Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Kmetijsko ministrstvo do ocene škode brez odločitve o pomoči pridelovacem pšenice

Čas branja: 1 min
10.08.2018  10:30  Dopolnjeno: 10.08.2018 10:58
Kmetje od države pričakujejo vsaj pet milijonov evrov za nakup semena in jesensko setev, pravijo na KGZS.
Kmetijsko ministrstvo do ocene škode brez odločitve o pomoči pridelovacem pšenice
Foto: Shutterstock


Kot smo že pisali, so kmetijsko-gozdarska zbornica KGZS, zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS, Sindikat kmetov Slovenije in Zadružna zveza Slovenije konec julija kmetijsko ministrstvo pozvali, da denarno pomaga pridelovalcem žita, zlasti pšenice, ki so zaradi vremena pridelali manj. Razlogi: pridelek pšenice je zaradi dolge zime in pogostih padavin v povprečju manjši za 30 do 40 odstotkov, slabša je tudi kakovost.

Kmetijsko ministrstvo se bo do možnih ukrepov še ni opredelilo, saj čaka na oceno finančnih izgub pridelovalcev žit in vpliva na njihove kmetije, poroča STA. "Predstavniki pridelovalcev bodo naj nam čim prej posredujejo podatke o letošnji pridelavi," pozivajo na ministrstvu.

Pomoč za jesensko setev

Na sestanku med ministrstvom in predstavniki kmetov so ti povedali, da od države pričakujejo vsaj pet milijonov evrov pomoči za nabavo semena in jesensko setev, so povedali na KGZS.

Odkupovalci žit so predlagali pomoč z ugodnejšimi posojili, ki bi jih odobril Slovenski regionalno razvojni sklad iz Ribnice, to možnost je treba še proučiti.

Manj je krušne pšenice

Letino žit je prizadela dolga zima, ki je otežila spomladanska opravila, denimo dognojevanje in zatiranje plevelov. Zaradi moče je bilo dražje zatiranje bolezni, svoje pa je dodala še pogostost padavin zlasti v zadnjih tednih, ko bi pšenica že morala biti požeta, pravijo na KGZS. Že pred žetvijo je moča poslabšala kakovost pšenice, padala je hektolitrska teža, zadnji tedni pa so težave le še stopnjevali, tako da je velik del pšenice, ki bi bil sicer v razredu A, zdaj komaj kakovosti C, ki velja za krmno pšenico, dodajajo.

Pogostost padavin pa ni otežila le spravila pridelka, temveč takšno vreme po pojasnilih KGZS ustvarja pogoje za razvoj bolezni, ki povzročijo mikotoksine v pšenici, zato je vprašljiva tudi uporaba te pšenice za prehrano živali.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...