Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

V Evropi zaradi ekstremne suše najhujša kriza z zelenjavo v 40 letih

Čas branja: 1 min
08.08.2018  13:02  Dopolnjeno: 08.08.2018 13:04
Ekstremna suša v Evropi, ki ji ni videti konca, je povzročila najhujšo krizo na trgu zelenjave v zadnjih 40 letih, ocenjuje evropsko združenje predelovalcev sadja in zelenjave Profel. Suša je najbolj prizadela Francijo, Belgijo, Nizozemsko, Nemčijo, Veliko Britanijo, Madžarsko in Poljsko.
avtor
V Evropi zaradi ekstremne suše najhujša kriza z zelenjavo v 40 letih
Foto: Semenarna

»Zaradi vročega in suhega vremena v večini Evrope je ves julij trpela zelenjava, pridelek je dosti manjši, za predelovalce zelenjave je to najhujša kriza,« opozarjajo v združenju Profel.

Težave pri zamrznjeni in konzervirani zelenjavi

Najbolj prizadet je sektor zamrznjene in konzervirane zelenjave. Ker je manj pridelka, so dostave sveže zelenjave v predelovalne obrate neredne, kar podraži proizvodnjo in zmanjša njen obseg. V profelu niso ugibali, ali bodo višji stroški vodili v dvig drobnoprodajnih cen.

Za 20 do 50 odstotkov manj bo letos graha in fižola. Prvo pobiranje fižola ponekod na jugu Evrope je preprečilo močno deževje s točo. Zaradi vremena je od 15 do 50 odstotkov manj čebule, na udaru so tudi bučke in špinača. Marsikje drugega obiranja špinače, fižola ali cvetače zaradi suše preprosto ni bilo, navajajo v Profelu.

200-milijonska škoda v Avstriji zaradi suše

Tudi kmetje že tedne opozarjajo na nevzdržne razmere zaradi suše. Kmetijstvo v Avstriji bo po ocenah zavarovalnic zaradi suše in vročine utrpelo za 210 milijonov evrov škode, kar je naječja škoda zaradi suše.

Nemčija: kmetje zahtevajo milijardo evrov nujne pomoči

Nemški kmetje zaradi suše in manjšega pridelka od države zahtevajo milijardo evrov nujne pomoči, o čemer je prejšnji teden razpravljala nemška vlada, a odločitve še ni sprejela. Politika, kmetijska združenja in ekonomisti se prepirajo o pravilnem odzivu, torej ali naj kmete podprejo z dodatnimi subvencijami ali jih prepustiti trgu.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.