Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih zemljišč lokalnemu kmetu iz iste ali sosednje občine
Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno odvzeli od pet do deset odstotkov površine, ta zemljišča pa ponudili mladim kmetom; s tem bi radi spodbudili generacijsko prenovo kmetij, podjetja pa se bojijo, da bi se jim porušila ekonomika reje
Mesarji ozaveščajo kupce o varnosti in kakovosti lokalno vzrejenega mesa Mesarji ozaveščajo kupce o varnosti in kakovosti lokalno vzrejenega mesa Gospodarsko interesno združenje mesne industrije Slovenije je začenja akcijo, s katero želi kupce opozoriti na pomen mesa lokalnega izvora, označenega z znamko Izbrana kakovost Slovenija in jih opomniti, naj ob široki ponudbi cenejšega mesa ne spregledajo ali pozabijo na varnost in kakovost lokalne hrane.
Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Kaj prinaša resolucija o razvoju kmetijstva do leta 2030 Na podlagi resolucije, ki bo do 22. maja v javni obravnavi, bodo prihodnje leto pripravili strateški načrt z ukrepi skupne kmetijske politike po letu 2020 (SKP)
Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev  Panvita se pripravlja na ekološko rejo piščancev Pri prašičih in piščancih bi radi povečali število rejcev, nove iščejo zlasti med mladimi kmeti

Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije

Čas branja: 2 min
08.08.2018  11:05  Dopolnjeno: 08.08.2018 11:12
Predelava mesa bo kmalu nova dopolnilna dejavnost, uvedli bodo tudi oglede kmetije z željo, da bi čim več prodali doma
Ekološke moke, olja in mesnine so tržna niša kmetije Paldauf iz Prlekije
Od februarja na tem mlinu sproti meljejo moko, vpeljali bodo tudi predelavo mesa, delali bodo mesnine iz krškopoljskih prašičev.
Foto: Petra Šubic

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Igor Paldauf dodaj

Mladi prevzemnik Igor Paldauf je kmetijo v Vučji vasi v Prlekiji preusmeril v ekološko poljedelstvo. Svoja žita sami meljejo v moko. S predelavo žit so začeli letos, že dlje časa pa stiskajo tudi olje. Vpeljali bi še turizem na kmetiji in predelavo mesa, saj novo tržno nišo vidijo v mesninah iz krškopoljskih prašičev.

Ko sta kmetijo vodila še starša, so do leta 2003 poleg prašičev redili še krave molznice, nato pa so se bolj posvetili poljedelstvu. Govedorejo so opustili zaradi obilice dela. Zaradi zaprtja tovarne sladkorja v Ormožu so leta 2006 opustili tudi pridelavo sladkorne pese.

Poljedelstvo in prašiči

Leta 2011 je kmetijo prevzel Igor Paldauf. Tudi zaradi majhnih otrok se je odločil za ekološko pridelavo. »Čim več bi radi pridelali in predelali sami ter tako imeli čim bolj zdravo hrano. Ekološko kmetovanje mi je bolj pri srcu tudi zaradi manjše porabe fitofarmacevtskih sredstev. Upam, da se bo cena ekoloških živil sčasoma izboljšala,« poudarja mladi gospodar.

Vsa kmetija je v ekološki preusmeritvi

V ekološki preusmeritvi je vsa kmetija, ki z najetimi površinami obsega 27 hektarjev zemlje, od tega je 17 hektarjev v njihovi lasti. Med glavnimi pridelki Paldauf našteva pšenico, ječmen, koruzo in buče. Pridelujejo še piro, oves, proso, ajdo, za olje pa tudi sončnice in lan.

Letos sami meljejo moko in zdrob

Od februarja imajo lesen mlin, kjer sami v moko zmeljejo vsa žita. Delajo tudi pirin in pšenični zdrob ter ajdovo kašo. Prej so žita prodali zadrugi, letos pa jih torej predelajo sami. Iz bučnih in sončničnih semen ter lanu stiskajo olje po hladnem postopku.

Za prodajo gradijo trgovino na kmetiji, jeseni jo bodo odprli in ponudbo dopolnili še z živili z drugih kmetij, o čemer se Igor Paldauf že dogovarja z okoliškimi kmeti. Ureja tudi novo hladilnico.

»Letos se povsem posvečam vodenju kmetije, še lani sem hodil v službo, zdaj je moje delovno mesto na kmetiji. Gradim na kakovosti. Svojo zgodbo razvijam z izdelki, embalažo, svojim slogom,« razlaga sogovornik. Moko, zdrobe, kašo in olja prodaja na kmetiji in v okoliških trgovinicah, na raznih prireditvah in po Facebooku. Kupci se vračajo, pripeljejo tudi nove.

Čim več bi radi prodali na kmetiji

Zaveda se, da bi se bilo dobro bolj ozko specializirati, a trenutno še nima pametne ideje, kako bi zožil ponudbo. V prihodnje bo ponujal tudi oglede kmetije. »Najbolj se splača prodati na kmetiji, tudi prek ogledov in delavnic za otroke in skupine,« razmišlja Igor Paldauf.

Lotili se bodo tudi predelave mesa

Za 22 prašičev pripravljajo izpust za ekološko rejo. Loteva se reje krškopoljskih prašičev, začenja s plemensko svinjo. Izpust že ima 80 kokoši nesnic. Poleg moke in olja prodajajo tudi jajca in odojke. »Načrtujem še predelavo mesa, ki bo nova dopolnilna dejavnost na kmetiji v prej kot dveh letih. Delali bomo suhomesne izdelke iz krškopoljskega prašiča in prleško tünko, ki jo mojstrsko delata starša,« napoveduje Paldauf.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Novice
Novice Kmetje, preberite, kje vas bodo letos čakali inšpektorji

Kmetijski inšpektorji bodo preprečevali zaraščanje in neobdelanost kmetijskih površin, pri konoplji bodo preverjali vsebnost THC, pri...

AGROBIZ
Novice
Novice Tako bodo mladi kmetje dobili več zemlje 3

Vsem, ki imajo od sklada kmetijskih zemljišč v zakupu več kot sto hektarjev zemlje, bodo pri podaljšanju zakupne pogodbe postopno...

AGROBIZ
Novice
Novice Pozor, ugodna posojila za nakup kmetijskih zemljišč 1

Ponuja jih ribniški sklad, zadnji rok za oddajo vloge je 8. aprila, na voljo je še 2,5 milijona evrov; kmalu nov razpis

AGROBIZ
Novice
Novice Kako se bo spremenil promet s kmetijskimi zemljišči 6

Med spremembami, ki jih pri prodaji kmetijskih zemljišč predlaga kmetijsko ministrstvo, je tudi poenostavljena prodaja kmetijskih...

AGROBIZ
Novice
Novice Prašičerejci dobijo državno pomoč, panoga pa strategijo razvoja 2

Rejcem, ki so zaradi nizkih cen mesa v hudih težavah, je kmetijska ministrica Aleksandra Pivec ponudila pol milijona evrov enkratne...

AGROBIZ
Novice
Novice Manj ovir za postavitev rastlinjakov 5

Na razpisu za ukrep 4.1 iz Programa za razvoj podeželja, ki je odprt do konca maja, sofinancirajo tudi postavitev rastlinjakov, kar je...

AGROBIZ
Novice
Novice Nastaja kratka veriga lokalno vzrejene govedine iz Posavja

Sevniška zadruga bo s kmetijami tržila in promovirala prednosti lokalno vzrejenega mesa