Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji vseh vrst; preverjamo birokratske neumnosti za mesarje in tudi za druge trgovce z živili
Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje in prostor posebnega zakona o tem ne bo predlagalo
(video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma (video) Katere korake bo treba narediti za večjo povezanost kmetijstva in turizma Vizija razvoja za slovenski turizem je, da Slovenija postane prepoznavna kot zelena, aktivna in zdrava butična destinacija. In v tej viziji najdeta svoj prostor tudi kmetijstvo in naprej kulinarika.
Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Dodana vrednost v turizmu: Lokalne surovine Na okrogli mizi v okviru 1. konference Povezovanje turizma in kmetijstva so sogovorniki razpravljali, kako lahko gostinec ustvari dodano vrednost in prepoznavnost s sodelovanjem z lokalnimi dobavitelji.
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova delovna mesta

Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave?

Čas branja: 1 min
20.08.2018  10:02  Dopolnjeno: 20.08.2018 10:09
Že vrsto let je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, ki so naprodaj na stojnicah ob cestah, z njimi pa goljufi najbolj služijo
avtor
Zakaj država ščiti goljufive preprodajalce sadja in zelenjave?
Prodajalci češenj, jagod,breskev in špargljev največkrat lažejo o poreklu.
Foto: Evropska Komisija

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Dnevnik dodaj
Tatjana Pihlar dodaj

Inšpektorji za varno hrano so tudi letos obiskali prodajalce sadja in zelenjave. Že vrsto let je namreč znano, da je zlorab slovenskega "državljanstva" največ pri jagodah, češnjah, breskvah in špargljih, s katerimi goljufi najbolj služijo, zahvaljujoč razliki med nabavno ceno v tujini in prodajno v Sloveniji, v Dnevniku piše Tatjana Pihlar.

Le kmetje naj svoje sadje in zelenjavo prodajajo na stojnicah

Največ zlorab slovenskega porekla je na stojnicah ob cestah. Ta problem lahko reši le država. Uprava za varno hrano, ki bi morala predlagati takšno zakonsko spremembo, ministrstvo za kmetijstvo pa jo posredovati na vlado in ta v državni zbor, da bi smeli tudi pri nas sadje in zelenjavo na stojnicah ob cestah prodajati le tisti, ki so registrirani kot kmetje in lahko vsak trenutek dokažejo, da so to, kar prodajajo, res sami pridelali in da je zraslo v slovenski zemlji.

Inšpekcija naj razkrije imena goljufov

Dokler takšne zakonske spremembe ni, pa bi bilo treba vse goljufe javno razgaliti. Inšpekcija za varno hrano je v preteklosti že javno objavljala imena grešnikov.

Toda ali je goljufanje s slovenskim poreklom češenj kaj manjši greh od greha trgovca, ki je pod oznako Kakovost iz Slovenije prodajal tudi živila, ki niso bila slovenskega izvora?! Potrošniki smo bili namreč o tem drugem primeru podrobno seznanjeni, o prvem pa ne, sklene komentatorka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AGROBIZ
Članki
Članki Zakaj kmetje nočejo graditi rastlinjakov in se odpovedujejo nepovratnim sredstvom 4

Občine že imajo možnost, da komunalni prispevek za rastlinjake znižajo oziroma ga delno ali v celoti oprostijo, ministrstvo za okolje...

AGROBIZ
(intervju) Hiša Franko nabavlja živila pri več kot sto manjših lokalnih pridelovalcih

Z Majo Pak, direktorico Slovenske turistične organizacije (STO), smo se pogovarjali o prizadevanjih, da bi Slovenija v prihodnjih letih...

AGROBIZ
Dež ni le zoprn – podražil nam bo življenje! Kaj nam je že, kaj nam bo še? 3

»Gledamo simptome naravne katastrofe,« trenutne razmere v poljedeljstvu opiše šef koprske zadruge Agraria.

AGROBIZ
Novice
Novice Recept za uspeh najboljše turistične kmetije v Evropi

Po izboru bralcev Guardianovega spletnega portala je bila ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti izbrana za najboljšo...

AGROBIZ
Načrt: za naložbe v turizem na podeželju 10 milijonov evrov subvencij

Kmetijsko ministrstvo želi s spodbujanjem nekmetijskih dejavnosti na kmetijah krepiti podjetništvo ter s tem ohranjati in ustvarjati nova...

AGROBIZ
Tako so Kobariški muzej, Mlekarna Planika in Fundacija Pot miru skupaj ustvarili butično doživetje

Pripoved vojaka s soške fronte je čisto nova oblika doživetja, ki v dolino reke Soče uvaja ekskluzivno petzvezdično ponudbo. Produkt...

AGROBIZ
Novice
Novice Kaj mora turistična kmetija ponuditi svojim gostom za najvišjo oceno na Tripadvisorju?

Ekološka idila na Pohorju, ki deluje skladno s filozofijo samooskrbe in ekološke pridelave, ponuja gostom celostno izkušnjo življenja v...

AGROBIZ
Ob Bloškem jezeru glamping povezuje tradicijo z najnovejšimi trendi v turizmu

Ponudba ob jezercu na Bloški planoti dokazuje, kako je mogoče z vztrajnostjo ustvariti edinstveno ponudbo.