. Pol je domačih, pol pa tujih gostov. Spomladi in jeseni večje skupine pripelje avtobus.

Oddajajo šest sob z 12 posteljami. Z zasedenostjo nimajo težav, čeprav svoje ponudbe nikjer ne tržijo, rezervacije dobijo po priporočilu starih gostov.

Ob muzeju še s slamo krita trgovinica

»Zgradil bi rad še cimprano, s slamo krito hišo za trgovinico na kmetiji, letos smo uredili prostore za muzej kmetijske in vinogradniške opreme, zbirko pa moramo še primerno razstaviti,« še pravi Jani Erniša.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Pikniki vse dražji: cena mesa navzgor za 10 odstotkov in več, na obzorju nove podražitve hrane 29

Poiskali smo razloge za to, da se je za več kot desetino v primerjavi z istim obdobjem lani zvišala cena mesa, zakaj se dražijo ribe in...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Zaradi jetrne paštete kupci drvijo na kmetijo Pr' cesarju 2

Ponujajo šest okusov paštete brez konzervansov in drugih umetnih dodatkov

AGROBIZ
Novice
Novice Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem? 3

V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko...

AGROBIZ
Novice
Novice Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane 32

The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti...

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Ekološka kmetija Vodnjov uspeva s sadnimi lističi 4

So zdravi nadomestek za čips in sladkarije, narejeni pa iz več vrst kuhanega sadja

AGROBIZ
Novice
Novice Na domačiji Firbas ponujajo od glampinga do spanja na seniku 1

Zgodba te kmetije sloni na hruški viljamovki, iz katere delajo sok in žganje, nove izdelke pa še napovedujejo

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis Grozdni sok tajfl tržijo kot prestižno vino

To turistični kmetiji Grobelnik iz Posavja uspeva s prodorom v prestižne restavracije