Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost in katere ovire bi bilo treba odstraniti, da bi bilo tovrstnega povezovanja še več
(intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu
(video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje Renata Kosi s Kmetijsko gozdarskega zavoda Celje
Modra frankinja – žametno vino Posavja Modra frankinja – žametno vino Posavja V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala prepoznavni kulinarično-gastronomski produkt Posavja, pridelovalce modre frankinje pa bi radi povezali v zadrugo in ustvarili skupno blagovno znamko.
Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Mlekarna Planika osvaja novi trg – gostinstvo Oskrbujejo boljše restavracije in gostilne, ki poudarjajo lokalne sestavine v svojih jedeh

Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo

Čas branja: 1 min
22.08.2018  13:49  Dopolnjeno: 22.08.2018 14:02
Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v Puebli. S tem naj bi preprečil padavine, menijo mehiški kmetje in zahtevajo 3,5 milijona evrov odškodnine.
avtor
Mehiški kmetje krivijo Volkswagen za sušo
Foto: Shutterstock

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Volkswagen dodaj
AFP dodaj
Rafael Ramirez dodaj

Kmetje v mehiški zvezni državi Puebla očitajo Volkswagnu, da s protitočno obrambo povzroča tudi sušo, ki uničuje njihov pridelek. Volkswagen s posebnimi topovi razbija oblake, ki lahko prinesejo točo, da bi s tem zaščitil nove avtomobile, parkirane ob tovarni v Puebli.

Ne odženejo le toče, ampak tudi dež

Posebni topovi naj bi z zvočnimi impulzi preprečevali nastanek oblakov, iz katerih bi lahko padala toča. Znanstveniki o njihovi učinkovitosti nimajo enotnega mnenja, lokalni kmetje v bližini Volkswagnove tovarne v Puebli pa vztrajajo, da Volkswagnu ne uspeva odganjati le toče, temveč kar vse padavine, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Kmetje zahtevajo 3,5-milijonsko odškodnino

Maja naj bi se v Puebli namreč začelo deževno obdobje, a namesto tega kmete pesti huda suša, zaradi katere so doslej izgubili dva tisoč hektarjev pridelka. Od Volkswagna terjajo več kot 70 milijonov pesov (slabih 3,5 milijona evrov) odškodnin.

Volkswagen je poskušal spor pred dnevi umiriti z zagotovilom, da bodo izključili stalno samodejno delovanje topov in jih namesto tega vklopili le takrat, ko meteorološka napoved svari pred točo. Napovedal je tudi montažo protitočnih mrež kot glavne zaščite pred to vremensko nevšečnostjo.

Protitočne topove bi kmetje prepovedali

To je kmete le še bolj razburilo, saj poudarjajo, da bi morali naprave prepovedati. "Nesprejemljivo je, da še naprej uporabljajo to napravo. Ne spoštujejo prošnje svojih sosedov po popolnem prenehanju uporabe topov. Ravnajo samovoljno," je za AFP povedal vodja lokalne okoljske organizacije Rafael Ramirez.

Še bolj oster je bil vodja lokalnih kmetov Gerardo Perez, ki je Volkswagen obtožil spreminjanja podnebja: "Ko sprožijo zvočni top, se nebo dobesedno razjasni in preprosto ne dežuje."

Tovarna v Puebli je Volkswagnova največja zunaj Nemčije. Z njenih proizvodnih trakov zapelje več kot 450 tisoč vozil na leto, zaposluje pa okoli 15 tisoč ljudi.


Več iz teme:  

AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Povezovanje kmetijstva in turizma - Kako izkoristiti naziv Evropska gastronomska regija 2021?

Konferenca: Kako lahko slovensko kmetijstvo na čelu z lokalnimi pridelovalci hrane in vina izkoristi naziv Evropske gastronomske regije...

AGROBIZ
Novice
Novice (video) Kmet na turistični kmetiji postaja animator

Kakšen razvoj turističnih kmetij lahko pričakujemo, od česa je odvisen uspeh takšne kmetije in kaj pogrešajo v dejavnosti, pojasnjuje...

OGLAS
AGROBIZ
Novice
Novice Najboljša evropska turistična kmetija tudi na naši konferenci

Ekološka turistična kmetija Pri Plajerju v Trenti je odličen primer sinergijskih učinkov lokalnih pridelovalcev hrane in turističnih...

AGROBIZ
Slovenija
Slovenija (intervju) Ministrica Aleksandra Pivec: Kmetijstvo in turizem – par, ki se vse bolj zbližuje 1

Kmetijska ministrica pravi, da je treba posebno pozornost nameniti vključevanju slovenske hrane v gastronomsko ponudbo v gostinstvu

AGROBIZ
Novice
Novice Modra frankinja – žametno vino Posavja

V Javnem zavodu za kulturo, šport, turizem in mladinske dejavnosti (KŠTM) Sevnica si prizadevajo, da bi modra frankinja postala...

AGROBIZ
Članki
Članki Ni ga kuharja, ki bi iz slabih surovin skuhal vrhunsko jed

Preverili smo, zakaj je sodelovanje med lokalnimi pridelovalci hrane in gostinci koristno tako za ene kot za druge, kje je dodana vrednost...