Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane

Čas branja: 1 min
08.08.2018  12:32  Dopolnjeno: 08.08.2018 12:36
The Guardian navaja opozorilo angleških kmetov, da zaloge hrane zadoščajo samo do avgusta 2019, če bodo po brexitu morali biti samooskrbni
Veliki Britaniji lahko čez eno leto zmanjka hrane
Foto: Shutterstock

Veliki Britaniji (VB) bo avgusta prihodnje leto zmanjkalo hrane, če je ne bo mogla po brexitu še naprej uvažati iz EU in od drugod, svari nacionalno združenje kmetov NFU. Njegova predsednica Minette Batters je vlado pozvala, naj prehransko varnost uvrsti na vrh politične agende, ko grozi, da med VB in EU ne bo dogovora o brexitu.

»Angleško kmetijstvo lahko slab brexit najbolj prizadene od vseh sektorjev. Kmetijska podjetja nimajo prihodnosti brez brezcarinske trgovine z EU in dostopa do usposobljene delovne sile,« poudarja.

Britanci pridelajo 60 odstotkov hrane, ki je pojedo

Varna preskrba s hrano se v VB zmanjšuje že vrsto let, sami pridelajo 60 odstotkov hrane, ki je porabijo. Pred 30 leti je bila stopnja samooskrbe 74-odstotna, kažejo podatki ministrstva za okolje, prehrano in podeželje Defra. NFU je zaskrbljen, da pri slabo vodenem brexitu ne bodo mogli zagotoviti dovolj hrane. Zalogo hrane bi porabili 7. avgusta 2019, če bi prekinili uvoz, kažejo hipotetični izračuni. Z visokimi temperaturami v zadnjih tednih te skrbi še rastejo.

Spreminjanje prehrambnih navad v zadnjih 30 letih spodbuja naraščajočo odvisnost od hrane iz tujine, s hitro pokvarljivimi živili, kot so paradižnik, zelena solata in citrusi. VB je neto izvoznica mesa, a se močno opira na uvoženo slanino iz Danske.

Ogrožena preskrba sadja, sveže zelenjave, svinjine in krompirja

Če po brexitu ne bo proste trgovine z EU, bo v VB ogrožena preskrba s sadjem in svežo zelenjavo, svinjino in krompirjem, ki jih veliko uvažajo.

VB uvozi skoraj trikrat več sira, kot ga izvozi, skoraj dvakrat več jajc in skoraj 20-krat več sveže zelenjave po lanski statistiki HMRC.

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...