Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?

Čas branja: 2 min
13.08.2018  13:28  Dopolnjeno: 13.08.2018 13:39
V visokotehnološki vasi RenGen ne bo avtomobilov, bodo pa pridelovali hrano, zbirali in shranjevali vodo in zeleno energijo, veliko odpadkov pa predelali.
Bi živeli v pametni vasi, ki nastaja na Nizozemskem?
Foto: osebni arhiv

Pol ure vožnje iz Amsterdama nastaja pametna vas RenGen z vertikalnimi kmetijami, tradicionalnimi polji in sadovnjaki. Biološke odpadke bodo predelali v krmo za ribe. Ko bo končana, bo imela 203 različno velikih domov. Hiše bodo filtrirale deževnico. Z umetno intelligence bodo upravljali sisteme za pridobivanje zelene elektrike, hrane, oskrbo z vodo in odpadke. Hrano bodo gojili v rastlinjakih, redili bodo piščance in ribe. Pri reviji Fast company, kjer so projekt visokotehnološke pametne vasi opisali, dodajajo, da skušajo načrtovalci ta koncept razširiti po Evropi, potencial pa vidijo tudi v državah v razvoju, denimo v Indiji in Afriki.

Skoraj v celoti samooskrbno sosesko so nameravali zgraditi že lani, a se je zaradi birokratskih zapletov zavleklo. V podjetju RenGen Villages upajo, da se bo hitreje premaknilo, odkar s projektom soglaša nizozemska vlada.

Pametna vas načrtovana prihodnje leto

Če zberejo denar za začetek gradnje, bo prihodnje leto zrasla pametna vas ReGen z vrtovi, rastlinjaki in ​​ gozdovi ter 203 hišami, ki bodo različno velike in stale od 200 tisoč do 850 tisoč evrov.

Vsi sistemi, od elektrike do kanalizacije so med seboj povezani, upravlja jih računalnik. Električni avtomobili bodo parkirani na obrobju soseske, bodo rezervirane za sprehajalce.

Kolesa namesto avtov

V pametno vas bo vozil avtobus, do mest bodo vodile tudi kolesarske poti. Kolesa so dobrodošla, avtomobili pa v petmni vasi prepovedani.

Zbirali bodo deževnico. V vasi bodo pridelali večino hrane za svoje potrebe, tudi piščance in ribe. Krmo zanje bodo pridobili s predelavo živilskih in živalskih odpadkov. Z rastlinami bodo filtrirali odplake. Reciklirali bodo tudi pločevinke in steklenice.

Rešitev tudi za Indijo in Afriko

Podobna soseska s kmetijami je že Kuwili Lani na Havajih, kjer prav tako uporabljajo obnovljivo energijo in zbirajo deževnico. S širjenjem koncepta takšnih pametnih vasi tudi drugam bi lahko zmanjšali veliko stanovanjsko krizo, pravijo v podjetju RenGen Villages, pobudnikom tega projekta.

Medtem ko tipični razvijalci nepremičnin iščejo visok in hiter donos, ReGen Villages pričakujejo dolgoročen manjši donos. Pametno vas RenGen na Nizozemskem naj bi zgradili že prihodnje leto. Nove lokacije pa že iščejo. Zanima jih gradnja v bližini mesta Lund na Švedskem in Lejre-Hvalso na Danskem, pa tudi nizkocenovna različica v državah v razvoju, kot so podeželska Indija in podsaharska Afrika.

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...