Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Ribogojnica Fonda proda največ rib prav za božič Doslej so prodali od 50 do 60 ton rib na leto, prihodnje leto jih bodo sto ton, nove trge že iščejo; poleg brancinov imajo tudi orade
Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Kitajska kupila 500 tisoč ton ameriške soje Sredin nakup 500 tisoč ton ameriške soje, za katero so kitajska podjetja plačala okoli 180 milijonov dolarjev (158 milijonov evrov), je prvi tovrsten nakup, odkar je ameriški predsednik Donald Trump uvedel carine na kitajski uvoz, na to pa je Kitajska odgovorila tudi z zaustavitvijo nakupa ameriške soje.
Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Kupci kupujejo domačo hrano, ker je dobra, pa tudi iz nostalgije Povpraševanje po lokalni hrani s podeželja raste kljub nekaj višji ceni, pravi Fani Tomažič, poslovodja Mercatorjevega marketa v Murglah v Ljubljani
Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem  Napovedi za kmetijstvo v EU do 2030: kdo bo na boljšem in kdo na slabšem Prihajajo boljši časi za alternativno pridelavo hrane, kot so lokalna, ekološka in druga certificirana živila, ki jih kupci vse bolj iščejo. Do leta 2030 bomo v EU pridelali več sladkorne pese, žita, beljakovinskih rastlin in oljčnega olja, večja bo tudi prireja mleka, perutninskega, ovčjega in kozjega mesa, napoveduje evropska komisija.
38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne 38 odstotkov hrane, ki smo je lani vrgli med odpadke, je bilo užitne Lani je vsak prebivalec Slovenije zavrgel povprečno 64 kilogramov hrane, kar je manj kot predlani, a za desetino več kot leta 2011.

Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije

Čas branja: 2 min
08.08.2018  11:05  Dopolnjeno: 08.08.2018 11:12
Predelava mesa bo kmalu nova dopolnilna dejavnost, uvedli bodo tudi oglede kmetije z željo, da bi čim več prodali doma
Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije
Od februarja na tem mlinu sproti meljejo moko, vpeljali bodo tudi predelavo mesa, delali bodo mesnine iz krškopoljskih prašičev.
Foto: Petra Šubic

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Igor Paldauf dodaj

Mladi prevzemnik Igor Paldauf je kmetijo v Vučji vasi v Prlekiji preusmeril v ekološko poljedelstvo. Svoja žita sami meljejo v moko. S predelavo žit so začeli letos, že dlje časa pa stiskajo tudi olje. Vpeljali bi še turizem na kmetiji in predelavo mesa, saj novo tržno nišo vidijo v mesninah iz krškopoljskih prašičev.

Ko sta kmetijo vodila še starša, so do leta 2003 poleg prašičev redili še krave molznice, nato pa so se bolj posvetili poljedelstvu. Govedorejo so opustili zaradi obilice dela. Zaradi zaprtja tovarne sladkorja v Ormožu so leta 2006 opustili tudi pridelavo sladkorne pese.

Poljedelstvo in prašiči

Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor Paldauf. Tudi zaradi majhnih otrok se je odločil za ekološko pridelavo. »Čim več bi radi pridelali in predelali sami ter tako imeli čim bolj zdravo hrano. Ekološko kmetovanje mi je bolj pri srcu tudi zaradi manjše porabe fitofarmacevtskih sredstev. Upam, da se bo cena ekoloških živil sčasoma izboljšala,« poudarja mladi gospodar.

Vsa kmetija je v ekološki preusmeritvi

V ekološki preusmeritvi je vsa kmetija, ki z najetimi površinami obsega 27 hektarjev zemlje, od tega je 17 hektarjev v njihovi lasti. Med glavnimi pridelki Paldauf našteva pšenico, ječmen, koruzo in buče. Pridelujejo še piro, oves, proso, ajdo, za olje pa tudi sončnice in lan.

