Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja  Ahac v Središču ob Dravi poleg skladišča napoveduje nova vlaganja Letos in prihodnje leto bodo v Središču ob Dravi investirali 1,3 milijona evrov
Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Podnebnim spremembam prednost v novi finančni perspektivi Prihodnja finančna perspektiva daje veliko prednost soočanju s podnebnimi spremembami, s sušo, točo, zmrzaljo, žledolomi, vetrolomi in drugimi ujmami, je povedala kmetijska ministrica Aleksandra Pivec.
Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Turistična ekološka kmetija Urška raste s povezovanjem Z drugimi pripravljajo skupne pakete za goste, ki bodo najprej bivali na eni, potem pa na drugi turistični kmetiji
Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib    Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji

Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije

Čas branja: 2 min
08.08.2018  11:05  Dopolnjeno: 08.08.2018 11:12
Predelava mesa bo kmalu nova dopolnilna dejavnost, uvedli bodo tudi oglede kmetije z željo, da bi čim več prodali doma
Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije
Od februarja na tem mlinu sproti meljejo moko, vpeljali bodo tudi predelavo mesa, delali bodo mesnine iz krškopoljskih prašičev.
Foto: Petra Šubic

Mladi prevzemnik Igor Paldauf je kmetijo v Vučji vasi v Prlekiji preusmeril v ekološko poljedelstvo. Svoja žita sami meljejo v moko. S predelavo žit so začeli letos, že dlje časa pa stiskajo tudi olje. Vpeljali bi še turizem na kmetiji in predelavo mesa, saj novo tržno nišo vidijo v mesninah iz krškopoljskih prašičev.

Ko sta kmetijo vodila še starša, so do leta 2003 poleg prašičev redili še krave molznice, nato pa so se bolj posvetili poljedelstvu. Govedorejo so opustili zaradi obilice dela. Zaradi zaprtja tovarne sladkorja v Ormožu so leta 2006 opustili tudi pridelavo sladkorne pese.

Poljedelstvo in prašiči

Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor Paldauf. Tudi zaradi majhnih otrok se je odločil za ekološko pridelavo. »Čim več bi radi pridelali in predelali sami ter tako imeli čim bolj zdravo hrano. Ekološko kmetovanje mi je bolj pri srcu tudi zaradi manjše porabe fitofarmacevtskih sredstev. Upam, da se bo cena ekoloških živil sčasoma izboljšala,« poudarja mladi gospodar.

Vsa kmetija je v ekološki preusmeritvi

V ekološki preusmeritvi je vsa kmetija, ki z najetimi površinami obsega 27 hektarjev zemlje, od tega je 17 hektarjev v njihovi lasti. Med glavnimi pridelki Paldauf našteva pšenico, ječmen, koruzo in buče. Pridelujejo še piro, oves, proso, ajdo, za olje pa tudi sončnice in lan.

Letos sami meljejo moko in zdrob

Od februarja imajo lesen mlin, kjer sami v moko zmeljejo vsa žita. Delajo tudi pirin in pšenični zdrob ter ajdovo kašo. Prej so žita prodali zadrugi, letos pa jih torej predelajo sami. Iz bučnih in sončničnih semen ter lanu stiskajo olje po hladnem postopku.

Za prodajo gradijo trgovino na kmetiji, jeseni jo bodo odprli in ponudbo dopolnili še z živili z drugih kmetij, o čemer se Igor Paldauf že dogovarja z okoliškimi kmeti. Ureja tudi novo hladilnico.

»Letos se povsem posvečam vodenju kmetije, še lani sem hodil v službo, zdaj je moje delovno mesto na kmetiji. Gradim na kakovosti. Svojo zgodbo razvijam z izdelki, embalažo, svojim slogom,« razlaga sogovornik. Moko, zdrobe, kašo in olja prodaja na kmetiji in v okoliških trgovinicah, na raznih prireditvah in po Facebooku. Kupci se vračajo, pripeljejo tudi nove.

Čim več bi radi prodali na kmetiji

Zaveda se, da bi se bilo dobro bolj ozko specializirati, a trenutno še nima pametne ideje, kako bi zožil ponudbo. V prihodnje bo ponujal tudi oglede kmetije. »Najbolj se splača prodati na kmetiji, tudi prek ogledov in delavnic za otroke in skupine,« razmišlja Igor Paldauf.

Lotili se bodo tudi predelave mesa

Za 22 prašičev pripravljajo izpust za ekološko rejo. Loteva se reje krškopoljskih prašičev, začenja s plemensko svinjo. Izpust že ima 80 kokoši nesnic. Poleg moke in olja prodajajo tudi jajca in odojke. »Načrtujem še predelavo mesa, ki bo nova dopolnilna dejavnost na kmetiji v prej kot dveh letih. Delali bomo suhomesne izdelke iz krškopoljskega prašiča in prleško tünko, ki jo mojstrsko delata starša,« napoveduje Paldauf.

Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Juhu, birokratske poenostavitve za kmete!

Naredili smo seznam nekaj davčnih in birokratskih poenostavitev za kmete, pridelovalce domačih izdelkov, tudi žganja

AGROBIZ
Novice
Novice Komentar: Opuščanje industrijske živinoreje je strel v koleno 69

Pozivi veganov h krčenju industrijske živinoreje bi škodili kmetijstvu, ne morejo pa rešiti okolja

AGROBIZ
Novice
Novice 10 zvezd kmetijskega sejma Agra 4

Reportaža s 56. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma v Gornji Radgoni

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije S sistemom recirkulacije porabite dosti manj vode za gojenje rib

Tipska montažna do 50 kvadratnih metrov velika ribogojnica s sistemom recirkulacije za gojenje severnoafriškega čopovca (soma), ki jo...

AGROBIZ
Novice
Novice Sladke skrbi sadjarjev: letina je odlična, pa bodo vse prodali in po kakšni ceni?

Lani in predlanskim so sadjarji zaradi pozebe utrpeli veliko škodo; letos je drugače, sadja je dovolj, prav tako raste izvoz

AGROBIZ
Natečaj Agrobiznis
Natečaj Agrobiznis (video, foto) Je na kmetiji mogoče uporabiti množično financiranje? Poglejte v Jarenino!

Kmetija Turinek ponuja zakup letine kot nekakšno obliko množičnega financiranja, kjer kupec plača pridelek za letino vnaprej, potem pa...

AGROBIZ
Novice
Novice Na festivalu Top Vino prestižna svetovna vina

V ljubljanskem Cankarjevem domu bo 8. oktobra potekala druga izdaja festivala Top Vino, ki je pred dvema letoma navdušil obiskovalce s...

AGROBIZ
Novice
Novice Kmalu spletna prodaja sladkovodnih rib

Jeseni jo bo zagnalo podjetje G2O, ki sodi med večje ribogojnice v Sloveniji