Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Nasvet: Na kaj morate paziti pri sklepanju pogodb s trgovci

Čas branja: 4 min
22.08.2018  12:43  Dopolnjeno: 22.08.2018 12:50
Pogodba mora biti pisna in sklenjena pred prvo dobavo, zahteva novela zakona o kmetijstvu, več o tem tudi na kmetijskem sejmu Agra
Nasvet: Na kaj morate paziti pri sklepanju pogodb s trgovci

Obveščaj me o novih člankih:  

Kaj mora pisati v pogodbi med trgovcem in dobaviteljem hrane? Novela zakona o kmetijstvu določa, da je treba pogodbe skleniti v pisni obliki in pred prvo dobavo. V vsaki pogodbi je treba navesti tudi okvirne cene in okvirne letne količine. O tem in nepoštenih trgovinskih praksah kmetijsko ministrstvo v ponedeljek, 27. avgusta, na kmetijskem sejmu Agra v Gornji Radgoni organizira okroglo mizo.

Zviti trgovci

Pri nepoštenih trgovinskih praksah Jože Podgoršek, varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano, največkrat naleti na popust kaso skonto, ki si ga obračunajo trgovci, ko poplačajo dobavitelja. Od teh zahtevajo, da jim več časa dobavljajo po akcijski ceni, četudi sami blago po akcijski ceni prodajajo dosti manj časa, kar je po novem prepovedano. »Trgovci od dobaviteljev radi zahtevajo tudi plačilo za uvrstitev blaga na polico, za zamenjavo blaga na polici, vračilo blaga po poteku roka uporabe in prispevka za promocijo, ki so izrečeni ustno in težko dokazljivi. Težava je tudi, ker trgovci za morebitne kršitve, kot so zamude pri dobavi, dobaviteljem zaračunajo nesorazmerne kazni,« pravi Jože Podgoršek.

Da bi ustavili nepoštena ravnanja, novela zakona o kmetijstvu prinaša nekaj dodatnih prepovedi (v okvirju). Nepoštene prakse poleg varuha, ki nadzira odnose v prehranski verigi, odkriva tudi agencija za varstvo konkurence (AVK), ki se bo v ta namen kmalu tudi kadrovsko okrepila.

AVK opravlja sektorske raziskave in ukrepa po uradni dolžnosti ter ob prijavi, ki je lahko tudi anonimna. AVK ima pravico do vpogleda v pogodbe med trgovci in dobavitelji. Kmetijsko ministrstvo so opozorili na napake, ki se dogajajo v praksi. Zato je ministrstvo v prenovljenem zakonu o kmetijstvu opredelilo 23 prepovedanih nepoštenih trgovinskih praks.

Prihodnje leto nova evropska direktiva

»V to smer gre tudi evropska komisija, ki v novi direktivi prepoveduje osem nepoštenih trgovinskih praks. Novo evropsko direktivo naj bi sprejeli, preden prihodnjo pomlad evropski komisiji poteče mandat,« pravi Janja Kokolj Prošek s kmetijskega ministrstva. Ko bo evropska direktiva začela veljati, se bo pri nas plačilni rok za hitro pokvarljiva živila s 45 dni skrajšal na 30 dni, dodajajo na kmetijskem ministrstvu.

Glavna novost so pisne pogodbe

Nov zakon o kmetijstvu dejansko ne prinaša veliko novega, le podrobneje opredeljuje nepoštene prakse, predvidene že v prejšnji različici zakona iz leta 2014. Novosti ne pomenijo dodatne birokracije za podjetja, dodajajo na kmetijskem ministrstvu, ki poskuša zagotoviti več reda pri pogodbah in v dobaviteljski verigi. »Vse pogodbe za naročilo v vrednosti 15 tisoč evrov na leto morajo biti pisne, to je glavna novost,« dodajajo. Okvirne cene in količine, ki trgovce najbolj motijo, kot obvezne elemente pogodbe določa že obligacijski zakonik, to je zdaj treba le upoštevati. »Pred leti je naša kmetija podpisala po eno pogodbo z vsako trgovsko verigo, ki smo ji prodajali zelenjavo. Takšna praksa je že obstajala,« se spominja Jože Podgoršek časov, ko je še kmetoval.

Novela zakona o kmetijstvu opredeljuje tudi stranko z znatno tržno močjo. To je podjetje z več kot 25 milijoni evrov letnih prihodkov. Takšna stranka ima kot kupec večjo pogajalsko moč od malega dobavitelja hrane, ki ga želijo bolj zaščititi, tako v Sloveniji kot tudi v Evropski uniji.



AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...