Letos sami meljejo moko in zdrob

Od februarja imajo lesen mlin, kjer sami v moko zmeljejo vsa žita. Delajo tudi pirin in pšenični zdrob ter ajdovo kašo. Prej so žita prodali zadrugi, letos pa jih torej predelajo sami. Iz bučnih in sončničnih semen ter lanu stiskajo olje po hladnem postopku.

Za prodajo gradijo trgovino na kmetiji, jeseni jo bodo odprli in ponudbo dopolnili še z živili z drugih kmetij, o čemer se Igor Paldauf že dogovarja z okoliškimi kmeti. Ureja tudi novo hladilnico.

»Letos se povsem posvečam vodenju kmetije, še lani sem hodil v službo, zdaj je moje delovno mesto na kmetiji. Gradim na kakovosti. Svojo zgodbo razvijam z izdelki, embalažo, svojim slogom,« razlaga sogovornik. Moko, zdrobe, kašo in olja prodaja na kmetiji in v okoliških trgovinicah, na raznih prireditvah in po Facebooku. Kupci se vračajo, pripeljejo tudi nove.

Čim več bi radi prodali na kmetiji

Zaveda se, da bi se bilo dobro bolj ozko specializirati, a trenutno še nima pametne ideje, kako bi zožil ponudbo. V prihodnje bo ponujal tudi oglede kmetije. »Najbolj se splača prodati na kmetiji, tudi prek ogledov in delavnic za otroke in skupine,« razmišlja Igor Paldauf.

Lotili se bodo tudi predelave mesa

Za 22 prašičev pripravljajo izpust za ekološko rejo. Loteva se reje krškopoljskih prašičev, začenja s plemensko svinjo. Izpust že ima 80 kokoši nesnic. Poleg moke in olja prodajajo tudi jajca in odojke. »Načrtujem še predelavo mesa, ki bo nova dopolnilna dejavnost na kmetiji v prej kot dveh letih. Delali bomo suhomesne izdelke iz krškopoljskega prašiča in prleško tünko, ki jo mojstrsko delata starša,« napoveduje Paldauf.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kako je Puklavec Family Wines postal tehnološko najsodobnejša vinska klet

V digitalizacijo in nove tehnologije so od leta 2009 vložili 15,6 milijona evrov

AGROBIZ
Novice
Novice (video) V Slovenijo prihaja 3D-tiskalnik hrane nizozemskega start-upa byFlow 3

3D-tiskalnik hrane ponujajo zlasti gostincem, z njim pa lahko ustvarijo okusen obrok tudi za starejše, ki s težavo uživajo drugo, tršo...

AGROBIZ
Novice
Novice Škotski BSW za megažago že išče najpomembnejše kadre 7

Škotska žaga se bo o odkupu hlodovine obrnila tudi na zasebne lastnike gozdov, žagan les pa bi odkupovala tudi od domačih žag in ga...

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Kmetije se prepočasi tehnološko posodabljajo 5

Podnebne spremembe in potrebe po učinkovitejši pridelavi hrane jih silijo v prilagajanje in nakup novih tehnologij

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije Brez robotov ni sodobnega kmetijstva 1

Pomagajo v vseh fazah pridelave, od izbire semen in sadik do vzgoje, spravila in pakiranja pridelkov

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Največ 3D-tiskalnikov hrane uporabljajo restavracije z Michelinovo zvezdico

Štirideset bolnišnic na Nizozemskem preizkuša, kako 3D-tiskalnik pomaga ljudem, ki imajo težave s požiranjem hrane

AGROBIZ
Nove tehnologije
Nove tehnologije (video) Z novimi tehnologijami pridobijo kmetje in zadruge, na koncu tudi kupci 3

Reportaža s 3. Agrobiznisovega tehnološko-investicijskega foruma

AGROBIZ
Novice
Novice Mercator je največja tržnica domače hrane

Letos so ponudbo domačih dobrot Radi imamo domače razširili z linijo ekoloških živil